NYHETER ANMELDELSER FORUM OM FFAF LENKER DATABASE
 
 

Shrek 2

«Shrek 2»
Originaltittel: Shrek 2
Regissør: Andrew Adamson, Kelly Asbury
Produksjonsselskap: DreamWorks, Pacific Data Images
Produksjonsår: 2004
Distribusjon: Universal
Bildeformat: 16:9 Fullskjerm
Lydformat: Dolby Digital 5.1
Region: 2
Spilletid: 89 min.
Karakter:
  Mer informasjon

Eventyrlige hvetebrødsdager

Det grønne trollet er tilbake og denne gangen har han med seg kona! Dette eventyret plukker opp tråden der den forrige filmen sluttet: Shrek har giftet seg med sin utkårede Fiona, og kommer hjem til sumpen etter bryllupsreisen. Der finner de det innpåslitne og snakkesalige eselet i full vigør og i kjent stil.

Det grønne kjæresteparet hadde nok sett for seg noen rolige hvetebrød dager, men slikt blir det ikke familieunderholdning av, så det varer ikke lenge før Fionas far (og konge av Langt langt borte) inviterer til en formell bryllupsfest. Nå skal trollet ut av sekken en gang for alle og Shrek drar motvillig for å møte sine svigerforeldre.

Vel fremme i Langt langt borte møter Shrek en iskald skulder fra svigerfar, og det ender med mat- og skittkasting over en heller pinlig middag. Det viser seg dog at det ikke bare er Shrek og Fiona som har svin på skogen - også kongen har uante sider. I nær dialog med Den gode fe og en viss katt med støvler, legger kongen skumle planer for å sabotere datterens ekteskap.

«Shrek 2»

«Shrek 2» - ...og levde lykkelig i alle sine dager

Shrek 2 byr, ikke uventet, på mer av det samme. Alle de suksessfulle triksene fra den første filmen er på plass, og leveres med like mye kløkt og humor som forrige gang. Du finner massevis av anerkjennende nikk og spark til andre Hollywood-produksjoner, samt en og annen forvirret eventyrfigur. Foreldre har med andre ord mer enn nok å humre over, mens barna skratter av prompevitser og andre blødmer. Musikkvalget er også et kjennetegn som videreføres, selv om jeg synes musikken fungerte bedre ved forrige besøk.

Alle skuespillerne har overvintret fra den første utgaven, så vi møter Eddie Murphy i full sving som det løsmunnede eselet, samt Mike Myers som Shrek og Cameron Diaz som Fiona. Det er Murphy som leverer varene - de øvrige hovedrolleinnehaverne gjør kun jobben sin. I mine øyne trenger Myers mer kraft i stemmen for å portrettere Shrek, og jeg ler oftere av mannen når jeg ser ham i bildet. Faktisk gjør Asgeir Borgemoen en mer imponerende prestasjon som den norske versjonen av trollet. Også Thomas Giertsen greier seg bra som eselet, mens jeg kan styre meg for Iren Reppen som Fiona.

Den viktigste nykommeren i filmen er den splittede personligheten Puss In Boots (eller Pus med støvler som den heter på norsk, men da går du glipp av nerdeanimasjonsreferansen) ? snill pussekatt i det ene øyeblikket for så å transformeres til farlig drapsmaskin i det neste. Begge personlighetene gestaltes med bravur av Antonio Banderas. Også Jennifer Saunders gjør en strålende innstas som den gjennomonde Gode fe.

Teamet bak Shrek 2 har ikke gjort like store fremskritt på historiesiden, som på den tekniske biten. Filmen ser fantastisk ut, og animasjonen er sømløs og godt utført. Jeg lar meg aller mest imponere over karakteranimasjonen, og måten de fanger personlighetene i mimikk og kroppsspråk. Filmen har en snert som man kan etterlyse i Pixars siste storfilm, De Utrolige. Shrek 2 har en helt annen dynamikk i fortellerspråket, og holder et forrykende tempo gjennom 90 minutter, mens De Utrolige kan virke litt tungnem i måten historien formidles på.

Det er på innholdssiden at Shrek 2 taper terreng - det virker ikke som om produsentens hovedmotivasjon for å lage en oppfølger har vært en historie som bare MÅ fortelles. Jeg sitter snarere igjen med følelsen av at manusforfatterne har hatt en håndfull vitser som passer karakterene og så har man pakket dem inn med en halvgod rammefortelling. Resultatet er ikke nødvendigvis stor kunst, men det er tidvis pokkers god underholdning!

«Shrek 2»

«Shrek 2» - Puss in Boots

Utgivelsen:
Shrek 2 ser fabelaktig ut! Det er ingen skjemmende komprimeringsfeil å se underveis, og bildet oppfører seg eksemplarisk gjennom hele eventyret. Bildet presenteres i Widescreen 1.85:1 og er nærmest perfekt gjengitt.

Også lydsiden er på referansenivå. På utgivelsen finner du tre lydspor (norsk, dansk og engelsk) i Dolby Digital 5.1 og 2.0. Jeg valgte førstnevnte og lydanlegget fikk mer enn nok å jobbe med. Alle lydkanalene benyttes flittig, og dialogen formidles klart samtidig som subben møter utfordringer underveis.

Ekstramaterialet domineres av to kommentarspor. Først ut er regissørene Kelly Asbury og Conrad Vernon, som leverer et begeistret lydspor til filmen. For min del blir det litt som se film med den slitsomme vennen som insiterer på å understreke hver favorittscene ved å utbryte: «å, å, å følge med nå da! - dette er tøft». Ingen ting å si på entusiasmen, men nytteverdien er heller laber. Andre par ut er produsent Aron Warner og klipper Mike Andrews. Dette lydsporet er mer teknisk orientert, og rent ut sagt litt tørt og kjedelig. Kan med letthet hoppes over.

Det øvrige ekstramaterialet bærer preg av familieunderholdning med interaktive Far Far Away Idol, tabbetagninger og overfladiske dokumentarer. Intet som går innenfor overflaten - det finner man på den doble Far Far Away sone 2-utgaven.

Ellers bør det nevnes at denne DVD-utgivelsen innledes med en trailer for DreamWorks-produksjonen Shark Tale (som man ikke kan hoppe over - en uting) og en kort presentasjon av den kommende filmen Madagascar presentert av Ben Stiller.

Alt i alt en mer enn grei utgivelse av en morsom, men lettglemt film.

Anmeldt av Tom-Erik Lønnerød, 26.05.05
Anmeldelsen ble opprinnelig publisert hos Hjemmekinoguiden DVDnett.no.

Relaterte utgivelser:
Shrek
Shrek den tredje

Originaltittel: Shrek 2
Regissør: Andrew Adamson, Kelly Asbury
Produksjonsselskap: DreamWorks, Pacific Data Images
Produksjonsår: 2004
Distribusjon: Universal
Bildeformat: 16:9 Fullskjerm
Lydformat: Dolby Digital 5.1
Spilletid: 89 min.
Region: 2
Produsenter: David Lipman, Aron Warner, John H. Williams
Manus: Andrew Adamson, Joe Stillman, J. David Stem, David N. Weiss
Produksjonsdesign: Guillaume Aretos
Art direction: Steve Pilcher
Supervising animator: James Baxter, Rex Grignon, Raman Hui
Karakteranimasjon: Carlos M. Rosas, Kevan Shorey
Musikk: Harry Gregson-Williams
Skuespillere: Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz, Antonio Banderas, Julie Andrews, John Cleese, Rupert Everett, Jennifer Saunders, Aron Warner, Kelly Asbury, Cody Cameron, Conrad Vernon
  
Bonus: 2 x kommentarspor
Morsomme tabber
Møt Pus med Støvler - Villkatten som er mer en bare et herlig og uskyldig ansikt
Teknikken bak SHREK 2
En smugtitt fra Dream Works Animation, bl.a. Madagascar
Shrek's musikkvideo
Dream Works Kids - Spill Her! - Over 15 Spill og Aktiviteter inlkusive Redd Fiona! og Finn Pus med Støvler
Syng-med den Gode Feén

Kommentarer


Bookmark and Share
 
  Foreningen for animert film: info@norskanimasjon.no. Støttet av Norsk filminstitutt og Fond for lyd og bilde. Webutvikling av Tvistein.