NYHETER ANMELDELSER FORUM OM FFAF LENKER DATABASE
 
 

Sauen Shaun - Filmen [Blu-ray]

Originaltittel: Shaun the Sheep Movie
Regissør: Mark Burton, Richard Starzak
Produksjonsselskap: Aardman Animations, StudioCanal
Produksjonsår: 2015
Distribusjon: SF Norge
Bildeformat: 16:9 Fullskjerm (1,85:1), 1080p
Lydformat: DTS-HD
Region: 2
Spilletid: 85 min.
Karakter:
  Mer informasjon

Saueflokk med stil

Britiske Aardman Animations har aldri vært et selskap som har fulgt blindt med resten av saueflokken i animasjonsbransjen. Da digital 3d-animasjon for alvor tok over den kommersielle delen av bransjen utover 2000-tallet, har Aardman vært tro mot håndverket som startet det hele for deres del tilbake i 1972. Og selv om de har flørtet med Hollywood i flere omganger, er det fortsatt deres hjemlige Bristol som forblir hovedkvarteret. Mens resten av det kommersielle maskineriet i stor grad flokker rundt likelydende historier for å tekkes det innbringende barnepublikummet, forblir Aardman tro mot egne originale historier og karakteriske karakterutforming. Sauen Shaun er et egetutviklet konsept som nå tar steget fra TV-formatet og over til langfilmen - og de gjør det med bravur!

I Sauen Shaun - Filmen er alt som det pleier å være. Dagene går sin vante gang på bondegården hvor saueflokken inngår i den vante rutinen sammen med bonden og hunden Bitzer. Med Shaun i spissen bestemmer saueflokken seg for at de trenger en fridag på bondegården og koker sammen en slu plan for å kvitte seg med bonden for noen timer mens sauene kan nyte litt fortjent egentid. Selvsagt går ikke alt etter planen og bonden ender uten hukommelse inne i den nærliggende storbyen. Sauene og Bitzer setter etter for å avverge katastrofe og dermed starter et eventyr hvor absolutt alle får kjenne på å være ute av sitt vante element. Både sauene og bonden viser seg å være svært tilpasningsdyktige til storbyen, men da skadedyrbekjemperen dukker opp er gode råd dyre.

SauenShaun_trio_16-9

Det er en forfriskende energi som gjennomsyrer Sauen Shaun - Filmen. Det er tydelig at filmskaperne, med debutregissørene og manusforfatterne Mark Burton og Richard Starzak i spissen, har grepet begjærlig til muligheten til å utvide Sauen Shaun-universet. Overgangen fra landlivet til storbyen byr selvsagt på en rekke spennende og morsomme situasjoner og det hesblesende tempoet i storbyen gir assosiasjoner til Skulk med stil (1986) og en hel rekke fisk-ute-av-vann-filmer. Historien som fortelles er kanskje ikke spesielt original og moralen om samarbeid og at man skal sette pris på det livet man har er ikke akkurat overraskende, men filmen overstrømmes likevel av morsomme innfall og et smittende overskudd som gjør filmopplevelsen meget god.

Det mest imponerende med Sauen Shaun - Filmen er å lage en film uten dialog som kommuniserer så godt med en bred målgruppe. Det brekes og mumles, men noen faktiske ord forekommer så og si ikke. Likevel har filmskaperne ingen problemer med å overbringe sine hensikter og selvom historien er forholdsvis enkel, er det like fullt mer subtile budskap enn hovedhistorien som formidles med tydelighet underveis. Det er så godt gjennomført at man faktisk ikke tenker spesielt over at man ser en film uten dialog, og man kan heller nyte kroppsspråket til karakterene som formidler alt det man trenger av komikk og spenning. For animasjonsfantaster er det en rekke morsomme nikk til andre Aardman-produksjoner underveis - eksempelvis dukker hanen Rocky fra Flukten fra hønsegården (2000) opp på gården og flere av fuglekarakterene minner sterkt om min favorittkarakter fra Aardman; Feathers McGraw fra Wallace og Gromit: Robotbuksene (1993).

SauenShaun_evil_16-9

Som forventet holder animasjonen topp klasse - det er tross alt Aardman vi snakker om her. Men Sauen Shaun startet livet som en TV-produksjon, hvor en kjapp og noe forenklet animasjonsstil dominerer produksjonen. Selv om universet er utvidet i filmversjonen, har Aardman beholdt den kjappe stilen som gjør at animasjonen fremstår som mindre forfinet enn det man for eksempel ser i den flotte Piratene! (2012). Karakterdesignet er selvsagt også kloss opp til TV-versjonen og i kjent Aardman-stil med de karakteristiske munnene som skyter ut på siden av hodet når sauene har noe å formidle. Forøvrig har Aardman befolket storbyen med et flerkulturelt miljø - noe som gir filmen tiltrengt variasjon i menneskekarakterer og som gir karakterdesignerne mulighet til å bryte ut av Wallace-modellen av mennesker.

I en film uten dialog spiller musikk en viktig rolle for å formidle stemninger. Komponist Ilan Eshkeri gjør den jobben bra med et musikalsk spor som underbygger stemningsbildet godt. Det er også en rekke andre musikkspor underveis i filmen som bygger opp under energien i filmen. Det er Nick Angel som fungerer som musikksupervisor for filmen og som har plukket ut de fengende låtene som gir filmen ekstra trøkk; så som Tim Wheelers innledende Feels like summer og tøffe bidrag fra Primal Scream, Foo Fighters og Madness. Det er også en deilig omarbeidet versjon av den besettende Sauen Shaun-sangen signert Vic Reeves og en musikalsk hyllest til Aardmans første TV-stjerne Morph.

SauenShaun_bonde_16-9

Utgivelsen:
Sauen Shaun - Filmen tar seg godt ut på blu-ray med en bildekvalitet som vi har blitt bortskjemt med i dette digitale formatet. Lydsiden er også god med en DTS HD-miks som ivaretar både musikk, mumling og effekter. Dessverre har SF Norge besluttet å gi ut filmen uten noen form for ekstramateriale til forskjell fra internasjonale utgivelser som inkluderer flere dokumentarer og bakgrunnsinfo.

Samlet sett en film som vil glede hele familien - uten å overdrive.

Anmeldt av Tom-Erik Lønnerød, 03.07.15

Takk til SF Norge for anmeldereksemplar.

Trailer Sauen Shaun - Filmen:

Originaltittel: Shaun the Sheep Movie
Regissør: Mark Burton, Richard Starzak
Produksjonsselskap: Aardman Animations, StudioCanal
Produksjonsår: 2015
Distribusjon: SF Norge
Bildeformat: 16:9 Fullskjerm (1,85:1), 1080p
Lydformat: DTS-HD
Spilletid: 85 min.
Region: 2
Manus: Mark Burton, Richard Starzak
Produsent: Paul Kewley, Peter Lord
Produksjonsdesign: Matt Perry
Fotograf: Charles Copping, Dave Alex Riddett
Animation supervisor: Loyd Price
Karakteranimasjon: Will Becher, Laurie Sitzia
Musikk: Ilan Eshkeri
Medvirkende: Justin Fletcher, John Sparkes, Omid Djalili, Richard Webber, Kate Harbour, Tim Hands, Andy Nyman., Simon Greenall, Emma Tate, Jack Paulson, Sean Connolly, Henry Burton, Dhimant Vyas, Sophie Laughton, Nia Medi James, Stanley Unwin, Nick Park
Produksjonsland: Storbritannia
  

Kommentarer


Bookmark and Share
 
  Foreningen for animert film: info@norskanimasjon.no. Støttet av Norsk filminstitutt og Fond for lyd og bilde. Webutvikling av Tvistein.