NYHETER ANMELDELSER FORUM OM FFAF LENKER DATABASE
 
 

SvampeBob Firkant Filmen: Svamp på land [Blu-ray]

Originaltittel: The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water
Regissør: Paul Tibbitt
Produksjonsselskap: Paramount Animation, Nickelodeon Movies, United Plankton Pictures
Produksjonsår: 2015
Distribusjon: Fox Paramount Home Entertainment
Bildeformat: 16:9 Fullskjerm (1.78:1), 1080p
Lydformat: DTS HD
Region: 2
Spilletid: 93 min.
Karakter:
  Mer informasjon

More is more

Trekk pusten dypt. Dypere. Kjenner du hvordan trommehinnene er i ferd med å sprenges? Kjenner du hvordan det brenner i brystet? Kjenner du hvordan sansene sløves? Kjenner du hvordan øynene helst vil lukkes? Velkommen til Bikinibunnen! Hjem til Svampebob Firkant, Patrick, Herr Krabbe og deres nemesis, Plankton. Velkommen til denne avsidesliggende plassen hvor alle lever av å spise krabbeburgere som Svampebob steker i sjappa til Herr Krabbe. Velkommen til et nytt eventyr blottet for mening og fullstappet av halvgode morsomheter kokt sammen av en gjeng dophoder. Velkommen til SvampeBob Firkant Filmen: Svamp på land!

Svampebob_bob_16-9

Plankton er som alltid på jakt etter den hemmelige oppskriften til Herr Krabbes krabbeburgere. Denne gangen tror han at han lykkes med å stjele oppskriften, men det viser seg at oppskriften er borte. Da slår Svampebob og Plankton sin begrensede hjernekapasitet sammen og snekrer en tidsmaskin for å reise tilbake i tid for å finne ut hva som har skjedd. Hold deg fast for nok et verruckt eventyr med Svampebob som denne gang inkluderer en tidsreisende delfin, ekspansjon til tre dimensjoner og til og med en tur på land. Bak det hele viser det seg å være en slu pirat.

Et møte med Svampebob er som alltid en overveldende affære. Å overvære en episode av TV-serien kan være krevende nok, men 90 minutter i svampens syreinfiserte univers er mer enn jeg klarer å håndtere. De fargesprakende bildene akkompagneres av karakterenes skrikende stemmer og et lydspor hvor alt er skrudd opp til 11. Hvis man klarer å se forbi den støyende overflaten, er det mulig å oppdage en ganske smart film fullstappet med ordspill og morsomheter. Når øynene har vendt seg til det voldsomme angrepet, er det mulig å la seg fascinere av variasjonen av animasjonsteknikker og grafiske elementer. Det krever en viss overbærenhet, men det er mulig å finne kvaliteter i SvampeBob Firkant Filmen: Svamp på land.

Svampebob_burgerskjegg_16-9

Det har gått mer enn 10 år siden sist Svampebob var aktuell i langfilmformatet her på berget og det har gått mer enn 15 år siden karakterene så dagens lys på TV. Filmskaperne er tro mot det opprinnelige Svampebob-konseptet, men manuset og de mange visuelle innfallene synes ikke så friske ut som de gjorde ved forrige langfilmbesøk fra Svampebob. Det er slik sett forståelig at filmskaperne trer ut av sine vante to dimensjoner med denne filmen og den visuelle transformasjonen mot slutten av filmen gir fornyet interesse for meg som betrakter. Det er ikke grensesprengende, men den visuelle endringen er nok til at også siste del av filmen blir interessant visuelt sett.

Ved forrige besøk var det David Hasselhoff som stod for det menneskelige innslaget. Denne gang er det Antonio Banderas som piraten Burgerskjegg som byr på en slags menneskelig interaksjon med bunndyrene. Banderas løser den begrensede oppgaven godt og byr på slapstickhumor av enkleste sort. Integreringen av de animerte karakterene i den virkelige verden er imponerende, men dette er jo et triks som er like gammelt som animasjon i seg selv. Og de fleste vil vel være enige i at det var mer imponerende når Roger Rabbit tok steget over i vår verden.

SvampeBob Firkant Filmen: Svamp på land er ingen stor filmopplevelse. Den kan sammenliknes med hjernemassen til hovedkarakteren: Mest luft.

Svampebob_3dstrand_16-9

Utgivelsen:
Filmen ser bra ut på blu-ray og selv om variasjonen i billedspråket ikke gir filmen et polert uttrykk, er likevel overgangen til HD-formatet gjort med nennsom hånd. Det ekstremt skrikende lydlige uttrykket formidles som forventet.

Utgivelen er forholdsvis rikt utstyrt med ekstramateriale. Her finner du materiale som gir innsikt i produksjonen - særlig med fokus på overgangen til tre dimensjoner - og en rekke andre av filmens aspekter. Mye av materialet er tilpasset filmens komikk, så forvent ikke å bli opplyst ved alle menyvalgene, men at det er mye underholdning å spore også her, kan ingen ta fra utgiverne.

Samlet sett en god utgivelse av en film som mange vil oppleve som en prøvelse.

Anmeldt av Tom-Erik Lønnerød, 08.07.15

Takk til Fox Paramount Home Entertainment for anmeldereksemplar.

Trailer SvampeBob Firkant Filmen: Svamp på land:

Relaterte utgivelser:
SvampeBob Firkant - Filmen

Originaltittel: The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water
Regissør: Paul Tibbitt
Produksjonsselskap: Paramount Animation, Nickelodeon Movies, United Plankton Pictures
Produksjonsår: 2015
Distribusjon: Fox Paramount Home Entertainment
Bildeformat: 16:9 Fullskjerm (1.78:1), 1080p
Lydformat: DTS HD
Spilletid: 93 min.
Region: 2
Manus: Glenn Berger, Jonathan Aibel
Produsent: Mary Parent, Paul Tibbitt
Produksjonsdesign: Luke Freeborn
Art direction: Peter Bennett, Priscilla Elliott, Ruben Hickman
Animasjonsregi: James Baxter, Kelly Mazurowski
Supervising animation director: Alan Smart
Animation supervisor: Nicholas Tripodi
Musikk: John Debney
Medvirkende: Antonio Banderas, Tom Kenny, Bill Fagerbakke, Eric Bauza, Tim Conway, Eddie Deezen, Rob Paulsen, Kevin Michael Richardson, April Stewart, Cree Summer, Billy West, Carlos Alazraqui, Nolan North, Paul Tibbitt, Rodger Bumpass, Mr. Lawrence, Jill Talley, Dee Bradley Baker, Clancy Brown, Carolyn Lawrence, Sirena Irwin, Mary Jo Catlett, Mark Fite, Thomas F. Wilson, Riki Lindhome, Kate Micucci, Matt Berry, Stephen Hillenburg
Produksjonsland: USA
  
Bonus: On the Surface:
- When I Grow Up, I Want to Make Funny Sounds
- Becoming Burger Beard
- Making the Burger Mobile Chase Sequence
- It's Hip to Be SquarePants
- SpongeBob SquarePants: Out of His World
- A Day in the Life of a Sponge
Underwater Awesomeness:
- Plankton Rules the World!
- Bikini Bottom Confidential: Rock Stars of the Sea
- International Sponge of Mystery: Meet Bubbles & The Speech
Bikini Bottom Boogie
Deleted/Extended/Alternate/Test Scenes

Kommentarer


Bookmark and Share
 
  Foreningen for animert film: info@norskanimasjon.no. Støttet av Norsk filminstitutt og Fond for lyd og bilde. Webutvikling av Tvistein.