NYHETER ANMELDELSER FORUM OM FFAF LENKER DATABASE
 
 

Vaiana [Blu-ray]

Originaltittel: Moana
Regissør: Ron Clements, John Musker
Produksjonsselskap: Walt Disney Pictures
Produksjonsår: 2016
Distribusjon: Walt Disney Studios Home Entertainment
Bildeformat: 16:9 Letterbox (2.39:1), 1080p
Lydformat: DTS-HD
Region: 2
Spilletid: 107 min.
Karakter:
  Mer informasjon

Føling i fjæra

Suksessgarantistene Ron Clements og John Musker er tilbake i registolene hos Disney - syv år etter at de gjenopplivet Disney-prinsesse-musikalen med Prinsessen og frosken (2009) og 27 år etter at de reddet Disney-skuta med Den lille havfruen (1989). Med Vaiana klarer Clements og Musker det Pixar prøvde på med Modig (2012) - nemlig å fortelle en historie med en kvinnelig helt som verken undertrykker eller ber om unnskyldning for sine heltedåder. Vaiana er en prinsessehistorie for en ny tid.

Filmen begynner med en introduksjon til et gammel sagn om halvguden Maui som røver gudinnen Te Fitis hjerte. Uten hjertet blir Te Fitis øy dekket av et mørke som Maui rømmer fra, men han blir straks overmannet av demonen Te Ka. I kampen mister Maui både hjertet og hans magiske fiskekrok. Sagnet skal ha det til at mørket fortsetter å spre seg inntil hjertet blir funnet og gitt tilbake til Te Fiti.

Vi gjør et hopp til vår heltinne Vaiana som vokser opp i et øysamfunn hvor mor og far er øyas ledere - en rolle som Vaiana en dag skal arve. Foreldrene er vokst opp med å frykte havet og øyfolket nektes å dra utenfor revet. Vaiana har blitt dratt mot havet hele livet, men foreldrene har stoppet henne. Vaianas bestemor tror fortsatt på det gamle sagnet og tilber havet og Te Fiti. På bestemorens dødsseng får Vaiana vite hva hennes kall mot havet betyr. Da øyas avlinger og fisket i lagunen begynner å svikte, trosser Vaiana foreldrene og drar utenfor revet på jakt etter Maui for å gi tilbake Te Fitis hjerte.

Vaiana_vaiana_16-9

Regissørene Musker og Clements gjør gode grep sammen med manusforfatter Jared Bush, og skaper en engasjerende fortelling om heltemot og om å lytte til sine indre stemmer. Det er ingen enkel sak å gjøre et eldgammel sagn om til spenning og humor for et kresent og ungt publikum, men så fort Vaiana setter seil har hun mitt testpanel av 9-åringer på kroken. Samspillet mellom Vaiana og Maui engasjerer - deres motsetningsforhold er komisk og spennende - og Vaianas mot er hypnotiserende.

Det er nesten ikke til å tro, men akkurat nå får Disney til alt det Pixar pleide å få til. Ikke bare er historien engasjerende og klokt fortalt - filmen ser også utrolig bra ut på Pixars gamle hjemmebane; digital 3d-animasjon. Javisst låner hovedkarakteren Vaiana ganske mange likhetstrekk fra Disneys eldre storesøsterkarakter fra Lilo & Stitch (2002), men det spiller liten rolle når resten av filmen leverer både hva gjelder design og animasjon. Det er tydelig at spesialeffekt-staben har jobbet overtid på denne produksjonen. Vann, sand og hår - enhver digital filmskapers verste mareritt - er smeltet sammen i en potensielt salig røre, men som de tekniske filmskaperne løser med bravur.

Vaiana_Maui_16-9

Musikaler står ikke høyest på min liste. Og Vaiana imponerer meg ikke nevneverdig innledningsvis med tanke på de musikalske innslagene. Det virker påtrengende og unaturlig - dessuten er de norske versjoneringene ganske svake etter mitt syn. Men all denne negativiteten forsvinner da Vaiana (Auli'i Cravalho) drar igang “How Far I'll Go” mot slutten av første akt. Fra da av er jeg solgt. Jeg vil følge Vaianas skjebne, selv med sang! Ettersom filmen forløper føles musikken bedre integrert i handlingen, slik at musikalnumrene glir mer og mer sømløst sammen med filmens fremdrift.

Når filmen går mot sitt klimaks er det både spennende og underholdende ute å bli så hesblesende som mange andre filmer for målgruppen gjerne blir. Disney greier balansen mellom heftig action i den avsluttende boss-kampen og føleriet i Vaianas indre kamp om å foreta egne valg. Selv de åpenbare miljømessige hintene greier filmskaperne å smette inn uten for mye kliss tilknyttet .Det er imponerende saker for et produksjonsselskap som ikke alltid har greid å lande på rett kjøl.

Samlet sett en bra film som både engasjerer og underholder.

Vaiana_Teka_16-9

Utgivelsen:
Vaiana ser mektig ut på blu-ray. Bildegjengivelsen er meget god - detaljrikdommen og fargene formidles med imponerende kvalitet. Lydsiden er også godt ivaretatt med et dynamisk lydbilde som gjengir dialog, musikk og effekter med kraft og god avstemmethet.

Utgivelsen er velfylt med ekstramateriale. Her har utgiveren virkelig ikke spart på noe. Kresne tittere får servert kortfilmen Inner Workings (selv om den ikke føles særlig original etter Pixars Innsiden ut (2015)) og en rekke dokumentarer som tar for seg ulike aspekter ved filmproduksjonen og forberedelsene. Musikken blir behørig dekket og vi får se en rekke utelatte scener.

Kommentarsporet med regissørene Clemets og Musker er interessant for de spesielt interesserte og de diskuterer mange ulike aspekter ved filmen og den tilblivelse.

Alt i alt en svært god utgivelse av en film av høy kvalitet.

Anmeldt av Tom-Erik Lønnerød, 08.09.17

Takk til Walt Disney Studios Home Entertainment for anmeldereksemplar.

Trailer Vaiana:

Relaterte utgivelser:
Mesterdetektiven Basil Mus
Den lille havfruen
Aladdin
Herkules
Sjørøverplaneten
Prinsessen og frosken

Originaltittel: Moana
Regissør: Ron Clements, John Musker
Produksjonsselskap: Walt Disney Pictures
Produksjonsår: 2016
Distribusjon: Walt Disney Studios Home Entertainment
Bildeformat: 16:9 Letterbox (2.39:1), 1080p
Lydformat: DTS-HD
Spilletid: 107 min.
Region: 2
Co-regi: Don Hall, Chris Williams
Manus: Jared Bush
Produsent: Osnat Shurer
Produksjonsdesign: Ian Gooding
Animation (head): Hyrum Osmond
Animation supervisor: Adam Green, Jennifer Hager, Brent Homman, Mack Kablan, Daniel Klug, Malcon Pierce
Musikk: Mark Mancina
Medvirkende: Auli'i Cravalho, Dwayne Johnson, Rachel House, Temuera Morrison, Jemaine Clement, Nicole Scherzinger, Alan Tudyk, Oscar Kightley, Troy Polamalu, Puanani Cravalho, Louise Bush
Produksjonsland: USA
  
Bonus: Kortfilm: Inner Workings
Maui Mini-Movie: Gone Fishing
Voice of the Islands (dokumentar)
Things You Didn't Know About...
- Ron, John, Auli'i & Dwayne
- Mark, Opetaia, & Lin-Manuel
Island Fashion
The Elements Of...
- Mini-Maui
- Water
- Lava
- Hair
Utelatt sang: "Warrior Face"
Fishing for Easter Eggs
Utelatte scener
Musikkvideo: "How Far I'll Go"
Kommentarspor

Kommentarer

01/01/1967

555

Bookmark and Share
 
  Foreningen for animert film: info@norskanimasjon.no. Støttet av Norsk filminstitutt og Fond for lyd og bilde. Webutvikling av Tvistein.