NYHETER ANMELDELSER FORUM OM FFAF LENKER DATABASE
 
 

Istid 5 - På kollisjonskurs [Blu-ray]

Originaltittel: Ice Age: Collision Course
Regissør: Mike Thurmeier, Galen T. Chu
Produksjonsselskap: Blue Sky Studios, Twentieth Century Fox Animation
Produksjonsår: 2016
Distribusjon: Fox Paramount Home Entertainment
Bildeformat: 16:9 Letterbox (2.40:1), 1080p
Lydformat: Dolby DTS HD 7.1
Region: 2
Spilletid: 94 min.
Karakter:
  Mer informasjon

Solid krasjlanding

Du husker hvordan den meteoritten i Pixars Den gode dinosaur bommet jordkloden og gjorde plottet i filmen mulig? At dinosaurene ikke ble utryddet likevel. Vel, nå er meteoritten tilbake og denne gang har den ikke tenkt å bomme på målet. Istid-franchisen er tilbake med sin femte tittel og et tynnere plott enn noen gang.

Denne gang er det elskelige Scrat på jakt etter den evige nøtten som bringer ham ut i verdensrommet hvor han setter i gang en kjedereaksjon av hendelser som gjør at en meteoritt er på vei til å treffe jorden og utslette alt liv. Tilbake på jorda hos våre venner Manny, Diego og Sid går livet sin vante gang. Det største bruddet med idyllen synes å være hos Manny som ikke tåler tanken på at datteren skal flytte sammen med sin utkårede Julian. Men så blir de oppmerksomme på meteoritten som er på vei og hele gruppa flykter bort fra den sikre undergang.

Istid5_posse_16-9

Underveis dukker en gammel bekjent opp - den halvgale og halvt blinde Buck som vi ble kjent med i Istid 3 - han har kommet over en profeti som viser at en meteoritt har truffet på samme sted flere ganger tidligere. Han overtaler gruppa til å ikke flykte bort, men å dra til dette stedet hvor meteoritten vil ramme og forsøke å forhindre kollisjonen. Sammen må de løse mysteriet om hvorfor deres område tiltrekker seg meteoritter med noen millioner av års mellomrom. Samtidig får de testet ut samholdet i gruppa og jammen får Manny sett Julian i nytt lys også.

Det er en hel haug med uskrevne regler for filmoppfølgere som i korte trekk kan oppsummeres med; mer av alt. En oppfølger bør by på flere karakterer, mer action, mer intriger, mer lidenskap, mer humor, mer alt. Istid 5 - På kollisjonskurs har alt dette og mere til. Det betyr ikke at vi har med en god film å gjøre, men snarere en mer hektisk film og mer fullstappet enn den opprinnelige Istid. Gruppetilhørighet og vennskap på tvers av artene er fortsatt i sentrum av historien - sånn sett holder manusforfatterne seg tro til det opprinnelige konseptet for filmene, men de får ikke ekstrapoeng av meg for å trykke inn en haug nye karakterer og slappe bihistorier.

Istid5_scrat_16-9

Det gjøres stadige teknologiske fremskritt som fører til at filmer som dette er fantastiske å se på. Det gjør ikke Istid 5 - På kollisjonskurs til en fantastisk film, men fra et teknisk standpunkt er denne filmen på høyde med andre spektakulære filmer fra Hollywood-maskineriet. At filmskapere med all mulig tilgjengelig datakraft til rådighet og et lite statsbudsjett i ryggen ikke makter å si noe mer fornuftig enn “følg hjertet” og “se forbi ulikhetene” til den oppvoksende skare er oppsiktvekkende, men dessverre ikke overraskende. Kommersielle animasjonsfilmer myntet på et bredt publikum blir stadig tammere innholdsmessig - i så stor grad at det nærmest oppleves som sjokkartet da Disney lanserte Zootropolis tidligere i 2016 med et politisk bakteppe.

Det kanskje mest imponerende med Istid-franchisen er å greie å beholde alle kjerneskuespillerne med på laget. Trekløveret Ray Romano (Manny), Denis Leary (Diego) og John Leguizamo (Sid) er alle med for fente gang. Med stadig nye karakterer følger stadig flere kjendisstemmer og Istid 5 - På kollisjonskurs kan varte opp med syngedamene Jessie J, Queen Latifah og Jennifer Lopez, samt Adam Devine som gjør en fin figur som Jason. Aller best i utvalget er den opprinnelige Istid-regissøren Chris Wedge som fortsatt gir sin “ynkelige” stemme til Scrat. Fortsatt er det slik at de norske stemmegiverne gjør en bedre jobb enn den originale besetningen. Denne femte utgaven av Istid er faktisk morsommere med Otto Jespersen som Manny, Dagfinn Lyngbø som Sid og Sven Nordin som Diego. Mye morsommere. Ray Romano har aldri vært morsom.

Den femte utgaven av Istid er en skuffelse. Kanskje ikke så overraskende, men likevel trist at filmskaperne ikke vet å gi seg i tide. Man får følelsen av at filmen er laget rundt ideen om Scrat-kortfilmen Spaced Out, som faktisk er det beste med hele denne utgivelsen.

Istid5_evil_16-9

Utgivelsen:
Istid 5 - På kollisjonskurs ser fantistisk ut på blu-ray i widescreen-format med et krystallklart bilde. Lydsiden er også meget bra med en 7.1 DTS HD-miks som ivaretar både effekter, musikk og dialog på en effektiv måte.

Utgivelsen er forholdsvis godt utstyrt med ekstramateriale, men det er skuffende saker. Med et hederlig unntak av Scrat-kortfilmen Spaced Out, er resten av ekstramaterialet billig oppgulp fra tidligere Istid-filmer og mer eller mindre underholdende sketsjer løslig knyttet til hovedfilmen. Slappe saker.

Samlet sett en svak utgivelse av den svakeste filmen i serien.

Anmeldt av Tom-Erik Lønnerød, 06.12.16

Takk til Fox Paramount Home Entertainment for anmeldereksemplar.

Trailer Istid 5 - På kollisjonskurs:

Relaterte utgivelser:
Istid 2 [2 x DVD]
Istid 3 - Dinosaurene kommer [Blu-ray + DVD]
Istid 4 - kontinenter på avveie [Blu-ray + DVD + Digital copy]

Originaltittel: Ice Age: Collision Course
Regissør: Mike Thurmeier, Galen T. Chu
Produksjonsselskap: Blue Sky Studios, Twentieth Century Fox Animation
Produksjonsår: 2016
Distribusjon: Fox Paramount Home Entertainment
Bildeformat: 16:9 Letterbox (2.40:1), 1080p
Lydformat: Dolby DTS HD 7.1
Spilletid: 94 min.
Region: 2
Manus: Michael J. Wilson, Michael Berg, Yoni Brenner
Produsent: Lori Forte
Art direction: Michael Knapp
Lead animator: Joseph Antonuccio, Raymond Ross, Pedro Sanz
Musikk: John Debney
Medvirkende: Ray Romano, Denis Leary, John Leguizamo, Stephanie Beatriz, Robert Cardone, Neil deGrasse Tyson, Adam Devine, Jesse Tyler Ferguson, Max Greenfield, Jessie J, Queen Latifah, Jennifer Lopez, Jorge Lucas, Andrew Christopher Nichols, Nick Offerman, Keke Palmer, James Palumbo, Josh Peck, Simon Pegg, Carlos Ponce, Melissa Rauch, Casey M. Roberts, Seann William Scott, Matthew Simmons, Lilly Singh, Michael Strahan, Wanda Sykes, Randy Thom, Meghan Thurmeier, Mike Thurmeier, Chris Wedge
Produksjonsland: USA
  
Bonus: Scrat: Spaced Out [kortfilm]
The Story So Far Scratasia: Scrat's Solo Adventures
Mysteries Of The Scratazons
The Science Of It All: deGrasse Tyson deBunks
Star Signs Of The Animal Kingdom
Sing-a-long
Galleri

Kommentarer


Bookmark and Share
 
  Foreningen for animert film: info@norskanimasjon.no. Støttet av Norsk filminstitutt og Fond for lyd og bilde. Webutvikling av Tvistein.