NYHETER ANMELDELSER FORUM OM FFAF LENKER DATABASE
 
 

Vinnere Fredrikstad Animation Festival 2020

05 Two Buddies and a Badger 2 – The Great Big Beast

Freeze Frame av Soetkin Verstegen gikk av gårde med Grand Prix, mens norske produksjoner tok hjem prisen for beste studentfilm, langfilm, barnefilm og oppdragsfilm.

Grand Prix: Freeze Frame
Regi: Soetkin Verstegen
Finland, Tyskland mm, 2020

Freeze Frame tar publikum på en reise gjennom de dypeste lagene av den arktiske isen. Den viser oss gradvis mer komplekse skapninger gjennom utgravninger i det mørke vannet. Dyrene som er fanget i midt i en bevegelse, et fenomen som kalles suspended animation av forskere, viser historien til alle levende vesen gjennom frames i for av isbiter. Teknikken i Freeze frame matcher historien og avslører kontrasten mellom standhaftighet og skjørhet. Juryen ser denne filmen som en dystopisk fortelling om menneskets grådighet og tankeløshet i møte med en verden vi alle er en del av.

Beste nordisk-baltiske kortfilm: Yes-people
Regi: Gìsli Darri Halldórsson
Island, 2020
Yes-people er en historie om et mangfold av menneskelige karakterer som er knyttet tett sammen av restriksjonene til rom, tid og det enkle ordet ja. Filmens effektive bruk av tid, rytme og visuell informasjon gjør den til en gjenoppdagelse ved vært gjensyn. Filmen er uvanlig letthjertet for den Nordisk-Baltiske animasjonsscenen, og fanger juryens velvilje med mye av den samme humoren og ydmykheten karakterene deler seg imellom.

Beste nordisk-baltisk studentfilm:
Pearl Diver (
Regi: Margrethe Danielsen
Norge, 2020
Pearl Diver er en vakker film om umuligheter. Den godt strukturerte historien utforsker motsatsen mellom karakterene og deres muligheter. Hvert par av karakterer belyser et paradoks av menneskelige tilstander, til og med om de avbildes som muslinger eller ballonger. Juryen anerkjenner filmen presisjon og klarhet kombinert med den rike symbolske verdien elementene bærer med seg.

Hederlig omtale nordisk-baltisk studentfilm: Room with a Sea View (Leonid Shmelkov)
Room with a Sea View er et mareritt I svart, hvit og grønn. Og noen ganger rød. Historien tar i bruk surrealistiske troper og bilder for å fortelle en historie man umiddelbart kan gjenkjenne seg i og koble seg til fallgruvene i et dagligdags liv hvor man aldri tar sjangser. Juryen ser denne filmen som et edru spørsmålstegn til en manns indre følelser av å være utilstrekkelig, fint kombinert med den absurde humor.

Beste nordisk-baltiske langfilm:
Knutsen og Ludvigsen 2 – Det store dyret (
Regi: Rune Spaans & Gunhild Enger
Norge 2020

Det var vanskelig å bestemme seg for vinneren av årets Golden-Gunnar for Nordisk-Baltisk animerte langfilm. Årets utvalg bestod av fem veldig forskjellige filmer. De utforsker alt fra klassisk historiefortelling til surrealistiske syretur, uhyggelig og ambisiøs satire, til personlig hybrid-film og enda mer enn så. Beslutningen falt på noe familiært og rart, old-school, men fresht og lekent. Vinnerfilmen feirer en rikhet av ideer, og på en måte, også gleden ved a finne mening i noe meningsløst i en tid hvor vi steder for å finne mening ved absolutt alt. Filmen er leken i sine referanser, både universelt og lokalt. Animasjonen er et godt håndverk og speiler historien på en elegant måte som gjør hele den glade og fargerike turen treffer hos alle aldersgrupper. Det er som en bit av en magisk lakrisbåt… ikke en julegave fra steinerskolen, og om ti- femten år vil dette helt sikkert være en kult klassiker som vises regelmessig på Samfunnet i Trondheim.

Hederlig omtale nordisk-baltiske langfilm: The Old Man Movie (Mikk Mägi & Oskar Lahemaa)
For den hakesleppende evnen til å skape et land hvor miljøet styres av dårlig smak og melke-sultede beboere, bevæpnet med førsteklasses produksjonsverdier og et sprettent tempo som deg til en skikkelig humpete tur in i vulgariteten, har juryen best a prisgi special mention for Feature animation til The Old Man Movie av ikk Mägi and Oskar Lahemaa (Estonia).

Beste nordisk-baltiske barnefilm:
Reven og nissen
Regi: Yaprak Morali og Are Austnes

Dette er en god fortelling. En kjempebra film som viser at man kan stole på nissen. Musikken er veldig bra, og den er fint animert.

Beste nordisk-baltiske oppdragsfilm:
FOR
Regi: Kim Holm
Norge 2020

Et tiltalende asketisk design hvor hver ramme er et kunstverk med sterk teknisk dyktighet som utfyller fortellingen uten å spore bort fra det slående designvalget.

Hederlig omtale nordisk-baltiske oppdragsfilm: Basic Self Disturbances (Julian Nazario Vargas)
En film som føltes veldig personlig og der det tydelige valget av stilarter smelter sammen med letthet, filmen viser filmskapere ekstremt sikre innen mediet.

Nordisk-baltisk publikumspris:
Tales from the Multiverse
Regi: Magnus Igland Møller, Mette Tange, Peter Smith
Danmark, 2020


Bookmark and Share
 
  Foreningen for animert film: info@norskanimasjon.no. Støttet av Norsk filminstitutt og Fond for lyd og bilde. Webutvikling av Tvistein.