NYHETER ANMELDELSER FORUM OM FFAF LENKER DATABASE
 
 

5 spørsmål: Espen Fyksen

Elias og Kongeskipet

Norskanimasjon.no stiller 5 spørsmål til sentrale aktører i det norske animasjonsmiljøet. Første mann ut er Espen Fyksen - regissør og manusforfatter på TV-serien og langfilmen om den vesle redningsskøyta Elias

foto: Jo E. Brenden

Espen Fyksen trollbinder barn - foto: Jo E. Brenden

Espen Fyksen har tilbrakt de siste årene i Lunvik - det digitale hjemstedet til den vesle redningsskøyta Elias. Fyksen har så langt hatt regi og manus på 26 episoder av den TV2-sendte serien. Produksjonsselskapet Filmkameratene med John M. Jacobsen i spissen har 13 nye episoder under planlegging. I 2006 ble TV-serien nominert til den internasjonale Emmy-prisen og er så langt solgt til ni land. De fem DVD-utgivelsene fra TV-serien er solgt i mer enn 250 000 eksemplarer her på berget - det er rekord.

Til alt overmål har Espen Fyksen vært sentral i å overføre Elias fra TV-formatet til langfilm med Elias og Kongeskipet som hadde premiere i februar 2007. Riktignok har han delt regiansvaret med Lise I. Osvoll på langfilmen, men en produksjonstid på kun to år for et så ambisiøst prosjekt kan ta pusten fra de fleste. Det er ingen overraskelse at Fyksen nå ser sitt snitt til å ta en hvil i bakken før nye prosjekter overtar.

elias_old

Vi har stilt Espen Fyksen 5 spørsmål:

1. Hvordan står det til og hva jobber du med nå?
Jeg har det ok, hviler ut etter noen ganske tøffe år med Elias og tar en dag av gangen.

2. Hvordan er det å jobbe med animasjon i Norge for tiden?
Hvordan det er akkurat nå, vet jeg ikke, men fram til vi ble ferdig med Elias og Kongeskipet har det vært lærerikt og krevende. Jeg synes vi har et veldig sterkt miljø med mange dyktige folk, vår beskjedne størrelse som nasjon tatt i betraktning. Jeg tror norsk animasjonsmiljø har et stort potensial og det er mange bra prosjekter på gang. Håper den suksessen vi har sett de siste årene bare er begynnelsen!

3. Hvilke filmpolitiske grep ville du gjort for å styrke animasjonen i Norge?
Jeg ville øremerket midler til produksjon av animasjon i alle formater, kortfilm, TV-serier og langfilm.

4. Hva inspirerer deg?
Gode historier.

5. Hva byr fremtiden på?
Det vet jeg svært lite om, men håper at jeg får muligheten til å være med å lage flere filmer og TV-serier.

Elias_16-9

Publisert 21. mars 2007

Relaterte artikler:

5 spørsmål: Eric Vogel

5 spørsmål: Endre Skandfer

Relaterte saker:

Elias - Elias kommer til Lunvik

Elias - Elias på nye eventyr

Elias - Elias og mysteriet med Lunormen

Elias - Høststormen kommer!

Kommentarer


Bookmark and Share
 
  Foreningen for animert film: info@norskanimasjon.no. Støttet av Norsk filminstitutt og Fond for lyd og bilde. Webutvikling av Tvistein.