NYHETER ANMELDELSER FORUM OM FFAF LENKER DATABASE
 
 

5 spørsmål: Rune Spaans

RuneSpaans_primo

Norskanimasjon.no stiller 5 spørsmål til aktører i det norske animasjonsmiljøet. Nå har turen kommet til Rune Spaans som i en årrekke har vært sentral i den norske 3d-miljøet.

Rune Spaans har testet ut de fleste aspekter ved bevegelige bilder. Hans innfallsvinkel til animasjon kom via illustrasjonsarbeid på det tidlige 90-tall, for så å bli plukket opp av den norske spillbransjen. De første erfaringene som animatør var hos Funcom og senere for det egeninitierte Innerloop Studios. Via arbeidene med spillutvikling ble Rune raskt kjent som en ressurs innen digital 3d-animasjon og i overgangen til 00-tallet ble han koblet på en rekke filmproduksjoner som krevde hans spesialkunnskap.

Ved siden av de betalte jobbene startet Rune diskusjonsforumet Det Store Dyret som møteplass for profesjonelle innen 3d, illustrasjon, animasjon og design i 2000. Dyret har i løpet av 10 år befestet sin posisjon som det ledende tilholdsstedet for sentrale personer i dette fagmiljøet, og har blitt en arena hvor amatører og unge talenter henter inspirasjon og hjelp til å forbedre arbeidene sine.

RuneSpaans_portrett_16-9

Veien videre gikk via Toxic Design Studio hvor Rune etter hvert ble sjef for 3d-avdelingen. Frem til 2008 bestod jobben i budsjettering og ressursfordeling på animasjonsprosjekter, konsept og regi på reklamefilmer og vignetter, karakterdesign og miljødesign for animasjon, samt ansvar for visuelle effekter på spillefilmene Monstertorsdag og Den Brysomme Mannen. Under tiden hos Toxic rakk Rune å bli prisvinnende med julevignettene for norsk TV2 og sensurert (og prisvinnende) for en reklamefilm for Europride 2005.

I 2008 hoppet Rune av galoppen hos Toxic og satser nå som selvstendig næringsdrivende med stor suksess. Den siste tiden har han levert animasjon og spesialeffekter på en rekke produksjoner for film og TV. Det eneste som mangler nå er å ta steget som regissør på egne frie kort- eller langfilmproduksjoner. Det ser vi spent frem til.

RuneSpaans_christmas_16-9

Vi har stilt Rune Spaans 5 spørsmål:

1. Hvordan står det til og hva jobber du med nå?
Det står bra til! Jobber på litt for mange hemmelige prosjekter om dagen, så det er ikke stort jeg kan si om de betalende jobbene. Jeg har endelig fått levert inn søknad for egen kortfilm, og har tenkt å fokusere på det fremover. Og så fikk jeg en datter i august, og gleder meg til min første vår som pappa :)

2. Hvordan er det å jobbe med animasjon i Norge for tiden?
Norsk animasjon ser ut til å være i en veldig oppsving, det er veldig mye bra som produseres for øyeblikket. Jeg synes jeg hører om et nytt produksjonsselskap eller en ny kortfilm hver måned. Og det er helt utrolig at et lite land som vårt produserer denne mengden animerte langfilmer. Personlig har jeg aldri hatt det bedre, og må dessverre si nei til litt for mange jobber, pågangen er for stor.

RuneSpaans_platekomp_16-9

3. Hvilke filmpolitiske grep ville du gjort for å styrke animasjonen i Norge?
Egentlig kjenner jeg ikke godt nok til det politiske aspektet av bransjen til å uttrykke meg. Men ut ifra det lille jeg vet, så tror jeg ikke jeg ville gjort så mye. Det ser ut som vi er ganske priviligerte her oppe, ihvertfall i forhold til folkemengden og hva den typiske animasjonsfilmen har for muligheter til inntjening. Jeg tror ikke det er så mange land som lar animatører lage filmer bare fordi de ønsker, og ikke fordi de skal passe inn i et salgssegment på en TV-kanal. Det kan være litt mye sutring i bransjen, det er ikke så vanskelig å lage animasjon hvis man bare ønsker det sterkt nok. Om det skulle være noe, så ville jeg sett på animasjonsutdanningen her til lands, og prøve å få et høyere nivå på studentfilmene.

4. Hva inspirerer deg?
For øyeblikket får jeg mye inspirasjon fra litteratur, jeg gjen-leser en av favoritt-bøkene mine. Det er utrolig mye som inspirerer meg, en liten runde omkring i byen eller i leiligheten pleier å være nok for å få idéer. Jeg har også laget meg et par notatbøker med ting som inspirerer meg, som inneholder bilder, tegninger og annet som setter fantasien i gang. Jeg pleier å se i dem hvis jeg har vanskelig for å komme igang med jobben en dag.

5. Hva byr fremtiden på?
Som jeg nevnte, så ønsker jeg å få jobbe mer med egne prosjekter i fremtiden. For min egen del så tror jeg fremtiden er lys. Jeg har aldri hatt så mange prosjekter på gang som nå, og gleder meg til å se hva jeg jobber på om et år eller to. I forhold til bransjen, så håper jeg vi klarer å holde på den oppsvingen vi er inne i, og at animasjonen vi lager bare blir bedre og bedre!

Følg med på Runes arbeider på superrune.com og runespaans.com.

Europride 2005 - The Miracle of Life:

Publisert 04. mars 2010

Relaterte artikler:
5 spørsmål: Hanne Berkaak
5 spørsmål: Kajsa M. Næss
5 spørsmål: Rasmus A. Sivertsen
5 spørsmål: Kristian Hammerstad
5 spørsmål: Endre Skandfer
5 spørsmål: Eric Vogel
5 spørsmål: Espen Fyksen

Kommentarer


Bookmark and Share
 
  Foreningen for animert film: info@norskanimasjon.no. Støttet av Norsk filminstitutt og Fond for lyd og bilde. Webutvikling av Tvistein.