NYHETER ANMELDELSER FORUM OM FFAF LENKER DATABASE
 
 

Sinna mann [DVD]

Originaltittel: Sinna mann
Regissør: Anita Killi
Produksjonsselskap: Trollfilm AS
Produksjonsår: 2009
Distribusjon: Norsk filminstitutt
Bildeformat: 16:9 Fullskjerm
Lydformat: Dolby Digital 2.0
Region: 2
Spilletid: 20 min. + 13 min ekstra
Karakter:
  Mer informasjon

Si det videre

Anita Killi fortsetter sin imponerende rekke animerte kortfilmproduksjoner med Sinna mann, basert på Gro Dahles og Svein Nyhus' bok med samme tittel. Som kortfilmskaper er Killi blant de mest bejublede i Norge. Da hun lanserte Tornehekken i 2001 ble filmen den mestvinnende norske film påfølgende år med et tyvetalls priser i inn- og utland. Også Sinna mann har gjort seg sterkt bemerket i festivalsammenheng og har så langt sanket priser fra kortfilmfestivalen i Grimstad og Fredrikstad Animation Festival, via Chicago, til San Sebastian, Annecy og Clermont-Ferrand. I tillegg til å være en prisbelønnet film, er også Sinna mann en av de viktigste norske filmene de senere år. Historien filmen forteller tvinger seg frem og vil forhåpentlig hjelpe både barn og voksne ut av en vanskelig situasjon.

Sinna mann forteller historien om Boj som bor sammen med mamma og pappa. Boj bærer på en skummel hemmelighet. Noen ganger forvandles pappa til Sinna mann og da går det utover både mamma og Boj. Når Sinna mann er borte angrer pappa og jøper gaver til Boj og blomster til mamma. Da er alt bra, men Boj vet at Sinna mann ikke er så langt unna. En dag tar Boj mot til seg til å fortelle hemmeligheten videre. Boj skriver et brev til selveste Kongen og forteller hvor vanskelig den lille familien har det. Og Kongen vet råd slik at pappa får help til å bli kvitt Sinna mann.

SinnaMann_sinna_16-9

Det er komplisert tematikk Sinna mann tar opp både som bok og som film. Gro Dahle og Svein Nyhus har lagt et kløktig utgangspunkt som filmen bygger videre på og levendegjør. Gjennom Anita Killis animasjon fylles Boj og foreldrene med liv som gjør den håpløse situasjonen familien befinner seg i hjerteskjærende tydelig. Pappas forvandlig til Sinna mann er skremmende på en meget tydelig måte og forvirringen iblandet skyldfølelse som Boj føler formidles på direkte og sterkt vis. Det ble en mediebegivenhet når kong Harald ble rørt under premierevisningen av filmen, men det er umulig å forholde seg nøytral til en så sterk film fortalt på en så god måte. Sinna mann er på alle måter en triumf som treffer.

SinnaMann_Boj_16-9

Filmene til Anita Killi har et distinkt uttrykk takket være en animasjonsstil som kombinerer cut-out-animasjon med multiplanteknikk. Dette gir filmen en visuell stil som står meget godt til historien. Det rufsete visuelle preget understreker nærvøsiteten som dominerer hverdagen til Boj og mamma, samtidig avbildes pappas smertefulle transformasjon til Sinna mann på en effektfull måte. Det ville ikke fungert like godt å avbilde historien med feilfri digital 3d-animasjon eller klassisk 2d. Det er også andre elementer som bidrar til at Sinna mann gjør sterkt inntrykk. Jeg lar meg særlig imponere av innsatsen til Runi Arnekleiv som leverer stemmen til Boj og på utmerket vis uttrykker usikkerheten og forvirringen som preget Boj.

Sinna mann er en krevende film som enhver publikummer blir preget av - uansett alder. Filmen fortjener å bli sett sammen med barn og er et utmerket utgangspunkt for en samtale rundt det vanskelig temaet vold i hjemmet. Med denne filmen har Anita Killi gjort oss en stor tjeneste.

SinnaMann_pappa&boj_16-9

Utgivelsen:
Norsk filminstitutt skal ha takk for å lansere Sinna mann på DVD og gjøre den tilgjengelig for skoler, institusjoner og hvermansen. De sparer heller ikke på kruttet, for utgivelsen ser meget smakfull ut med digipak-utforming av omslaget og et fyldig hefte som beskriver tilblivelsen av filmen og gir faglig tyngde til hvordan boken og filmen Sinna mann takler dette vanskelige temaet. Heftet gir også et godt utgangspunkt for samtaler rundt filmen og reiser gode spørsmål som man kan jobbe videre med i klassen eller i mindre grupper. Forbilledlig.

Utgivelsen er sogar utstyrt med Anita Killis film Tornehekken som ekstramateriale. Nok en sterk film fra Killis hånd med et tema som er vanskelig å håndtere, særlig når barn er involvert; nemlig krig. Ennå en gang viser Killi at hun har en følsomhet utenom det vanlige når det kommer til å håndtere ømtålelige temaer myntet på barn. Tornehekken er en mesterlig film i så måte.

Samlet sett er denne DVD-utgivelsen av Sinna mann en triumf og burde være argument nok til å styrke den frie kunstneriske kortfilmen i det norske filmlandskapet. Hører du fru kulturminister?

Anmeldt av Tom-Erik Lønnerød, 02.10.10

Takk til Norsk filminstitutt for anmeldereksemplar.

Sinna mann - klipp:

Relaterte artikler:
5 spørsmål: Anita Killi

Originaltittel: Sinna mann
Regissør: Anita Killi
Produksjonsselskap: Trollfilm AS
Produksjonsår: 2009
Distribusjon: Norsk filminstitutt
Bildeformat: 16:9 Fullskjerm
Lydformat: Dolby Digital 2.0
Spilletid: 20 min. + 13 min ekstra
Region: 2
Manus: Anita Killi
Produsent: Anita Killi
Animasjon: Anita Killi, Maral Charyeva, Triin Sarapik
Musikk: Hege Rimestad
Medvirkende: Runi Arnekleiv, Herborg Kråkevik, Henrik Mestad, Svein Tindberg, Gro Dahle
Produksjonsland: Norge
  
Bonus: Kortfilm: Tornehekken (13 min.)

Kommentarer


Bookmark and Share
 
  Foreningen for animert film: info@norskanimasjon.no. Støttet av Norsk filminstitutt og Fond for lyd og bilde. Webutvikling av Tvistein.