NYHETER ANMELDELSER FORUM OM FFAF LENKER DATABASE
 
 

Porco Rosso

Originaltittel: Kurenai no Buta
Regissør: Hayao Miyazaki
Produksjonsselskap: Studio Ghibli, Tokuma Shoten, Japan Airlines, Nippon Television Network
Produksjonsår: 1992
Distribusjon: Pan Vision
Bildeformat: 16:9 (1,85:1)
Lydformat: Dolby Digital 2.0
Region: 2
Spilletid: 94 min.
Karakter:
  Mer informasjon

Luftens baron

Hvis man har fulgt bare litt med på Hayao Miyazakis regissørkarriere, oppdager man at mannen har en forkjærlighet for flyving. Alt fra de tradisjonelle flyvende heksene, via ulike skapninger med flyevner, til mer tekniske, flyvende innretninger av ymse art, har frekventert filmene. Med Porco Rosso tar Miyazaki steget fullt ut og leverer en film som helt og holdent handler om luftens baroner.

I motsetning til de fleste andre av Miyazakis filmer, er Porco Rosso både lagt til en konkret del av vår geografiske virkelighet (Adriaterhav-området) og tidsmessig kan historien plasseres til 1920-tallet. Filmens premisser er relativt greie; flyesset Marco Pagot er via mystiske omstendigheter forhekset til å bære grisehode. Under navnet Porco Rosso er han viden kjent som områdets beste flyver og tjener til smør på brødet ved å beskytte andre piloter mot luftpirater.

Når vi møter grisetrynet lever han et tilbaketrukket liv på en egen øy i Adriaterhavet. Han frekventerer hotellet som venninnen Gina eier og er trofast gjest i hotellbaren. Det er her dramatikken tar til ved at den breiale amerikanske piloten Curtis dukker opp med planer om å ta plassen til Porco Rosso – i luften så vel som på bakken.

PorcoRosso_porco_16-9

Truet av både luftpirater og den amerikanske kjekkasen, trekker Rosso seg tilbake for å lade opp til den store duellen og innhenter overraskende hjelp fra den unge flyingeniøren Fio. Sammen utgjør de et team som er vanskelig å overvinne.

Filmen strutter av glede over å formidle pilotenes luftakrobatikk og Miyazaki strekker seg langt for å gjengi detaljene i flyene og miljøet rundt. Filmen var opprinnelig planlagt som en 45 minutters kortfilm som Japan Airlines skulle vise på flyvingene deres, men på grunn av Miyazakis entusiasme for innholdet vokste prosjektet utover kortfilmformatet.

Porco Rosso lider delvis av at selve rammehistorien er tilpasset kortfilmen og følgelig blir historien noe tynn i forhold til filmens lengde. Det er begrenset hvor interessant gamle fly er for de av oss som ikke er mer enn måtelig interessert i den slags, og selv om bildene fra luften er fine, kan jeg godt nøye meg med mindre enn det Porco Rosso tilbyr.

PorcoRosso_bad_16-9

På grunn av filmens tette kobling til vår verden, opplever jeg det som om noe mangler i forhold til andre Miyazaki-filmer. Jeg tar meg i å savne de mystiske vesenene som så ofte befolker Miyazakis produksjoner. Riktignok går Porco Rosso rundt med grisehode, men mystikken uteblir likefullt. Dermed får denne filmen et noe tørt, faktabasert tilsnitt som jeg ikke synes kler Miyazaki. Jeg savner Totoro eller heksa Kiki.

Til tross for historiens og karakterenes svakheter er likevel Porco Rosso en visuelt slående film full av detaljer og et design som er enestående vakkert. Miyazakis portrett av områdene rundt Adriaterhavet er smakfullt utført og tidsperioden er fanget ned til minste detaljnivå. Animasjonen holder som forventet høyt nivå og gir liv til karakterene i filmen. Personlig setter jeg mest pris på de karikerte luftpiratene, men også hotellvertinnen Gina har en elegant verdighet over seg.

Sett i sammenheng med Miyazakis produksjon – før og etter – blir Porco Rosso en noe stivbent og kjedelig film uten den magiske dimensjonen som løfter andre Miyazaki-filmer til uante høyder.

PorcoRosso_sammen_16-9

Utgivelsen:
Det er grunn til å gi honnør til Orofilm som har gitt oss gjensyn med klassikerne til Miyazaki på kino de siste årene, og gitt den oppvoksende generasjon tilgang til dette materialet ved å dubbe det til norsk. Overgangen til DVD-formatet har gått relativt smertefritt. Komprimeringen er greit gjennomført slik at bildet formidles uten for mange blemmer i 1,85:1-format. Lydsiden forholder seg til originalversjonen og gjengis i Dolby Digital 2.0.

Vi har ikke blitt bortskjemt med mye ekstramateriale på de norske Miyazaki-utgivelsene så langt. DVD-utgivelsen av Porco Rosso fremstår som noe mer gavmild med trailere, storyboards og et intervju med produsent Toshio Suzuki.

Samlet sett en grei utgivelse av en svak Miyazaki-film.

Anmeldt av Tom-Erik Lønnerød, 04.11.08

Anmeldelsen er publisert i samarbeid med Cinerama.no

Takk til Pan Vision for anmeldereksemplar.

Relaterte utgivelser:

Det levende slottet

Chihiro og heksene [2 DVD]

Princess Mononoke

Kikis budservice

Min nabo Totoro

Originaltittel: Kurenai no Buta
Regissør: Hayao Miyazaki
Produksjonsselskap: Studio Ghibli, Tokuma Shoten, Japan Airlines, Nippon Television Network
Produksjonsår: 1992
Distribusjon: Pan Vision
Bildeformat: 16:9 (1,85:1)
Lydformat: Dolby Digital 2.0
Spilletid: 94 min.
Region: 2
Manus: Hayao Miyazaki
Produsent: Toshio Suzuki
Supervising animator: Megumi Kagawa, Toshio Kawaguchi
Art director: Katsu Hisamura
Musikk: Joe Hisaishi
Medvirkende: Shuichiro Moriyama, Akio Otsuka, Tokiko Kato, Tsunehiko Kamijo, Sanshi Katsura, Akemi Okamura
Produksjonsland: Japan
  
Bonus: Trailere
Storyboards
Intervju med produsent Toshio Suzuki

Kommentarer


Bookmark and Share
 
  Foreningen for animert film: info@norskanimasjon.no. Støttet av Norsk filminstitutt og Fond for lyd og bilde. Webutvikling av Tvistein.