NYHETER ANMELDELSER FORUM OM FFAF LENKER DATABASE
 
 

5 spørsmål: Kajsa M. Næss

kajsa_primo

Norskanimasjon.no stiller 5 spørsmål til sentrale aktører i det norske animasjonsmiljøet. I denne runden er det animatør og filmskaper Kajsa M. Næss som må tenke seg om fem ganger.

Kajsa Næss er utdannet fra animasjonslinja ved Høgskulen i Volda (1994-96), men har også tatt Film- og TV-produksjon ved Oslo Film- og TV-Akademi (nå NISS) og flere fag ved Universitetet i Oslo. Etter at Kajsa var ferdig i Volda tok hun steget ut i den virkelige verden og etablerte produksjonsselskapet Mikrofilm sammen med Lise Fearnley.

Kajsa og Lise var allerede et etablert som filmskapere før Mikrofilm så dagens lys. Duoen hadde allerede rukket å produsere to suksessfulle animerte kortfilmer sammen - Pussig (1994) og Skummelt (1995). Mikrofilm ble etter hvert et samlende sted for animatører og regissører med fokus på den frie, kunstneriske kortfilmen. Kjernen har hele tiden vært Kajsa og Lise - hvor Kajsa i størst grad har vært regissør, mens Lise har fungert som produsent. Som filmskaper har Kajsa et bredt repertoar, hvor animasjon er fundamentet, men hun har også regissert realfilm i form av kortfilm og musikkvideoer. Parallelt med egne produksjoner har Kajsa også bidratt på flere av Pjotr Sapegins animerte kortfilmer.

Kajsa_FilmenOmMeg_16-9

Kajsas egne animerte kortfilmer er varierte i uttrykk, men har en fellesnevner ved at de tar opp store temaer gjennom hverdagslige detaljer og fortellinger. Det tydeligste eksempelet er Filmen om meg (2001), som i utgangspunktet er et filmatisk selvportrett, men som samtidig sier noe allmenngyldig om oss som vokste opp på 1970-tallet, om å oppleve foreldre som skilles og om påfølgende usikkerhet knyttet til å stable sitt egne voksne liv og medfølgende familie på beina. I Leonidestorm (2004), regissert sammen med Julie Engaas, får vi et blikk inn i andres drømmer, håp og tanker gjennom et mangfoldig visuelt uttrykk og nære intervjuer.

Midt oppe i filmproduksjoner og familieforøkelse bidro Kajsa sterkt til at Foreningen for Animert Film så dagens lys i 2005. Sammen med et knippe entusiaster har hun også vært sentral i at foreningen har etablert den animerte møteplassen Frame by Frame i Oslo. I perioden 2000-2005 var Kajsa animatørenes representant i styret til Animerte dager/Fredrikstad Animation Festival.

I 2008 ble Kajsas seneste kortfilm, Bygningsarbeidere, lansert på Kortfilmfestivalen i Grimstad. Filmen gikk rett til topps og tok med seg Gullstolen for beste norske kortfilm og nyter nå tilværelsen på internasjonale festivaler. Tilbake står Mikrofilm - fortsatt med Kajsa og Lise i sentrum - med fornyet glød i nye lokaler og med nye partnere klare til å gi seg i kast med nye og større prosjekter.

Kajsa Naess/Julie Engaas: Leonidestorm

Kajsa Næss/Julie Engaas: Leonidestorm

Vi har stilt Kajsa Næss 5 spørsmål:

1. Hvordan står det til og hva jobber du med nå?
Jeg har det vel supert! Jeg har akkurat spilt inn engelske stemmer til Bygningsarbeidere, som nå reiser rundt i verden. Ellers holder jeg på med å forberede en ny kortfilm jeg skal lage og forprosjekt på noen litt større prosjekter.

2. Hvordan er det å jobbe med animasjon i Norge for tiden?
Jeg synes det er ganske bra. Vi har blitt en stor gjeng og det produseres flere store og små prosjekter. Jeg synes også at resten av filmbransjen har fått øynene opp for hva som skjer på animasjonsfronten i Norge. Det er bra for alle.

3. Hvilke filmpolitiske grep ville du gjort for å styrke animasjonen i Norge?
Vi ønsker oss en uttalt målsetning fra Trond Giske om hvor mye animasjon som skal lages i året, som med spillefilm. Vi ønsker oss også tariffavtaler og orden i bransjen

bygningsarbeidere_16-9

4. Hva inspirerer deg?
Det er jo mye forskjellig det. Litt vanskelig å svare på sånn kort. Vær og vind? Teknisk sett er det gøy å se på animasjon, illustrasjon og design, men når det kommer til å fortelle historier er det alt fra virkeligheten til litteratur, dokumentarfilmer og fiksjonsfilmer. Har akkurat vært i lydstudio med skuespillere, og det kan være ganske inspirerende. Og så vil jeg si at folk og samarbeid er inspirerende!

5. Hva byr fremtiden på?
Fremtiden byr på gull og grønne skoger. Lise [Fearnley] og jeg har utvidet Mikrofilm med to nye partnere, Magnhild Winsnes og Cathinka Tanberg, og jeg gleder meg til å jobbe sammen med dem fremover. Også gleder jeg meg til å jobbe med et superstort prosjekt vi holder på med. Det skal bli gøy!

Publisert 19. januar 2009

Relaterte artikler:

5 spørsmål: Kristian Hammerstad

5 spørsmål: Endre Skandfer

5 spørsmål: Eric Vogel

5 spørsmål: Espen Fyksen

Kommentarer


Bookmark and Share
 
  Foreningen for animert film: info@norskanimasjon.no. Støttet av Norsk filminstitutt og Fond for lyd og bilde. Webutvikling av Tvistein.