NYHETER ANMELDELSER FORUM OM FFAF LENKER DATABASE
 
 

Du grønne glitrende Shrek

Originaltittel: Shrek the Halls
Regissør: Gary Trousdale
Produksjonsselskap: DreamWorks Animation
Produksjonsår: 2007
Distribusjon: Paramount
Bildeformat: 16:9 Fullskjerm (1,78:1)
Lydformat: Dolby Digital 5.1
Region: 2
Spilletid: 27 min.
Karakter:
  Mer informasjon

Ex-mas

I min barndoms verden ble julen forbundet med tegnefilmer på TV. Til daglig var jeg sulteforet på tegnefilmer – disse var forbeholdt bursdager, svensk lørdagsfrokost-TV og den nevnte høytiden. Det absolutte høydepunktet var selvsagt Disney-kavalkaden på julaften, men det hendte også at statskanalen spanderte tegnefilm ellers i julen. Følgelig ønsker jeg velkommen nye animerte julespesialer – de bringer med seg et snev av den gode gamle julefølelsen.

Shrek-serien har mistet noe av sitt momentum i mine øyne, så jeg hadde ikke særlig høye forventninger til denne spin-off utgivelsen knyttet til julehøytiden. Du grønne glitrende Shrek ble produsert parallelt med den tredje utgaven av Shrek-filmene og holder samme gode tekniske standard og har de samme kjente stemmegiverne koblet på. Dette styrker utgivelsen og skiller den i positiv forstand fra andre animasjonsproduksjoner myntet for TV.

ShrekTheHalls_outside_16-9

Vi møter Shrek i det julehøytiden nærmer seg. Til tross for gjentatte påminnelser fra eselet, har ikke Shrek gjort de nødvendige forberedelsene. Nå har dagen kommet og han har ingen muligheter til å leve opp til familiens forventninger. I panikk kryper Shrek til korset og forsøker å finne ut av hva en familiejul egentlig handler om. Boken ”Christmas for Village Idiots” gir ham svaret: en vellykket julefortelling fremført for familien redder enhver jul. Det høres enkelt ut, men med de karakterene Shrek omgås, blir selv den enkleste ting nærmest umulig å gjennomføre.

Historien vi blir presentert for i Du grønne glitrende Shrek er ikke all verden. Produksjonen reddes likevel av et forrykende tempo hvor vitser og gags preges av overskudd. Det korte formatet gjør at produksjonen fremstår mer fortettet og handlingspreget sammenliknet med hovedproduksjonen Shrek den tredje. Så godt som alle hoved- og bikarakterene er med hvilket duker for 27 heseblesende minutter. Alle kjemper om oppmerksomheten og det ville nok raskt blitt oppfattet som slitsomt hadde filmen vært lenger.

ShrekTheHalls_donkey_16-9

Morsomst i utvalget er den påtrengende tredukken Pinocchio, som til stadighet avbryter handlingen med sin skingrende stemme og erratiske oppførsel. Likeså bedårende er Pusen med støvler som i trillingbarnas nærvær pent nødt må nedverdige seg til å gå på fire poter og la seg ”kose” med. Det hele gir en energisk halvtime som faktisk fungerer bedre enn hovedfilmen.

Du grønne glitrende Shrek gir deg ikke akkurat julestemning som Timmy gresshoppe gjør, men som en film til å bidra til å korte ned den ulidelige ventetiden før jul fungerer den perfekt. Dessuten byr utgivelsen på en av de bedre julesangene av nyere dato med The Donnas’ versjon av Christmas Wrapping.

ShrekTheHalls_puss_16-9

Utgivelsen:
Som forventet ser utgivelsene fra DreamWorks fantastiske ut også på DVD-formatet. Denne filmen er i tillegg produsert for å vises på TV, så her er det bare å lene seg tilbake å nyte detaljene. Lyden er også god nok fem pluss én kanaler.

Ekstramaterialet er relativt tynt, men det er begrenset hva man kan forvente av en juleutgivelse av en kortfilm. Vi blir tilgodesett med noen aktiviteter, videojukebox og spilldemo.

Jevnt over en grei nok utgivelse av en film som garantert korter ned den lange ventetiden før jul.

Anmeldt av Tom-Erik Lønnerød, 02.12.08

Takk til Paramount for anmeldereksemplar.

Originaltittel: Shrek the Halls
Regissør: Gary Trousdale
Produksjonsselskap: DreamWorks Animation
Produksjonsår: 2007
Distribusjon: Paramount
Bildeformat: 16:9 Fullskjerm (1,78:1)
Lydformat: Dolby Digital 5.1
Spilletid: 27 min.
Region: 2
Manus: Gary Trousdale, Sean Bishop, Theresa Cullen, Bill Riling
Produsent: Teresa Cheng, Gina Shay
Produksjonsdesign: Henrik Tamm, Peter Zaslav
Animation supervisor: Tim Cheung, Paul Chung
Musikk: Harry Gregson-Williams
Medvirkende: Mike Myers, Cameron Diaz, Eddie Murphy, Antonio Banderas, Cody Cameron, Christopher Knights, Conrad Vernon, Gary Trousdale
Produksjonsland: USA
  
Bonus:
Kommentarer


Bookmark and Share
 
  Foreningen for animert film: info@norskanimasjon.no. Støttet av Norsk filminstitutt og Fond for lyd og bilde. Webutvikling av Tvistein.