NYHETER ANMELDELSER FORUM OM FFAF LENKER DATABASE
 
 

Mesterdetektiven Basil Mus [DVD]

Originaltittel: The Great Mouse Detective
Regissør: John Musker, Ron Clements, Burny Mattinson, David Michener
Produksjonsselskap: Walt Disney Feature Animation, Silver Screen Partners II, Walt Disney Pictures
Produksjonsår: 1986
Distribusjon: Walt Disney Studios Home Entertainment
Bildeformat: 16:9 Fullskjerm (1,78:1)
Lydformat: Dolby Digital 5.1
Region: 2
Spilletid: 71 min.
Karakter:
  Mer informasjon

I smell a rat

Det er ofte Den lille havfruen (1989) som får æren av å bli tildelt status som filmen som snudde den negative trenden for Disney på 80-tallet og startet oppturen på 1990-tallet med de enestående suksessene med Skjønnheten og udyret (1991), Aladdin (1992) og kronjuvelen Løvenes konge (1994). Men det spørs om ikke den æren burde deles med en aldri så liten mus - Basil Mus for å være helt eksakt. Det har seg nemlig slik at disneysjefene hadde sett seg lei på pengesluket som animasjonsavdelingen utgjorde på 80-tallet og når Taran og den sorte gryte (1985) heller ikke levde opp til forventningene, ble det gjort et siste forsøk på å snu trenden. Svaret var en enklere historie, mer i tråd med Disney-tradisjonen, og med mus i hovedrollene. Mesterdetektiven Basil Mus så dagens lys i 1986 og filmens relative suksess gjorde at animasjonsavdelingen fikk leve videre og den store oppturen kunne begynne noen få år senere.

Vi er i London. Året er 1897 og vi er i ferd med å bli viklet inn i en skummel kriminalsak. Den ondskapsfulle rotta Professor Ratigan (Vincent Price) planlegger å storme dronningens 60-årsjubileum for å ta over kontrollen av musebestanden. For å gjennomføre planen trenger han hjelp av leketøymakeren Flaversham (Alan Young), som følgelig blir kidnappet og truet til å være med på opplegget. Olivia (Susanne Pollatschek), datteren til leketøymakeren, er vitne til kidnappingen som skremt og alene søker hjelp hos mesterdetektiven Basil Mus (Barrie Ingham). Underveis støter hun borti Dr. David Q. Dawson (Val Bettin) som hjelper henne med å lokalisere mesterdetektiven og som på det viset blir den faste medhjelperen til Basil Mus.

MesterdetektivenBM_trio_16-9

Ved hjelp av de ekstraordinære detektivevnene til Basil Mus setter den nysammensatte trioen ut på jakt etter mesterdetektivens nemesis; Ratigan. Det blir en jakt i Londons underverden, befolket av mus av alle typer i et hardkokt miljø. Olivia og Dr. Dawson halser etter den oppfinnsomme detektiven på jakt etter Ratigan i håp om å stoppe ham før den stormannsgale planen kan iverksettes. Som seg hør og bør i en detektivhistorie, byr etterforskingen på overraskelser, hesblesende jakt og ikke så rent lite spenning, før livet står på spill for både mus og rotte i det store klimakset.

Mesterdetektiven Basil Mus er ikke en fantastisk film etter Disneys standard, men sett i sammenheng med de øvrige filmene som kom fra selskapet i denne perioden, holder filmen absolutt mål. Historien som fortelles er engasjerende og tempoet i filmen gjør at man suges med i handlingen umiddelbart. Åpningssekvensen er både spennende, dramatisk og hjerteskjærende. Barn alene i verden er et kjent utgangspunkt for en rekke Disney-filmer, men det er likevel noe ekstra sårbart over Olivias søken etter sin far. Legg så på den erkeonde karakteren Ratigan, virtuost spilt av den fantastiske Vincent Price, og du har en pakke som fungerer godt overfor kjernemålgruppen og et mer voksent publikum.

1980-tallet var en tid for utskiftinger hos Disney. Med "the nine old men" ute av animasjonsbygningen, var det bare Eric Larson av de gamle gutta som fungerte som animasjonskonsulent på produksjonen. Resten av jobben var overlatt til den nye generasjonen animatører. Glenn Keane gjorde Ratigan med overstrømmende ondskap og ikke så rent lite galskap, mens Mark Henn leverte strålende arbeid både på Basil og Dr. Dawson. Det er også interessant å merke seg at en ung Andreas Deja dukker opp som animatør på musedronningen. Også i registolen var det skifter. Intet mindre enn fire menn holdt tak i regien på Mesterdetektiven Basil Mus og aller mest bemerkelsesverdig og viktig var det at regiteamet Ron Clements og John Musker oppstod på denne filmen. Senere skulle de to bidra til den enorme oppturen for Disney på 90-tallet gjennom regi på blant annet Den lille havrfuen og Aladdin.

MesterdetektivenBM_toby_16-9

Det var ikke bare nye folk som banket på døra hos Disney, også ny teknologi stod for tur. Datamaskinen hadde så smått gjort seg gjeldende i produksjonen i tidligere filmer - Taran og den storte gryte er den første filmen hvor dataanimasjon gjøres bruk av hos Disney - men i Mesterdetektiven Basil Mus gjøres det nytte av datagenererte bilder i samspill med de håndtegnede karakterene på en måte som ikke var gjort tidligere. Det siste klimakset i filmen oppe i klokketårnet Big Ben er en meget spennende sekvens i handlingen, men også visuelt spennende da de håndtegnede karakterene interagerer med det digitalt genererte urverket. Scenen er imponerende den dag idag, og må ha vært fantastisk tilbake i 1986.

Til tross for at animasjon ikke ble ansett som en gullgruve i Disney-systemet på denne tida, ble det likevel satset på denne produksjonen. Salige Henry Mancini ble hyret inn for å komponere musikken og Vincent Price sangdebuterer på film i shownummeret til Ratigan. Det øvrige skuespillercrewet bestod ikke av de største navnene, men den britiske stemningen holdes i hevd via erkebritiske skuespillere som Barrie Ingham og Val Bettin. Jeg lar meg også imponere av Susanne Pollatschek som gjør Olivia med utstråling og sjarme.

Jevnt over er Mesterdetektiven Basil Mus en underholdende film som nok har kommet litt i skyggen av de store Disney-suksessene noen år senere. Men hvis man skal ta opp bekjentskap med en Disney-mus, kan dette være et greit sted å begynne.

MesterdetektivenBM_ratigan_16-9

Utgivelsen:
Mesterdetektiven Basil Mus er ikke en veldig imponerende utgivelse til spesialutgave å være. Bilde og lyd presenteres på respektabelt vis, men uten å levere referansekvalitet. Filmen er tross alt bare 25 år gammel, så det er begrenset hva den digitale restaureringen har ført til. Bildet presenteres i 16:9 fullskjerm (1,78:1) og holder grei kvalitet. Lyden er også grei i en Dolby Digital 5.1-miks.

Ektramaterialet er ikke allverden. Det eneste nye vi blir tilgodesett med er et spill hvor man får testet ut sine egne detektivferdigheter. Ellers er det det samme materialet som har vært å finne på tidligere utgivelser med en kort dokumentar om produksjonen og en mulighet til å synge på shownummeret til Ratigan.

En relativt tam utgivelse av en overraskende god film.

Anmeldt av Tom-Erik Lønnerød, 04.11.11

Takk til Walt Disney Studios Home Entertainment for anmeldereksemplar.

Trailer Mesterdetektiven Basil Mus:

Originaltittel: The Great Mouse Detective
Regissør: John Musker, Ron Clements, Burny Mattinson, David Michener
Produksjonsselskap: Walt Disney Feature Animation, Silver Screen Partners II, Walt Disney Pictures
Produksjonsår: 1986
Distribusjon: Walt Disney Studios Home Entertainment
Bildeformat: 16:9 Fullskjerm (1,78:1)
Lydformat: Dolby Digital 5.1
Spilletid: 71 min.
Region: 2
Manus: John Musker, Ron Clements, Burny Mattinson, David Michener, Peter Young, Vance Gerry, Steve Hulett, Bruce Morris, Matthew O'Callaghan, Melvin Shaw
Produsent: Burny Mattinson
Art direction: Guy Vasilovich
Supervising animator: Hendel Butoy, Mark Henn, Glen Keane, Rob Minkoff
Karakteranimasjon: Ruben A. Aquino, David Block, Sandra Borgmeyer, Andreas Deja, Rick Farmiloe, Mike Gabriel, Ed Gombert, Steven E. Gordon, Ron Husband, Jay Jackson, Shawn Keller, Doug Krohn, Joe Lanzisero, Phil Nibbelink, Matthew O'Callaghan, David Pruiksma, Barry Temple, Cyndee Whitney, Phillip Young, Kathy Zielinski
Animasjonskonsulent: Eric Larson
Musikk: Henry Mancini
Medvirkende: Vincent Price, Barrie Ingham, Val Bettin, Susanne Pollatschek, Candy Candido, Diana Chesney, Eve Brenner, Alan Young, Basil Rathbone, Laurie Main, Shani Wallis
Produksjonsland: USA
  
Bonus: Produksjonen av Mesterdetektiven Basil Mus (dokumentar)
Er du en ekte detektiv? (spill)
"The World's Greatest Criminal Mind" (syng med sang)

Kommentarer


Bookmark and Share
 
  Foreningen for animert film: info@norskanimasjon.no. Støttet av Norsk filminstitutt og Fond for lyd og bilde. Webutvikling av Tvistein.