NYHETER ANMELDELSER FORUM OM FFAF LENKER DATABASE
 
 

Ragne Tangen (1927-2015)

RagneTangen_intro

En av barne-TVs første pionerer, Ragne Tangen, døde 9. mai - 88 år gammel. Tangen stod bak udødelige NRK-klassikere som Pernille & Mr. Nelson og Du og jeg og vi to.

I 1999, i anledning feiringen av Ivo Caprino som hedersgjest på Oslo Animation Fesival, ble flere av Barne-TV-pionerene samlet til en mimrestund på Filmens hus. Tilstede var selvsagt Ragne Tangen, men også Birgit Strøm, Ada Haug, Bjørg Mykle og Ivo Caprino. Selv om det strengt tatt kun var Caprino som egnet tiden sin til animasjon blant pionerene, har alle sammen, og Tangen i særdeleshet, betydd mye for hvordan norsk barne-TV fikk sin start og hvordan barnekultur har hatt en prominent plass hos NRK helt siden oppstarten.

I anledning mestermøtet under Animerte Dager forfattet Tonje Bjander artikkelen Barnefjernsynets barndom, hvor hun innleder om Ragne Tangen:
Tante Ragne Tangen har, sammen med Ada Haug, vært sentral innen barnefjernsynet helt siden starten. Hun kom til fjernsynet gjennom radioens barnetime i NRK fjernsynets tredje uke. Her startet hun å underholde barna med Kosekroken - en slags forløper til Lekestue - og lærte oss siden, sammen med Ulf Wengaard og Svein Byhring, viktigheten og gleden av tannpuss i programmet Du og jeg og vi to. Best av alt husker vi henne imidlertid som den drivende kraft bak serien Pernille og Mr. Nelson, hvor hun sto for manus, dukkeføring og stemmene til så vel Pernille, Mr. Nelson, Tralle Tonetroll og bjørnen.

Kommentarer


Bookmark and Share
 
  Foreningen for animert film: info@norskanimasjon.no. Støttet av Norsk filminstitutt og Fond for lyd og bilde. Webutvikling av Tvistein.