NYHETER ANMELDELSER FORUM OM FFAF LENKER DATABASE
 
 

Oppdrag Dory [Blu-ray]

Originaltittel: Finding Dory
Regissør: Andrew Stanton, Angus MacLane
Produksjonsselskap: Pixar Animation Studios, Walt Disney Pictures
Produksjonsår: 2016
Distribusjon: Walt Disney Studios Home Entertainment
Bildeformat: 16:9 Fullskjerm (1.78:1), 1080p
Lydformat: Dolby DTS HD
Region: 2
Spilletid: 96 min.
Karakter:
  Mer informasjon

Glemte minner

13 år har gått siden vi dykket ned under vann for første gang og ble kjent med Nemo, hans nevrotiske far og ikke minst glemsomme Dory i Oppdrag Nemo (2003). Nå er hele gjengen tilbake, men denne gang med elskelige Dory i hovedrollen. Oppdrag Dory fortsetter der Oppdrag Nemo slapp og vi dras med på nok et eventyr der fiskene må overvinne de mest utrolige hindere for å hjelpe hverandre frem til målet.

Oppdrag Dory starter med et tilbakeblikk - hvor lille, glemsomme Dory blir fortalt at hun lider av korttidsminnetap og foreldrene forsøker å få henne til å lære å huske, men i et uoppmerksomt øyeblikk forviller Dory seg vekk fra foreldrene og blir borte. Så hopper vi frem i tid da Dory støter sammen med Marlin på desperat jakt etter sønnen Nemo. Deretter lander vi i nåtid ett år etter at Marlin med god hjelp fra Dory fant Nemo. Nå bor Dory sammen med Marlin og Nemo og har tilsynelatende ikke noe minne om familien sin, men en dag blir Dory minnet om noe som setter i gang hukommelsen. Hun husker at hun kommer fra California og dermed setter trioen finnene i retning av den gyldne staten.

Vel fremme i California forviller Dory seg bort fra vennene og blir fanget og ført til Marine Life Institute - som jobber for å rehabilitere skadde sjødyr - og plassert i karantene. Flere minner strømmer på for Dory og hun innser at hun er i nærheten av stedet hun vokste opp og i nærheten av foreldrene. I karantenen støter Dory på blekkspruten Hank som ved hjelp av urovekkende god kamuflasje hjelper Dory i jakten på foreldrene. Nå starter en heseblesende jakt som forener Dory med gamle venner og hvor Marlin og Nemo får muligheten til å hjelpe Dory i jakten på glemte minner.

Dory_trio_16-9

La det være sagt med en gang: Oppdrag Dory er ikke i nærheten av å by på de samme kvalitetene som den opprinnelige filmen. Der hvor Dory fungerte utmerket som comic relief i Oppdrag Nemo er en hel film med hennes misforståelser og gjentakelser mer slitsomt enn morsomt. Det er et meget begrensende karaktertrekk at du ikke husker fra A til B, og gjentakelser av den samme vitsen om og om igjen blir fort kjedelig. Når man så kombinerer dette med Marlins nevrotiske fremtoning, har du en ganske irriterende grunnstamme i filmen. Heldigvis fungerer de nye karakterene bedre, og særlig den hendige blekkspruten Hank bidrar med mye tiltrengt oppdrift.

I den opprinnelige filmen var de fantastiske omgivelsene nok til å imponere og scenene under vann var pustfrarøvende. Scenografien er fortsatt imponerende, men det er ikke lenger nok til å bære filmen. Pixar har rett og slett skjemt oss bort og selv om jeg fortsatt lar meg imponere av deres tekniske briljans, forventer jeg mer enn teknikk fra den kanten. Men dessverre har ikke Oppdrag Dory en dyptpløyende og følelsestung historie å by på - her handler alt om action og underholdning. Farta er skrudd opp sammen med et hysterisk lydnivå basert på skrik og skrål. Der hvor Oppdrag Nemo faktisk maktet å si noe om et far-sønn-forhold, greier ikke oppfølgeren å si noe dypt i det hele tatt. Riktignok er det noen innledende scener hvor fiskene svømmer gjennom åpenbart forurenset vann og det er en miljøtematikk som hviler over filmen, men forvent ikke få noen større åpenbaringer i løpet av filmens 90 minutter.

Dory_blekksprut_16-9

Animasjonen holder fortsatt høyeste nivå. Pixar har ikke glemt sine gamle kunster og det er noen virkelig flotte scener hvor samspillet mellom Dory og fiskene hun søker hjelp hos på jakt etter foreldrene er av ypperste kvalitet. Det er imponerende hvor mye følelser og liv animatørene klarer å få ut av enkle fiskekropper og -ansikter, for ikke å snakke om hvordan de får blekkspruten Hank til å bevege seg mellom ulike hindere. Men jeg forventer mer fra Pixar, og jeg forventer mer fra regissør og manusforfatter Andrew Stanton. Nemo var hans baby, og når han nå gjenbesøker det samme universet med de samme karakterene, hadde jeg forventet at han virkelig har noe på hjertet utover å melke publikum for penger.

Skuespillerensemblet er i hovedsak det samme som den opprinnelige filmen, og denne gangen er det virkelig Ellen DeGeneres’ film som Dory. Hun er morsom og har en strålende inngang til karakteren, men det blir for mye “hva”, “hvem” og “hvilken vei” for min smak. Det hjelper heller ikke å se den norske versjonen hvor Siw Anita Andersen gjør en ennå mer masete versjon av Dory og hvor Trond-Viggo Torgersen fremdeles gjør en tonedøv versjon av Marlin. Musikken spiller en vesentlig rolle i de fleste filmer og i Dory har Thomas Newman videreført den musikalske kontrollen fra Nemo, og fortsetter å holde stafettpinnen for søskenbarnet, Randy Newman, som leverte musikk til alle de første Pixar-filmene. Musikken underbygger stemningskurvene i filmen på en ypperlig måte.

Samlet sett er Oppdrag Dory en lettvekter i Pixar-sammenheng. Javisst er filmen underholdende og tidvis spennende, men Pixar pleier jo å levere så mye mer. Gjennom Toy Story-filmene har de også viset at de mesterer oppfølgerfilmer, men det er lite å spore av den lærdommen hos Dory. Jeg gruer meg allerede til Biler 3.

Dory_hvalsk_16-9

Utgivelsen:
Oppdrag Dory ser aldeles fabelaktig ut i HD-format på denne blu-ray-utgivelsen. Undervannsscenene er nydelig gjengitt og fargene fremstår like glødende som på kinolerretet. Lyden er også meget god i en DTS HD-miks som ivaretar dialog, effekter og musikk på en utmerket måte.

Utgivelsen er også forholdsvis godt utstyrt med ekstramaterile. Som sedvanlig fra Pixar blir vi tilgodesett med en ny kortfilm. Denne gangen er det den frittstående og elskelige Piper som dukker opp i regi av Alan Barillaro. Her møter vi livet i fjæra på makronivå og får en kjapp innføring i hvordan formidle følelser uten å bruke ord. Imponerende saker!

Det øvrige ekstramaterialet følger i hovedsak maler fra tidligere utgivelser. I innslaget “Blekkspruten som nesten knuste Pixar” får vi en mer inngående titt på hvordan Pixar arbeidet med blekkspruten Hank - deres mest teknisk krevende karakter så langt. Mye av det øvrige materialet er fokusert rundt skuespillerne som gir karakterene stemmer og hvordan man bygger opp en historie rundt en glemsom karakter. Kommentarsporet med regissør Stanton, medregissør Angus MacLane og produsent Lindsey Collins holder forventet høy kvalitet og gir dypere innblikk i produksjonen av filmen.

Alt i alt er god utgivelsen av en film som jeg forventet mer av.

Anmeldt av Tom-Erik Lønnerød, 31.12.16

Takk til Walt Disney Studios Home Entertainment for anmeldereksemplar.

Trailer Oppdrag Dory:

Relaterte utgivelser:
Oppdrag Nemo [2-disk spesialutgave]
WALL•E - 2-disk spesialutgave

Originaltittel: Finding Dory
Regissør: Andrew Stanton, Angus MacLane
Produksjonsselskap: Pixar Animation Studios, Walt Disney Pictures
Produksjonsår: 2016
Distribusjon: Walt Disney Studios Home Entertainment
Bildeformat: 16:9 Fullskjerm (1.78:1), 1080p
Lydformat: Dolby DTS HD
Spilletid: 96 min.
Region: 2
Manus: Andrew Stanton, Victoria Strouse
Produsent: Lindsey Collins
Produksjonsdesign: Steve Pilcher
Art direction: Bert Berry, Don Shank
Animasjonsregi: Robb Denovan, Michal Makarewicz
Animation supervisor: David DeVan, Michael Stocker
Musikk: Thomas Newman
Medvirkende: Ellen DeGeneres, Albert Brooks, Ed O'Neill, Kaitlin Olson, Hayden Rolence, Ty Burrell, Diane Keaton, Eugene Levy, Sloane Murray, Idris Elba, Dominic West, Bob Peterson, Kate McKinnon, Bill Hader, Sigourney Weaver, Alexander Gould, Torbin Xan Bullock, Andrew Stanton, Katherine Ringgold, Lucia Geddes, Bennett Dammann, John Ratzenberger, Angus MacLane, Willem Dafoe, Brad Garrett, Allison Janney, Austin Pendleton, Stephen Root, Vicki Lewis, Jerome Ranft
Produksjonsland: USA
  
Bonus: Piper (kortfilm)
Kommentarspor med Andrew Stanton, Angus MacLane og Lindsey Collins
Blekkspruten som nesten knuste Pixar
Hva var det vi snakket om?
Uformelle bilturer
Animasjon og skuespill
Unike skapninger
Dypt inn i tangen
Venner om Dory

Kommentarer


Bookmark and Share
 
  Foreningen for animert film: info@norskanimasjon.no. Støttet av Norsk filminstitutt og Fond for lyd og bilde. Webutvikling av Tvistein.