NYHETER ANMELDELSER FORUM OM FFAF LENKER DATABASE
 
 

Elleville Elfrid - Et stjerneskudd [DVD]

Originaltittel: Elleville Elfrid - Et stjerneskudd
Regissør: Tom Petter Hansen, Frank Mosvold
Produksjonsselskap: Kool Produktion
Produksjonsår: 2010
Distribusjon: SF Norge
Bildeformat: 16:9 Fullskjerm (1,78:1)
Lydformat: Dolby Digital 2.0
Region: 2
Spilletid: 60 min.
Karakter:
  Mer informasjon

Er'e mulig?

Animerte TV-serier spiller en viktig rolle for å holde hjulene igang i det norske animasjonsmiljøet. De spiller en avgjørende rolle for å sysselsette en rekke fagpersoner og bidrar til å bygge opp et erfaringsgrunnlag som kan være viktig for å bygge en karriere innen animasjon. De siste drøye 10 årene, etter at NRK og To trøtte typer banet veien, har vi sett en imponerende oppblomstring av norskproduserte TV-serier. I mine øyne er det seriene om Elias og Hubert som har imponert mest. Sistnevnte er produsert av Kool Produktions, som også står bak nyvinningen Elleville Elfrid - en serie som når langt utover TV-mediet med bøker, apps og mer til som bidrar til å bygge opp merkevaren og hekte kidsa.

Elfrid er en livlig femåring som bor i blokkleilighet på Soltoppen sammen med pappa. Her samhandler hun med barna i nabolaget, den strenge fru Berg som bor i samme oppgang og den snurrige Johansen. Som nysgjerrige femåringer flest, gjør Elfrid stadig nye oppdagelser som utvider horisonten hennes. I hver episode står Elfrid overfor en oppgave eller utfordring som hun løser enten via hjelp fra vennene sine eller råd fra de voksne. Det ender som regel godt for velmenende Elfrid og TV-seerne sitter igjen med en eller annen form for moral - være seg at venner er viktig å ha eller at ikke alle er like, men at alle er like verdifulle.

Elleville Elfrid inngår i barne-tv-pakken til NRKSuper og vises ukentlig med de yngste seerne som målgruppe. Det er en fin tanke at publikum utforsker verden samtidig med at Elfrid utforsker sin virkelighet. Det er også forfriskende at Elfrid i all sin rosahet er en jente som ikke er redd for å bli skitten eller leke med gutter, og hun styrer heller ikke unna en og annen rampestrek. I sin iver kan Elfrid minne om Pippi Langstrømpe eller en mindre pedagogisk versjon av Dora utforskeren. Aldersmessig er Elfrid på samme nivå som Lola, den lærevillige lillesøsteren i bok- og TV-serien Charlie og Lola. Elfrid er altså ingen unik karakter, men i norsk sammenheng har hun ikke så mange andre å måle krefter med.

EllevilleElfrid_vignett_16-9

Kool Produktions har spesialisert seg på enkel animasjon med et rått design. Serien om Hubert er kroneksempelet på hvor godt dette kan fungere. I mine øyne er Elleville Elfrid et eksempel på det motsatte. Karakterdesignet i Elleville Elfrid er ekstremt enkelt - egentlig bare runde former for kropp og hode, og streker for armer og ben - men de er likevel tegnet ut på en forfinet måte. Dette gir et inntrykk av designet enkelhet, en konstruert naivitet ment for å fenge barn ved å etterlikne deres eget tegneuttrykk. Dessverre har et forenklet visuelt uttrykk og begrenset animasjon blitt regelen for norskproduserte TV-serier - unntakene er Elias og Vennebyen.

Det ligger sikkert budsjettmessige vurderinger bak valgene om forenkling, men etter min mening ville serien fungert bedre med et mindre forstyrrende designgrep. Hovedproblemet mitt er at designet i Elleville Elfrid virker sammenrasket og at det er tatt flere hensyn til den tekniske gjennomføringen av serien enn estetiske hensyn. Dette fører til at serien mister all friskheten Hubert får tilført gjennom designvalgene. Den kreative galskapen som gjennomsyrer Hubert er fullstendig fraværende hos Elfrid. Det er synd fordi hovedkarakterens personlighet innehar en friskhet som burde vært gjenspeilet på en bedre måte i karakterdesignet. Faktisk gir seriens vignett et bedre inntrykk av denne friskheten enn det enkeltepisodene gjør.

Mitt testpanel er i randsonen av kjernemålgruppen - treårige gutter og åtteårig jente - men ingen av dem har vist nevneverdig interesse for Elleville Elfrid. Samtidig er Peppa Gris, Charlie og Lola og Elias favoritter som synes å ha nærmest evigvarende tiltrekningskraft. Likevel skal serieskaperne har kudos for å ha skapt et mangfoldig univers som sikkert utfordrer manges oppfatning om hva familieverdier handler om. Alenepapparollen problematiseres heldigvis ikke - den bare er der akkurat som for Albert Åberg eller Pippi for den saks skyld. Det er også mangfold i venneflokken til Elfrid og den noe underlige voksenkarakteren Johansen kan tolkes i ulike retninger etter behov og preferanser. Åpenheten for annerledeshet er uansett veldig bra.

EllevilleElfrid_paraply_16-9

Utgivelsen:
Elleville Elfrid - Et stjerneskudd inngår i serien Barnas favoritter fra SF Norge. Eneste ekstramateriale er følgelig 16 musikkvideoaktige snutter som reklamerer for andre utgivelser i serien. Forøvrig er bilde og lyd er som forventet. Intet spektakulært, men bildet er klart og tydelig uten synlige komprimeringsblemmer. Lyden er underlig nok kun i stereo, men på den annen side er det lite med lydeffekter til å utnytte flere lydkanaler.

Samlet sett en grei utgivelse av en TV-serie som nok har et publikum - det finnes bare ikke her i huset.

Anmeldt av Tom-Erik Lønnerød, 29.01.12

Takk til SF Norge for anmeldereksemplar.

Relaterte artikler:
5 spørsmål: Frank Mosvold

Originaltittel: Elleville Elfrid - Et stjerneskudd
Regissør: Tom Petter Hansen, Frank Mosvold
Produksjonsselskap: Kool Produktion
Produksjonsår: 2010
Distribusjon: SF Norge
Bildeformat: 16:9 Fullskjerm (1,78:1)
Lydformat: Dolby Digital 2.0
Spilletid: 60 min.
Region: 2
Manus: Trond Morten K. Venaasen
Produsent: Frank Mosvold
Co-produsent: Søren Fleng
Animasjonsregi: Øyvind Tangseth
Animasjon: Tom Petter Hansen, Herman Røkke, Siren Halvorsen, Line Severinsen, Ellen Kleiven, Anton Hannibal, Randy L. Larsen, Øyvind Tangseth
Musikk: Øistein Boassen
Medvirkende: Johannes Joner, Nina E. H. Lund, Marie Wolf, Hildegunn Riise, Gard B. Eidsvold
Produksjonsland: Norge
  

Kommentarer


Bookmark and Share
 
  Foreningen for animert film: info@norskanimasjon.no. Støttet av Norsk filminstitutt og Fond for lyd og bilde. Webutvikling av Tvistein.