NYHETER ANMELDELSER FORUM OM FFAF LENKER DATABASE
 
 

Shrek den tredje

Shrek den tredje
Originaltittel: Shrek the Third
Regissør: Chris Miller, Raman Hui
Produksjonsselskap: DreamWorks Animation, PDI
Produksjonsår: 2007
Distribusjon: Paramount Home Entertainment
Bildeformat: 16:9 anamorfisk (1,78:1)
Lydformat: Dolby Digital 5.1
Region: 2
Spilletid: 89 min.
Karakter:
  Mer informasjon

Flau vind

Det grønne trollet Shrek har begeistret en hel filmverden gjennom to magiske eventyr. Vi har fulgt oppturer og nedturer, halsbrekkende eventyr og kampen for å vinne prinsesse Fiona og kongeriket. Når vi møter Shrek for tredje gang er mye av luften gått ut av ballongen - hvetebrød dagene er over for å sette det i en Shrek-sammenheng - og hverdagen har bokstavelig talt innhentet vår grønne venn.

Denne gangen begynner eventyret med at Shrek og Fiona vikarierer som royale overhoder i Langt, langt borte. Fionas far, kongen, er syk og de to grønne kjempene må finne seg til rette i hovedrollen. Shrek sliter med å tilpasse seg, og da kongen dør, bestemmer Shrek seg for å gå ut for å finne kongens etterfølger slik at han selv slipper å lede landet. Med på laget er selvsagt pusekatten og eselet mens Fiona blir hjemme med boller i ovnen.

Samtidig planlegger Drømmeprisen å kuppe det hele og selv ta over som konge ved hjelp av alskens skumle eventyrfigurer. Det hele ender opp i en royal drakamp, hvor Shrek rekrutterer unggutten Arthur og den magiske galningen Merlin, mens Drømmeprisen får med seg Kaptein Krok og en gjeng skumlinger. Men når alt kommer til alt er det damene som redder dagen.

Shrek den tredje

"Shrek den tredje" - intimitetstyranniet

Temaene som dras frem i filmen er i stor grad de samme som har gått igjen i de to tidligere filmene. Shrek sliter med selvbildet og har fremdeles vanskelig for å tilpasse seg den øvrige eventyrverden. Aller helst vil han tilbake til sumpen og leve et tilbaketrekt liv. Omstendighetene vil det annerledes og store deler av handlingen går ut på å overtale en lite velvillig Shrek. Kompanjongene, i form av pusen og eselet, følger opp sin innsats fra Shrek 2 - de er i stor grad leverandører av humoristiske innslag med stadig mindre futt og originalitet. Familieforøkelse står også på plakaten og bidrar til Shreks utilpasshet.

Hovedproblemet for Shrek den tredje er at dette har vi sett før i de to foregående filmene. 2007-utgaven av Shrek byr ikke på noe nytt når det kommer til innhold. Vitsene og voksenreferansene er bygget opp under samme lest som tidligere, selv musikkvalget føyer seg inn i formlene fra de to første filmene. Jeg hadde forventet mer av Shrek-teamet og blir følgelig skuffet når filmens høydepunkt kommer i ettertekstene med en forrykende versjon av Sly Stones Thank You (Falettinme Be Mice Elf Agin) utført av herrene Murphy og Banderas.

Likefullt har Shrek den tredje blitt en kjempesuksess på kino og ligger i skrivende stund på førsteplass over kjøpefilmer i Norge. Dette tyder på at formelen virker og at folk flest er mer enn nok fornøyd med mer av det samme. Når den første Shrek-filmen kom i 2001 syntes jeg karakterene var friske, musikkvalget stod frem som spennende og harselasen med eventyrfigurer var hylende morsomt. Men når vi blir servert den samme retten for tredjegang blir jeg rett og slett matlei og begynner å se meg om etter noe nytt å spise.

Shrek den tredje

"Shrek den tredje" - the king and I

Karakterdesignen er den samme som tidligere og byr følgelig ikke på noe nytt. Det er heller ikke gjort særlige endringer når det kommer til animasjonen. Teknikken har selvsagt gått noen hakk fremover siden forrige besøk, og detaljerikdommen er økt, men jeg opplever likevel at animasjonen i Shrek den tredje er stivere enn tidligere. Kan hende det er fordi de menneskelige og virkelighetsnære karakterene spiller en større rolle denne gangen eller at øyet er blitt mer kritisk innstilt til denne formen for animasjon. Generelt sett opplever jeg hele filmen som tammere enn ved tidligere møter med Shrek.

Skuespillerensemblet er imponerende som vanlig. Shrek har, om ikke annet, greid å holde på de mest sentrale stemmegiverne - Eddie Murphy og Antonio Banderas overbeviser stadig som pus og esel, mens Cameron Diaz og Mike Myers gjør greie tolkninger av de grønne trollene. Nytt denne gang er Justin Timberlake som Arthur og legenden Eric Idle som Merlin. Også i denne omgangen greier det norske ensemblet seg greit med Asgeir Borgemoen og Thomas Gjertsen i spiss.

Men selv ikke disse stjernelagene makter å redde Shrek fra grunnstøting denne gang. Shrek den tredje er en flau kombinasjon av kreativ tørke og ønske om å cashe inn på en etablert merkevare. Jeg gruer meg til den annonserte fjerde utgaven i 2010.

Shrek den tredje

"Shrek den tredje" - girlpower

Utgivelsen:
Som DVD-utgivelse holder Shrek den tredje bra nivå. Både bilde- og lydsiden holder som forventet høy kvalitet. Bildet som presenteres er krystallklart gjennom hele seansen. Filmen har en varm fargetone som gjengis med utsøkt presisjon. Lyden presenteres i Dolby Digital 5.1 og formidler dialog, musikk og effekter på mesterlig vis.

Ekstramaterialet er relativt innholdsrikt uten å tilby særlig av relevans. Det meste er rettet mot primærmålgruppen i form av spill og aktiviteter. I tillegg får vi de sedvanlige slettede scenene og et møte med skuespillerne bak stemmene, samt en titt på teknologien bak Shrek. Sistnevnte er i stor grad en reklamefilm for datamaskinene til Hewlett-Packard med masse logoeksponering og skryt fra teknologene.

Samlet sett en utgivelse som holder grei standard og leverer som forventet. Men ikke noe mer.

Anmeldt av Tom-Erik Lønnerød, 09.01.08

Takk til Paramount Home Entertainment for anmelderekseplar

Relaterte utgivelser:

Shrek

Shrek 2

Originaltittel: Shrek the Third
Regissør: Chris Miller, Raman Hui
Produksjonsselskap: DreamWorks Animation, PDI
Produksjonsår: 2007
Distribusjon: Paramount Home Entertainment
Bildeformat: 16:9 anamorfisk (1,78:1)
Lydformat: Dolby Digital 5.1
Spilletid: 89 min.
Region: 2
Manus: Jeffrey Price, Peter S. Seaman, Chris Miller, Aron Warner
Produsent: Aron Warner, Denise Nolan Cascino
Produksjonsdesign: Guillaume Aretos
Art direction: Peter Zaslav
Karakteranimasjon: Tim Cheung, Carlos M. Rosas, Kevan Shorey
Supervising animator : Eric Lessard, Paul Chung
Karakterdesign: Tom Hester
Musikk: Harry Gregson-Williams
Medvirkende: Mike Myers, Cameron Diaz, Eddie Murphy, Antonio Banderas, Julie Andrews, John Cleese, Eric Idle, Justin Timberlake, Larry King, John Krasinski, Ian McShane
Produksjonsland: USA
  
Bonus: Slettede scener
Teknologien bak Shrek (dokumentar, varighet: 09:53)
Møt menneskene bak filmen (dokumentar, varighet: 10:40)
Shreks tips om barneoppdragelse
Worcestershire Academys årbok
DreamWorks Animation Videojukeboks
Turneringsleker (spill og aktiviteter, CD-ROM)

Kommentarer


Bookmark and Share
 
  Foreningen for animert film: info@norskanimasjon.no. Støttet av Norsk filminstitutt og Fond for lyd og bilde. Webutvikling av Tvistein.