NYHETER ANMELDELSER FORUM OM FFAF LENKER DATABASE
 
 

5 spørsmål: Mats Grorud

Mats Grorud. Foto: Merete Haseth/Imagetroopers

Norskanimasjon.no stiller 5 spørsmål til sentrale aktører i det norske animasjonsmiljøet. Denne gangen har vi kastet ball med regissør og animatør Mats Grorud.

Mats Grorud (f. 1976) står overfor en tøff oppgave. Tøff i dobbelt forstand. Etter å ha jobbet med animert kortfilm og oppdragsfilm etter endt utdanning, planlegger han nå sin første heltaftens animasjonsfilm. En formidabel oppgave i seg selv, men legg så til at filmen The Tower skal ta opp tematikk relatert til den palestinske flyktningehistorien i Libanon, så er det tydelig at Grorud ikke skyr unna en utfordring.

Utfordrende historier har det forsåvidt ikke vært mangelvare på i kortfilmproduksjonen til Grorud heller. Etter at han utvekslet et halvår til Kina under animasjonsutdanningen ved Høgskulen i Volda, regisserte han den prisvinnende Min bestemor Beijing (2007). I filmen tar Grorud opp den brutale moderniseringen av Beijing i forberedelsene inn mot OL i 2008 kløktig fortalt gjennom en historie om en liten gutt og hans bestemor.


Min bestemor Beijing er basert på en idé av Kaja W. Polmar som døde så altfor tidlig i 2007. Kaja og Mats jobbet tett sammen på flere prosjekter og opplevde stor suksess med Kajas film Asylsøkere i 2005, som de animerte sammen. Begge disse filmene benytter stop-motion animasjon og er filmet med multiplankamera, som begge filmskaperne også jobbet med på Pjotr Sapegins Nå skal du høre (2005).

Samarbeid har stått sentralt i hele Groruds filmkarriere. Flere av samarbeidspartnerne stammer fra studietiden i Volda; Polmar er nevnt, men også Håvard Berstad og Robin Jensen har jobbet tett sammen med Grorud. Robin Jensen var medregissør på den seneste kortfilmen til Grorud; JuleNilssen (2010). Filmen er basert på NRKs radioprogramserie "Mytekalenderen" av Terje Nordby

Men nå står altså Mats Grorud overfor sin største utfordring som filmskaper. The Tower høres ut til å bli en mangefasettert film; en helaftens animert dokumentar ispedd fiksjonselementer som gjør nytte av ulike animasjonsteknikker. 2d-animasjonen er designet av Rui Tenreiro, mens dukkeanimasjonen gjør nytte av både 3D prints og klassiske silikon-mekaniske dukker. Også denne filmen lages med godt samarbeid som basis. Frode Søbstad er norsk hovedprodusent for tenk.tv med koprodusenter fra Sverige, Polen og Frankrike. Den ser vi frem til!

Vi har stilt Mats Grorud 5 spørsmål:

1. Hvordan står det til og hva jobber du med nå?
Jeg jobber primært med en helaftens animert dokumentar/fiksjon - basert på palestinske flyktningehistorien i Libanon - The Tower.

2. Hvordan er det å jobbe med animasjon i Norge for tiden?
Synes det går fint. Det er alltids utfordrende å ha tid nok, og tjene nok - men alt i alt - går det bra! Har funnet ut at så lenge man jobber for seg selv og ikke er vant til å ha fast jobb og inntekt - så vet man ikke helt hva man går glipp av - og det går foreløpig fint.

3. Hvilke filmpolitiske grep ville du gjort for å styrke animasjonen i Norge?
Viktig å styrke den selvstendige animasjonsfilmen: Om jeg tenker på meg selv - så har det viktigste vært å ha et nettverk etter at man kommer ut fra animasjonsskole (eller mangelen av dette). Underveis og eller etter skolegangen vil det være viktig å styrke bånd og animatørenes kontakt med manusforfattere, regissører, produsenter, illustratører, musikere, klippere og andre som er naturlige å samarbeide med, om man ønsker å lage egne eller jobbe på andres selvstendige filmer som animatør. At man ikke står på bar bakke når man kommer ut. Mulig dette er bedre i dag enn da jeg var ferdig i 2001 fra Volda.

TheTower_16-9

4. Hva inspirerer deg?
Jeg blir først og fremst inspirert av forskjellige kunstneriske uttrykk som klarer å stille spørsmål, eller ta opp i seg temaer som jeg mener er viktige - dette er gjerne politisk og/eller personlig. Hva det vil si å være menneske - og noe om den verden vi lever i. Det jeg lar meg inspirere av må ha en substans - der det som fortelles ikke kun er underholdning (hehe - holdning over underholdning).

5. Hva byr fremtiden på?
Håper vi er i produksjon med The Tower i løpet av året!

Du kan lese mer om Mats Grorud og hans arbeid på www.matsgrorud.no

Publisert 18. januar 2015

Relaterte artikler:
5 spørsmål: Nina Bergström
5 spørsmål: Olve Askim
5 spørsmål: Kristian Pedersen
5 spørsmål: Astrid A. Aakra
5 spørsmål: Anja Nicolas
5 spørsmål: Lise Osvoll
5 spørsmål: Frank Mosvold
5 spørsmål: Anita Killi
5 spørsmål: Lasse Gjertsen
5 spørsmål: Rune Spaans
5 spørsmål: Hanne Berkaak
5 spørsmål: Kajsa M. Næss
5 spørsmål: Rasmus A. Sivertsen
5 spørsmål: Kristian Hammerstad
5 spørsmål: Endre Skandfer
5 spørsmål: Eric Vogel
5 spørsmål: Espen Fyksen

Kommentarer


Bookmark and Share
 
  Foreningen for animert film: info@norskanimasjon.no. Støttet av Norsk filminstitutt og Fond for lyd og bilde. Webutvikling av Tvistein.