NYHETER ANMELDELSER FORUM OM FFAF LENKER DATABASE
 
 

Madagaskar 2 [Blu-ray]

Originaltittel: Madagascar: Escape 2 Africa
Regissør: Eric Darnell, Tom McGrath
Produksjonsselskap: DreamWorks Animation
Produksjonsår: 2008
Distribusjon: Paramount
Bildeformat: 16:9 Fullskjerm (1,85:1)
Lydformat: Dolby True HD 5.1
Region: 2
Spilletid: 89 min.
Karakter:
  Mer informasjon

Løvenes konge møter Mitt Afrika

Vi er tilbake på Madagaskar og tar opp tråden med våre venner løven, sebraen, giraffen, flodhesten og den konspirerende gjengen pingviner i det de gjør seg klar for å forlate øya i et meget falleferdig fly. Etter mye møye kommer de seg på vingene, men ikke lenger enn at de krasjlander på det afrikanske fastlandet. Der møter storbydyrene sin opprinnelse og kommer i stadig nærmere kontakt med sitt egentlige jeg. Denne gangen er deres indre reise lengre enn den ytre, og det hele utspiller seg på savannene i nær kontakt med de øvrige dyrene, samt noen fastboende på Madagaskar.

Madagaskar 2 byr på mye av det samme som den opprinnelige filmen. De aller fleste humoristiske innslagene spiller på at hovedkarakterene ikke befinner seg vel ute i bushen - det er som om ensemblet til Seinfeld skulle ha blitt satt ut midt i den afrikanske villmarken. Dette byr på en del morsomme situasjoner myntet på det eldste publikummet, samtidig som dyrenes fremmedgjorthet fører til en del fysisk komikk som gir barna noe å le av. Dessuten dukker Julien (Sacha Baron Cohen) opp og sprer sitt sedvanlige kaos av innfall og utfall.

Madagaskar2_avreise

På ett punkt skiller oppfølgeren seg markant fra originalfilmen; der hvor den første filmen var et fyrverkeri av farger når dyrene ankom Madagaskar, er toeren mer nedtonet i sitt estetiske uttrykk og fanger i større grad åpenheten til den afrikanske savannen. Det nedtonede visuelle uttrykket preger også stemningen og tempoet i filmen. Denne gangen er filmen mer lavmelt og dvelende sammenliknet med originalen. Det er nok av hendelser underveis, men grunntonen er preget av større temaer som å høre til og å finne sin plass i helheten.

Når man ser digitale 3d-animasjonsfilmer fra de store hollywoodstudioene, kan man av og til få følelsen av at filmens innhold styres av de seneste tekniske nyvinningene. Det er også tilfelle for Madagaskar 2. Her gjør filmskaperne maksimal utnyttelse av muligheten for å avbilde store sammenstimlinger av dyr. De mest imponerende og sentrale scenene, er alle preget av store masser av dyr. Dette er så gjennomført gjennom hele handlingen at man kan få inntrykk av at det har vært styrende for manuset - fra den innledende avskjedsscenen på Madagaskar, til dyrenes første møte med savannen og endelig til den imponerende innsatsen fra apene avslutningsvis.

Madagaskar2_heksedoktor

Oppfølgeren har fått med seg alle de store navnene fra den første filmen. Stjernene er med på å bære filmen og selv om de ikke nødvendigvis gjør sine livs roller, er navn som Ben Stiller, Chris Rock, David Schwimmer og Jada Pinkett Smith med på å gi økt oppmerksomhet og salgbarhet. Likevel er det de mindre prangende stjerne som gjør best innsats; spesielt Sacha Baron Cohen og Cedric the Entertainer som tospannet Julien og Maurice. Sammen med pelsdotten Mort, byr disse på sårt trengt "comic relief" underveis når hovedhistorien blir i overkant suppete - på samme måte som ekornet Scrat gjør i Istid-filmene.

I mine øyne har DreamWorks tatt et steg oppover på kvalitetsstigen når det kommer til animasjonen. Der hvor tidligere filmer har scoret høyt på tempo og energi, tar de det roligere med Madagaskar 2 og lar karakterene i større grad vise følelser og ha mer subtile kvaliteter. Dette stiller høyere krav til animasjonen og jeg lar meg overraske av kvaliteten. Da Alex møter fortida utspiller det seg et drama i karakterenes ansikter og øvrige kroppsspråk som overgår det aller meste DreamWorks har prestert på animasjonsfronten tidligere.

Samlet sett er Madagaskar 2 et ganske god oppfølger - som i det minste holder tritt med originalfilmen kvalitetsmessig. For min del mangler filmen noe av spruten som var så tiltalende ved originalen, men den tar igjen noe ved å by på et noe mer utviklet følelsesmessig innhold.

Madagaskar2_julian

Utgivelsen:
Nok en gang viser blu-ray-formatet sin overlegenhet når det kommer til å formidle digital 3d-animasjon. Madagaskar 2 ser fantastisk ut i 16:9 (1,85:1) og du blir nærmest tørr i munn av å se hvordan støvet virvel over det tørrlagte vannhullet. Det hele er meget imponerende gjengitt i et gnistrende bilde. Store deler av handlingen foregår ute i dagslys, så komprimeringen må ikke ta høyde for mørke scener med lav kontrast, men jeg er sikker på at selv den utfordringen ville blitt løst på beste vis. Lyden presenteres i Dolby True HD 5.1 på originalversjon og Dolby Digital 5.1 på de dubbede versjonene. Jeg har i størst grad forholdt meg til originalversjonen og har hatt en utmerket lydlig opplevelse. Alle kanaler tas i bruk når effektene slår til og lyden er riktig avstemt i balansen mellom dialog, musikk og effekter.

Som seg hør og bør er utgivelsen spekket med ekstramateriale av varierende kvalitet. Heldigvis er alt ekstramaterialet å finne i HD-kvalitet som matcher hovedfilmen. Kommentarsporet er ved filmens regissører Eric Darnell og Tom McGrath, samt produsentene Mireille Soria og Mark Swift. I mine øyne er det ikke alltid en fordel å utstyre kommentarsporet med en haug folk som prater om hverandre, og dette kommentarsporet er intet unntak. Det hele er en ganske kjedelig affære som riktig nok byr på noen interessante oppysninger, men jeg vil heller anbefale å slå på funksjonen The Animator's Corner som byr på et bilde i bildet hvor kommentarsporet utdypes med andre intervjuer fra produksjonsstaben og bilder fra storyboardprosessen. Denne funksjonen gjør kommentarsporet severdig.

Ellers er bonusmaterialet som forventet. Stjernene bak stemmene intervjues og det gis en relativt omfattende titt bak kulissene i bakomfilmen. Det bys også på en dokumentar fra den afrikanske savannen og The Bronx Zoo. Avslutningsvis får vi også utvalgte musikkscener fra Madagaskar-filmene samt andre DreamWorks-produksjoner.

Samlet sett en god utgivelse, selv om pingvinkortfilmene fra den amerikanske utgivelsen mangler.

Anmeldt av Tom-Erik Lønnerød, 09.04.09

Takk til Paramount for anmeldereksemplar.

Publisert i samarbeid med Cinerama.no

Relaterte artikler:

Madagaskar

Originaltittel: Madagascar: Escape 2 Africa
Regissør: Eric Darnell, Tom McGrath
Produksjonsselskap: DreamWorks Animation
Produksjonsår: 2008
Distribusjon: Paramount
Bildeformat: 16:9 Fullskjerm (1,85:1)
Lydformat: Dolby True HD 5.1
Spilletid: 89 min.
Region: 2
Manus: Etan Cohen, Eric Darnell, Tom McGrath
Produsent: Mireille Soria, Mark Swift
Produksjonsdesign: Kendal Cronkhite
Storyboard: Kelly Asbury, Gary Graham, Tim Heitz
Supervising animator: Denis Couchon, Cassidy Curtis, Sean Mahoney, Jason Schleifer, Jason Spencer Galsworthy
Musikk: Hans Zimmer
Medvirkende: Ben Stiller, Chris Rock, David Schwimmer, Jada Pinkett Smith, Sacha Baron Cohen, Cedric the Entertainer, Andy Richter, Bernie Mac, Alec Baldwin, Sherri Shepherd, Will i Am, Elisa Gabrielli, Tom McGrath, Chris Miller, Christopher Knights, Conrad Vernon
Produksjonsland: USA
  
Bonus: Kommentarspor med Eric Darnell, Tom McGrath, Mireille Soria og Mark Swift
The Animator's Corner
En familiehistorie - staben bak - dokumentar
Bakomfilm - dokumentar
Krasjlanding - dokumentar
Et afrikansk eventyr - dokumentar
Jambo Jambo - snakk swahili - dokumentar
Bronx Zoo - dokumentar
Musikkvideoer

Kommentarer


Bookmark and Share
 
  Foreningen for animert film: info@norskanimasjon.no. Støttet av Norsk filminstitutt og Fond for lyd og bilde. Webutvikling av Tvistein.