NYHETER ANMELDELSER FORUM OM FFAF LENKER DATABASE
 
 

5 spørsmål: Hanne Berkaak

HanneBerkaak_primo

Norskanimasjon.no stiller 5 spørsmål til aktører i det norske animasjonsmiljøet. Denne gang er det nylig hjemflyttede Hanne Berkaak som reflekterer fem ganger på rad.

Det er muligens urettferdig å be Hanne Berkaak om å uttale seg på vegne av det norske animasjonsmiljøet. Berkaak har i aller høyeste grad levd en internasjonal tilværelse under studietiden og årene etter mastergraden fra Royal College of Art i London. Likevel har hennes arbeider innen design, illustrasjon og animasjon, ofte i samarbeid med Marc Reisbig (SSSR), fått øynebryn til å løfte seg imponert også her på berget. Norskklingene jobber for Gyldendal Undervisning og Synnøve Finden står side om side med internasjonale brands som Playstation og Nickelodeon på en meget imponerende CV.

Berkaak startet utdanningen på Parsons School of Design i New York, før hun satt kursen mot Storbritannia og Kingston University og endelig Royal College of Art (RCA) hvor hun gikk ut i 2007. Siden har London vært tilholdsstedet og Passion Pictures har vært en av flere arbeidsgivere og Marc Reisbig har vært fast samarbeidspartner. Sammen har de blant annet levert musikkvideoen Id Engager for det meget kredible bandet Of Montreal og innslag til hipsterprogrammet Yo Gabba Gabba på Nickelodeon Jr. Av mer kommersiell art har duoen levert reklamefilm for Hannah Montana Playstation Portable.

Siden sommeren 2009 har Hanne Berkaak vært tilbake i Norge som selvstendig næringsdrivende animatør, designer og illustratør. Noen norske jobber har det også blitt, men fremdeles er det internasjonale nettverket mest innbringende.

HanneBerkaak_portrett_16-9

Vi har stilt Hanne Berkaak 5 spørsmål:

1. Hvordan står det til og hva jobber du med nå?
Hei, det går greit. Jeg jobber mye om dagen og gleder meg til jeg har tid til å gå en skitur.
Akkurat nå jobber jeg sammen med Marc Reisbig på en pitch for Cricket Wireless gjennom Passion Pictures. Det er også noen andre animasjonsgreier, men man får jo ikke lov til å si noe før det er ferdig.

2. Hvordan er det å jobbe med animasjon i Norge for tiden?
Jeg flyttet hjem til Norge i sommer så jeg har ikke så mye erfaring med å jobbe her enda. Men jeg har laget litt animasjon for Gyldendal. Det er morsomt, de er veldig kreative og åpne for å prøve ut forskjellige teknikker og uttrykk. Og da Marc og jeg lagde Playstation (PSP) reklamen i høst samarbeidet vi med Storm Studios. Det fungerte bra.

Utover det vet jeg ganske lite om hva som foregår her. Som selvstendig næringsdrivende er man ganske isolert som animatør og man jobber hele tiden siden animasjon krever tid og tålmodighet. Spesielt da man ikke har tilknyttet seg et produksjonsselskap her ennå. Da ender man opp med og gjøre alt selv.

Når man studerer i utlandet er det lettere å bygge opp nettverk der. I Norge kjenner jeg få som driver med det samme. Men jeg har veldig lyst til å bli kjent med andre norske animatører og gjøre noen norske jobber.

HanneBerkaak_Special Friend_16-9

3. Hvilke filmpolitiske grep ville du gjort for å styrke animasjonen i Norge?
Vet ikke helt om jeg kan uttale meg om dette enda siden jeg akkurat har flyttet hjem. Jeg er i ferd med å sette meg inn i stipendordningene i Norge. Har sikkert ett og annet å si etter den prosessen. Kanskje jeg vet mer hvis du spør igjen om ett år?

4. Hva inspirerer deg?
Alt mulig. Da jeg startet på animasjonslinjen på Parsons i 2000 var det helt klart tegneserier som var hovedinspirasjonskilden. Hver dag etter skolen lusket jeg rundt på Forbidden Planet og gravde rundt i hyllene. Det var sånn jeg fant min vei inn til mitt daværende uttrykk, som egentlig ikke har forandret seg så mye. Men det er jo klart at man plukker opp mer etter hvert ettersom man jobber og lærer. På RCA satt jeg bare og studerte William Blake og Hieronymus Bosch.

Jeg blir lett inspirert og det er alt fra Svankmajer til Harry Potter til å vente på bussen. Det kan være at man ser noe teknisk man får lyst til å prøve ut, eller noe som utløser en liten historie. Inspirasjon er veldig, veldig viktig - det er det som driver meg. Etter å ha jobbet i noen år skjønner man hvor utrolig viktig det er å ha referanser og å følge med på hva som skjer - og ikke minst har skjedd. Jeg har også noen faste Internettsider som jeg sjekker ut daglig; Mypapercrane, Booooooom, Ffffound, Creative Review bloggen, for å nevne noen.

HanneBerkaak_kameraet_16-9

5. Hva byr fremtiden på?
Marc og jeg har noen kommersielle prosjekter på gang i England (reklame). Jeg har også lyst til å søke om stipend og til å lage min egen kortfilm. Det hadde vært fantastisk.

Følg med på hva Hanne foretar seg på hennes sider på designbasen.no

Of Montreal: Id Engager

Publisert 09. februar 2010

Relaterte artikler:
5 spørsmål: Kajsa M. Næss
5 spørsmål: Rasmus A. Sivertsen
5 spørsmål: Kristian Hammerstad
5 spørsmål: Endre Skandfer
5 spørsmål: Eric Vogel
5 spørsmål: Espen Fyksen

Kommentarer


Bookmark and Share
 
  Foreningen for animert film: info@norskanimasjon.no. Støttet av Norsk filminstitutt og Fond for lyd og bilde. Webutvikling av Tvistein.