NYHETER ANMELDELSER FORUM OM FFAF LENKER DATABASE
 
 

Madagaskarpingvinene [Blu-ray]

Originaltittel: Penguins of Madagascar
Regissør: Eric Darnell, Simon J. Smith
Produksjonsselskap: DreamWorks Animation
Produksjonsår: 2014
Distribusjon: Fox Paramount Home Entertainment
Bildeformat: 16:9 Fullskjerm (1.85:1), 1080p
Lydformat: DTS HD
Region: 2
Spilletid: 92 min.
Karakter:
  Mer informasjon

Høy loffe!

Hollywoodmaskineriet skyr ingen midler for å cashe inn på suksessfulle filmfranchiser. I de senere årene har vi sett en rekke spin-off-filmer hvor sidekarakterer fra kjente filmer dukker opp med egne filmer og/eller TV-serier. I sannhetens navn er ikke dette et nytt fenomen - eksempelvis sies det at den opprinnelige BBC-kultserien Dr. Who har avfødd intet mindre enn ni spin-off-serier eller filmer - men innenfor den kommersielle animasjonsverden har vi sett flere spin-offs de siste årene enn tidligere. Fra Pixars Biler-univers har vi fått en helt ny Fly-filmserie og Shrek-franchisen har gitt oss langfilm og TV-serie hvor Pus med støvler er stjerna. Fra Madagaskar-filmene har det dukket opp TV-serie med Kong Julien og selvsagt de kløktige pingvinene. Nå har pingvinene tatt steget fra TV-ruta til det store lerretet med Madagaskarpingvinene.

Når filmen starter møter vi pingvinene som små, men personlighetene er allerede velutviklet, og som introduksjon til hovedhistorien, får vi se hvordan teamet samles for å redde et egg som viser seg å inneholde Menig. Deretter går det svært hurtig. Vi møter pingvinene igjen i sann tid i det de forlater sirkuset til de resterende madagaskardyrene, og setter kurs mot Fort Knox hvor de utfører et spektakulært brekk. Men alt går ikke som planlagt og snart er alle pingvinene fanget av den sleipe og hevngjerrige blekkspruten Dave. Men pingviner med navneafasi lar seg ikke stoppe så lett og snart starter en hesblesende jakt på tvers av kontinenter. Underveis dukker også den superhemmelige agentgruppen Nordavind opp og tar opp kampen mot Dave for å “hjelpe” pingvinene. Det er all grunn til å holde seg fast, for Madagaskarpingvinene byr på noe av det mest halsbrekkende som er produsert i underholdningens navn.

Madagaskarpingvinene_skipper_16-9

Madagaskarpingvinene byr ikke på stor kunst, men filmen er meget underholdende og overraskende morsom. Som forventet leverer filmen massevis av action som de yngste i publikum setter pris på og takket være den rappkjeftede Skipper får også de tilårskomne nok å bryne seg på. Filmskaperne gjør ingen forsøk på å selge inn filmen som noe annet tanketom underholdning, så her er ingen dyptpløyende moral eller skjulte budskap - og det er forfriskende! Som publikummer kan man lene seg tilbake og bli underholdt av et velskrevet manus proppfullt av referanser og vitser eller man kan la seg blende av de visuelle effektene. Dette er hjemmebanen til DreamWorks Animation - den kjappe og lette stilen, heftig klipperytme kombinert med halsbrekkende action. Det har vært studioets oppskrift til suksess i så godt som alle deres 20 år og gjennom mesteparten av deres 30 filmer.

I tillegg til de særs elskelige og morsomme pingvinene, er det en annen hovedgrunn til at Madagaskarpingvinene fungerer så godt som film; regissør Eric Darnell. Helt siden den første Madagaskar-filmen har Darnell fulgt pingvinene og de andre rømlingene fra New York Zoo. Det medfører at Darnell kjenner karakterene inn og ut, og vet hva som fungerer og kjenner rekkevidden deres. Omtrent som en regissør som har jobbet over lang tid med et skuespillerensemble. Darnell vet med andre ord hvordan han skal få maksimalt ut av Skipper, Kowalski, Rico og Menig til glede for oss i publikum. Filmen trenger egentlig ikke nyskapningen Nordavind - selv om den velutstyrte agentgruppen står godt som et alternativ til de selvhjulpne pingvinene. Moralen (i den grad den finnes) er at det ikke er utstyret, men motet det kommer an på. Som så mange ganger før byr også filmens slemming på stor underholdning. Sleipingen Dave er høy på seg selv og John Malkovich høres ut til å kose seg med oppgaven som stemmegiver.

Madagaskarpingvinene_Dave_16-9

Karakterdesignet forholder seg til de etablerte normene fra Madagaskar-serien, men det er tydelig at filmskaperne har koset seg med utformingen av de nye karakterene: Medlemmene av Nordavind og blekksprutene som omkranser Dave. Mest imponerende er Nordavind og utstyrsparken deres. Filmskaperne koser seg også med en rekke nye lokasjoner, så som Venezia, hvor en imponerende gondoljakt finner sted, Shanghai og til den store finalen i New York. Det hele ser nydelig ut. Animasjonen holdes i kjent DreamWorks-stil - det er mye action og lite tid til å dvele ved finesser. Sånn sett formidler ikke Madagaskarpingvinene de helt store følelsesmessige øyeblikkene, men den tekniske gjennomføringen er likevel imponerende.

Samlet sett byr ikke Madagaskarpingvinene på en unik filmopplevelse - ei eller den store intellektuelle prøvelsen - men er du ute etter halvannen time tanketom underholdning, så er dette filmen for hele familien.

Madagaskarpingvinene_nordavind_16-9

Utgivelsen:
Madagaskarpingvinene ser fantastisk ut på denne blu-ray-utgivelsen. Bildet er krystallklart og formidler de mest finstamte detaljene på beste vis. Også lydsiden er godt ivaretatt med en miks som gjengir dialog og effekter på balansert vis.

Når det kommer til ekstramateriale er det litt verre stilt. Utgivelsen byr ikke på de store opplevelsene i så måte. Vi blir servert et par musikkvideoer, reklamefilm for de sagnomsuste Cheezy Dibbles, samt utdrag fra andre DreamWorks-filmer.

Utgivelsen byr ikke på noe spektakulært, men leverer god underholdning.

Anmeldt av Tom-Erik Lønnerød, 22.03.15

Takk til Fox Paramount Home Entertainment for anmeldereksemplar.

Trailer Madagaskarpingvinene:

Relaterte utgivelser:
Madagaskar [DVD]
Madagaskar 2 [Blu-ray]
Madagaskar 3: Full rulle i Europa [Blu-ray + DVD]

Originaltittel: Penguins of Madagascar
Regissør: Eric Darnell, Simon J. Smith
Produksjonsselskap: DreamWorks Animation
Produksjonsår: 2014
Distribusjon: Fox Paramount Home Entertainment
Bildeformat: 16:9 Fullskjerm (1.85:1), 1080p
Lydformat: DTS HD
Spilletid: 92 min.
Region: 2
Manus: Michael Colton, John Aboud, Brandon Sawyer
Produsent: Lara Breay, Mark Swift
Supervising animator: Jamaal Bradley, Denis Couchon, Cassidy Curtis, Kristof Serrand
Musikk: Lorne Balfe
Medvirkende: Tom McGrath, Chris Miller, Christopher Knights, Conrad Vernon, John Malkovich, Benedict Cumberbatch, Ken Jeong, Annet Mahendru, Peter Stormare, Andy Richter, Danny Jacobs, Sean Charmatz, Werner Herzog, Stephen Kearin, Kelly Cooney, Susan Fitzer, Chris Sanders, Emily Nordwind, Mike Mitchell, Hope Levy
Produksjonsland: USA
  
Bonus: Music Videos
Do The Penguin Shake With tWitch
Cheezy Dibbles Ad
The World Of Dreamworks Animation

Kommentarer


Bookmark and Share
 
  Foreningen for animert film: info@norskanimasjon.no. Støttet av Norsk filminstitutt og Fond for lyd og bilde. Webutvikling av Tvistein.