NYHETER ANMELDELSER FORUM OM FFAF LENKER DATABASE
 
 

Inni Karine Melbye (1937-2018)

InniKarineMelbye_intro

En bauta innen norsk, skandinavisk og internasjonal animasjon har gått bort. Barne-TV-vignetten Tryllekassen og Reisen til planeten Nazar er hennes mest kjente arbeider. Inni Karine Melbye døde 13. februar 2018 - hun ble 81 år gammel.

Inni Karine Melbye begynte sin karriere hos NRK på 1960-tallet, før hun flyttet til Canada hvor hun ble ansatt som designer i Canadian Broadcasting Company. Erfaringene med vignettarbeid i Canada tok hun med seg tilbake til NRKs designavdeling hvor hun på 1980-tallet laget de første vignettene for barne-TV. Barne-TV-vignetten Tryllekassen er dermed en av de mest sette norske animasjonsproduksjonene da den ble sendt som introduksjon til barne-TV på NRK i en årrekke. Blant Melbyes andre kjente verk er kortfilmen Reisen til planeten Nazar basert på Ludvig Holbergs roman "Nils Klims reise til den underjordiske verden".

Forøvrig er Inni Karine Melbyes bidrag til animasjonsbransjen like mye av filmpolitisk art som selve filmene. Allerede i 1975 ble hun valgt inn i styret for ASIFA (Association Internationale de Film d´Animation) og har vært en viktig brobygger mellom skandinavisk animasjonsbransje og det store internasjonale animasjonsmiljøet. Michel Ocelot er en av flere kjente animasjonsfilmskapere som Melbye har samarbeidet tett med.

I tillegg har hun undervist i en årrekke ved Danmarks Designskole, vært gjesteforeleser ved en rekke andre utdanningsinstitusjoner og arrangert utallige animasjonsverksteder for barn og unge. For sitt utrettelige arbeid for å fremme skandinavisk animasjon mottok Inni Karine Melbye The Golden Gunnar Life Achievement Award under Fredrikstad Animation Festival i 2009.

Kommentarer

Inni Melbye

Det har altid været en stor fornøjelse for mig at arbejde sammen med Inni. Ofte kom hun til mig med en vag Forestilling om hvad vi kunne få ud af hendes spændende tegninger. Når hun fortalte mig hvad hun gerne ville opnå, spurgte hun hvordan vi kunne nå det mål. Ofte blev jeg tavs, men kom så med flere forslag til hvordan vi kunne løse det. Derefter var det et frugtbart samarbejde med at finde den bedste løsning der både tilfredstillede hende og min tekniske viden.
Det var altid fornøjeligt at arbejde sammen med hende, og vi fik et meget nært venskab, som også involverede min kone.
Ære være <innis minde!

Bookmark and Share
 
  Foreningen for animert film: info@norskanimasjon.no. Støttet av Norsk filminstitutt og Fond for lyd og bilde. Webutvikling av Tvistein.