NYHETER ANMELDELSER FORUM OM FFAF LENKER DATABASE
 
 

Per Åhlin hedres i Fredrikstad

aahlin_intro

Fredrikstad Animation Festival har offentliggjort at den svenske filmskaperen Per Åhlin er hedersgjest ved festivalen 9.-12. november 2017. Åhlin har hatt en 50 år lang filmkarriere, og er nok mest kjent for den opprinnelige Albert Åberg TV-serien.

Animasjonsfestivalen hedrer hvert år en sentral aktør knyttet til det nordisk-baltiske animasjonsmiljøet, som har utmerket seg med en livslang karriere for og med animasjonsfilmen. Det er festivalstyret i Norsk Animasjonsforum, stiftelsen bak Fredrikstad Animation Festival, som velger ut hvem festivalen skal hylle.

Per Åhlin er mest kjent for sine langfilmer og tv-serier, som Reisen til Melonia (1989), Albert Åberg (1979-80) og Karl-Bertil Jonssons jul (1975), som blir vist på NRK TV hver jul. Per Åhlin har fungert som en markant figur innen det svenske filmmiljøet og har vært en drivkraft for utviklingen av et animasjonsmiljø i Sverige. Filmene til Per Åhlin blir i dag sett på som en viktig del av Sveriges filmhistorie og er blitt folkeeie både i hjemlandet og resten av Norden.

Festivalleder Anders Narverud Moen gleder seg til Per Åhlin vil gjeste festivalen: ”I dag fremstår Per Åhlin som den fremste animasjonsfilmskaperen i vår del av verden, det er derfor helt naturlig å hylle Per Åhlin når det nå er 50 år siden han startet sin mangfoldige karriere.”

Fredrikstad Animation Festival er Nordens eldste og største animasjonsfestival, med røtter tilbake til 1994 og Animerte Dager i Oslo. En av festivalens grunnpilarer er den nordisk-baltiske konkurransen for animert kortfilm med utdeling av festivalens egen pris, Golden Gunnar. Fredrikstad Animation Festival er med i European Animation Awards og kvalifiserer filmer til the Emile Awards, og kvalifiserer også en film til Amandaprisen for beste kortfilm.

Frist for påmelding av film til årets festival er 1. september. Mer info om påmelding her.

Kommentarer


Bookmark and Share
 
  Foreningen for animert film: info@norskanimasjon.no. Støttet av Norsk filminstitutt og Fond for lyd og bilde. Webutvikling av Tvistein.