NYHETER ANMELDELSER FORUM OM FFAF LENKER DATABASE
 
 

5 spørsmål: Frank Mosvold

mosvold_christopher&gordy_primo

Norskanimasjon.no stiller 5 spørsmål til sentrale aktører i det norske animasjonsmiljøet. Regissør, manusforfatter og produsent Frank Mosvold tar de fem utfordringene på strak arm.

Regissør og produsent Frank Mosvold (f. 1965) er utdannet siviløkonom ved Babson College (Boston) 1988 og Master of Fine Arts i filmproduksjon ved Loyla Marymount University 1996. Etter endt økonomiutdanning i Boston fulgte Mosvold i familiens fotspor og jobbet fire år innen shipping, men et liv innen transport av varer over hav var ikke forlokkende nok i lengden. I 1992 gjorde Mosvold en rekke livsendrende grep; studier i filmproduksjon var et stort sprang i riktig retning, men steget ut av skapet som homofil var likevel det viktigste.

Mosvold startet filmkarrieren som regissør og manusforfatter for en rekke kortfilmer, før han beveget seg i retning av animasjon med den animerte kortfilmen Christopher & Gordy (2004). Som med de øvrige kortfilmene, tar også Christopher & Gordy et homopolitisk standpunkt og bruker er naivistisk visuell innpakning som står i kontrast til filmens meningsinnhold. Den enkle stilen og røffe animasjonen har etter hvert blitt et kjennetegn for produksjonene til Mosvold og Kool Produktion. Den animerte suksessen ble fulgt opp med Lonely 15 også den i samarbeid med animatør Tom Petter Hansen.

Frank Mosvold

Frank Mosvold

Samarbeidet mellom Mosvold og Hansen tok virkelig fart i 2005 da TV-serien basert på Arne Svingens bøker om Hubert ble lansert. Den enkle flashanimasjonen ble videreført fra kortfilmene og i kombinasjon med Svingens etablerte karakterer og fengende musikkvideo-aktige partier ble TV-serien en suksess for Kool og NRK. Samarbeidet med NRK blir videreført gjennom den nye TV-serien Elleville Elfrid, som i skrivende stund produseres i Bergen.

Vi har stilt Frank Mosvold 5 spørsmål:

1. Hvordan står det til og hva jobber du med nå?
Her på Kool Produktion AS er det full aktivitet. Vi har nettopp åpnet kontor i Bergen. Vi jobber alle sammen med vår nye animerte barne-tv serie Elleville Elfrid. Jeg har store forventninger til denne serien. Det er et kjempe godt team som jobber på serien, med Tom Petter Hansen og Øyvind Tangseth i spissen. Manusene blir skrevet av Trond Morten Venaasen. Han skrev også alle manusene til animasjonsserien Hubert.

2. Hvordan er det å jobbe med animasjon i Norge for tiden?
Norsk animasjon er inne i en ny gullalder. Det har aldri blitt produsert så mye spennende animasjon i Norge før. Norsk animasjon har aldri fått så mye oppmerksomhet i utlandet. Toril Koves Den danske dikteren vant Oscar. Anita Killis fantastiske Sinna mann kommer til å vinne en serie med priser i utlandet. Carl Christian Hamres animasjonsserie Vennebyen er solgt til veldig mange utenlandske tv-selskaper. Elias er blitt et kjempe konsept med både tv-serie og snart to spillefilmer. Qvisten har produsert flere virkelig gode spillefilmer; Pelle Politibil, Knerten og Kurt blir grusom. Jeg er glad jeg har fått mulighet til å jobbe med animasjon nettopp nå.

Elleville Elfrid

Elleville Elfrid

3. Hvilke filmpolitiske grep ville du gjort for å styrke animasjonen i Norge?
Jeg er ikke så veldig interessert i filmpolitikk. Heldigvis er det dyktige folk i Produsentforeningen og Filmforbundet som tar vare på dette. Leif Holst Jensen og Sverre Pedersen ser hele det filmpolitiske landskapet bedre enn meg.

4. Hva inspirerer deg?
Jeg holder på å drukne i inspirasjon; Flåklypa, Carl Dreyer, Walt Disney, the Animation Workshop, Team America, Matt Groening, Ove Heiborg, en kald høstkveld, Pippi Langstrømpe, min barndom, Torrey Mosvold, Vennebyen, Pixar, Knøttene, Sørlandet, Billy Elliot, en god sigar, Bergman, å leke med mine nevøer og niesere, Robert Evans, Peter Pan, Harold & Maud.

5. Hva byr fremtiden på?
Første gang jeg så Avatar ble jeg satt helt ut. James Cameron hadde skapt sitt eget realistiske 3d-univers. Jeg var en gjest i hjernen til Cameron. Tematikken med avatarer er kjempe spennende. Jeg følte at jeg fikk en glimt inn i fremtiden der på Collosseum kino. Fremtidens underholdning er animasjon. Spill, film og animasjon kommer sammen til å skape enorme muligheter!

Hubert: Moderne kunst

Hubert: Moderne kunst

Publisert 01. september 2010

Relaterte artikler:
5 spørsmål: Anita Killi
5 spørsmål: Lasse Gjertsen
5 spørsmål: Rune Spaans
5 spørsmål: Hanne Berkaak
5 spørsmål: Kajsa M. Næss
5 spørsmål: Rasmus A. Sivertsen
5 spørsmål: Kristian Hammerstad
5 spørsmål: Endre Skandfer
5 spørsmål: Eric Vogel
5 spørsmål: Espen Fyksen

Kommentarer


Bookmark and Share
 
  Foreningen for animert film: info@norskanimasjon.no. Støttet av Norsk filminstitutt og Fond for lyd og bilde. Webutvikling av Tvistein.