NYHETER ANMELDELSER FORUM OM FFAF LENKER DATABASE
 
 

Shrek - Lykkelig alle sine dager [Blu-ray + DVD]

Originaltittel: Shrek - Forever After
Regissør: Mike Mitchell
Produksjonsselskap: DreamWorks Animation
Produksjonsår: 2010
Distribusjon: Paramount Home Entertainment
Bildeformat: 16:9 Letterbox (2,35:1, 1080p)
Lydformat: Dolby Digital 7.1 True HD, Dolby Digital 5.1
Region: 2
Spilletid: 93 min.
Karakter:
  Mer informasjon

Den siste dråpen

En fjerde gang skal DreamWorks melke Shrek-franchisen. Denne gang synes idétørken akutt og filmskaperne må ta i bruk en alternativ virkelighet for Shrek og hans kumpaner for å få historien til å henge sammen. Handlingsforløpet er så tynt og gjenbruket av vitser er så utbredt at det virker som om det fremste påskuddet for å produsere denne fjerde Shrek-filmen har vært å cashe inn på 3D-hysteriet. Shrek - Lykkelig alle sine dager fremstår som en sliten og innholdstom avslutning på et filmeventyr som startet så frisk med den første filmen for snart 10 år siden. Dessverre er avslutningen også den svakeste av de fire filmene DreamWorks har servert om det grønne trollet.

Det er tydelig at filmskaperne har knuget denne ideen lenge for å få dette virr-varret av fortid, nåtid og fremtid til å henge sammen. Det er så mange "hvisomatte" underveis at det skal godt gjøres å henge med i svingene. Filmen starter med et tilbakeblikk, hvor kongen og dronningen av Langt, langt borte (foreldrene til Fiona) drar til slemmingen Rumleskaft i et desperat forsøk på å heve forbannelsen som hviler over datteren. Akkurat i det kongeparet skal til å underskrive på en håpløs kontrakt med Rumleskaft for å heve forbannelsen, får de rojale nyss om at Fiona har forelsket seg i Shrek og forbannelsen er brutt. Alt er såre vel, bortsett fra at Shrek har fått en fiende for livet i Rumleskaft. Hopp så noen år frem i tid og vi møter Shrek og hans stadig økende kjernefamilie. Hverdagen har nådd sumpen og livets trivialiteter har satt inn for alvor. Shrek blir stadig mindre fornøyd med livet som sumpkjendis og småbarnsfar - alle skal ha en bit av ham, men uten at han får leve ut sin ville side som troll. Det topper seg på barnas bursdag, da Shrek i et ukontrollert raseriutbrudd faktisk innrømmer at han savner singletilværelsen før han møtte Fiona.

Shrek4_deal_16-9

Shrek går fra feiringen i sinne og ved alt annet enn en tilfeldighet støter han på Rumleskaft som tilbyr en avtale Shrek ikke kan takke nei til: I bytte mot én dag fra sitt eget liv, skal Shrek få oppleve én dag som et ekte troll uten familiære forpliktelser. Korttenkte Shrek går med på avtalen og signerer kontrakten, og vips, så er han singel og bekymringsfri for en dag. Alt synes såre vel i den parallelle virkeligheten, inntil han oppdager at alle spor etter ham synes slettet: Hjemsumpen er øde og Fiona og barna er borte og ingen av hans gamle venner kjenner ham igjen. Det viser seg at den ene dagen Rumleskaft tok i innbytte var dagen Shrek ble født - følgelig fikk han aldri opphevet forbannelsen til Fiona og ingen av barna hans er født. Heldigvis finnes det en mulighet til å annulere kontrakten og som tidligere er det kun kjærlighetens kyss som kan løse problemet. Dermed må Shrek på ny overvinne kjærligheten til Fiona. Dette viser seg å være enklere sagt enn gjort og på veien gjør Rumleskaft sitt for å stikke kjepper i hjulene for vår grønne helt.

Mye er etterhvert kjent i Shrek-universet. Alle de etablerte figurene er på plass og mange av de komiske forsøkene dreier seg om at verken Eselet eller den nå overvektige katten ikke kjenner igjen Shrek. Kjernen i filmen dreier rundt forholdet mellom Shrek og Fiona og at de to må oppdage hverandre på nytt for å bryte kontrakten med Rumleskaft. Moralen her er forsåvidt grei nok og de fleste etablerte forhold kan ha godt av en påminnelse om hvorfor forelskelsen startet i utgangspunktet, men hva har dette å gjøre i en film hvor barn er kjernemålgruppen? Dette virker mer som parterapi i mine øyne. Det viktigtste nye tilskuddet til filmen er introduksjonen av Romleskaft som Shreks nemesis. Som en kortvokst figur med høye parykker og stort selvbilde for å kompensere for den begrensede høyden, er kilde til en rekke komiske situasjoner.

Shrek4_wanted_16-9

Filmens design følger selvsagt tett på de øvrige filmene i serien. Utviklingen går stadig videre innen digital filmproduksjon og i utviklingens navn har både katten og eselet fått en ennå mer forfinet og detaljert pels. Hår har tidligere vært en stor utfordring for digitale filmskapere, men nå har datakraften overtaket i større grad og filmskaperne feirer med å gi Fiona en frittflytende hårmanke. Hekser spiller en sentral rolle i filmens handling, men jeg stusser over utformingen og bevegelsene til heksene, som fremstår som mekaniske og stive. Heksene skiller seg slik sett radikalt fra flere av de andre karakterene i filmen, så som Shrek og de andre trollene, som er runde i sin grunnform, mens heksene ser mer ut som flygende tinnsoldater. Som med flere av de andre filmene som er lansert i stereoskopisk 3D på kino, har også Shrek - Lykkelig alle sine dager flere scener hvor hovedpoenget synes å gjøre nytte av 3D-effektene. Underveis i filmen er det blant annet en heller umotivert flyvescene hvor Shrek farer rundt på en sopelime med en gjeng hekser på slep. Det tar seg godt ut i 3D, men på denne utgivelsen i 2D bidrar ikke slike scener til å føre historien videre og blir snarere eksempler på hvordan umotivert bruk av 3D gjør historien seigere. Forvent en 3D-versjon av filmen for hjemmemarkedet innen kort tid.

Da filmens klipper, Nick Fletcher, besøkte Fredrikstad Animation Festival for å snakke om historiefortelling innen animasjon, trakk ham frem strukturarbeidet med Shrek - Lykkelig alle sine dager som spesielt krevende. Filmteamet gikk igjennom en rekke ulike scenarier og Fletcher mente at de ikke knekket koden før de kom opp med ideen om å frakte Shrek til en parallell virkelighet. I mine øyne greier aldri Shrek å knekke koden denne fjerde gangen og Shrek - Lykkelig alle sine dager fremstår som en lite vellykket film laget ut i fra feil premisser.

Shrek4_puss_16-9

Utgivelsen:
Som vi etter hvert har blitt vant med, tar digitalt produserte filmer seg utrolig godt ut på blu-ray-formatet. Shrek - Lykkelig alle sine dager er intet unntak, og bildet som presenteres i 16:9 Letterbox (2,35:1, 1080p) formidler enhver detalj i bildet med overbevisende kvalitet. Også lydsiden er dynamisk og god i originalversjonens 7.1 True HD-miks. Denne blu-ray-utgivelsen er godt utstyrt med en lang rekke ekstramateriell. Som sedvanlig stiller regissør, manusforfatter og produsentene opp på et kommentarspor. Dette holder grei kvalitet, men det er først når du slår på Animator's Corner-funksjonen at du får fullt utbytte av kommentarsporet og intervjuer med filmskaperne i en bilde-i-bildet funksjon. Forøvrig er utgivelsen utstyrt med noen få, men ganske innholdsrike, dokumentarer om produksjonen. Blant annet et innslag hvor alle skuespillerne er samlet til en samtale rundt filmen og karakterene.

Shrek - Lykkelig alle sine dager gis ut tidsnok til julehøytiden og utgivelsen er utstyrt med et par julefunksjoner. Morsomst er peisfunksjonen hvor en datagenerert peis byr på hyggelig stemning og hvor de ulike karakterene svinser innom og gir sine særegne betraktninger. Fint å dra frem hvis juleselskapet blir for traurig. Utgivelsen byr også på den nye kortfilmen Eselets shrektakulære jul.

"Siste kapittel" er undertittelen på denne utgivelsen og man kan bare håpe filmskaperne ikke vurderer å gjenoppta den opprinnelige planen med en femte Shrek-produksjon. Trollet har for alltid stadfestet sin posisjon i moderne populærkultur til tross for at de siste filmene ikke er i nærheten av kvalitetene til de to første i serien. Selv om avslutningen ikke står i stil med begynnelsen av serien, har likevel Shrek og hans eventyrverden gjort et uslettelig inntrykk.

Anmeldt av Tom-Erik Lønnerød, 06.12.10

Takk til Paramount for anmeldereksemplar.

Trailer Shrek - Lykkelig alle sine dager:

Relaterte utgivelser:
Shrek
Shrek 2
Shrek den tredje
Du grønne glitrende Shrek

Originaltittel: Shrek - Forever After
Regissør: Mike Mitchell
Produksjonsselskap: DreamWorks Animation
Produksjonsår: 2010
Distribusjon: Paramount Home Entertainment
Bildeformat: 16:9 Letterbox (2,35:1, 1080p)
Lydformat: Dolby Digital 7.1 True HD, Dolby Digital 5.1
Spilletid: 93 min.
Region: 2
Produsent: Teresa Cheng, Gina Shay
Manus: Darren Lemke, Josh Klausner
Art direction: Max Boas, Michael Hernandez
Supervising animator: Marek Kochout
Musikk: Harry Gregson-Williams
Medvirkende: Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz, Antonio Banderas, Julie Andrews, Jon Hamm, John Cleese, Craig Robinson, Walt Dohrn, Jane Lynch, Lake Bell, Kathy Griffin, Mary Kay Place, Kristen Schaal
Produksjonsland: USA
  
Bonus: Eselets shrektakulære jul (kortfilm)
Kommentarspor
Animator's Corner
Shreks interaktive reise IV
Shrek i rampelyset (dokumentar)
Hemmeligheter fra Shrek - Lykkelig alle sine dager (dokumentar)
Teknologien bak Shrek - Lykkelig alle sine dager (dokumentar)
Slettede scener
Shrek rikker på rockefoten
Shreks juletradisjon

Kommentarer


Bookmark and Share
 
  Foreningen for animert film: info@norskanimasjon.no. Støttet av Norsk filminstitutt og Fond for lyd og bilde. Webutvikling av Tvistein.