NYHETER ANMELDELSER FORUM OM FFAF LENKER DATABASE
 
 

Ole Brumm - Nye eventyr i Hundremeterskogen [Blu-ray + DVD]

Originaltittel: Winnie the Pooh
Regissør: Stephen J. Anderson, Don Hall
Produksjonsselskap: Walt Disney Pictures
Produksjonsår: 2011
Distribusjon: Walt Disney Studios Home Entertainment
Bildeformat: 16:9 Fullskjerm (1,78:1), 1080p
Lydformat: DTS-HD 5.1 Master Audio
Region: 2
Spilletid: 63 min.
Karakter:
  Mer informasjon

Rumlingane

Diskusjoner om Disneys omgang med A. A. Milnes og Ernest H. Shepards mesterverker om Ole Brumm og vennene hans, blusser opp hver gang en ny film, spill eller TV-serie dukker opp fra det amerikanske maskineriet. Det er mang en brite som har forbannet den dagen i 1961 da Disney-konsernet kjøpte alle rettigheter til Ole Brumm. Om ditt utgangspunkt er at Disney radbrekker det britiske originalmaterialet eller at amerikanerne har foredlet skatten til å bli allemannseie, er det hevet over enhver tvil at Ole Brumm har underholdt, og vil fortsette å underholde, generasjoner. Faktum er at takket være Disney er Milne og Shepard sitt originalmaterialet mer tilgjengelig nå enn noensinne - så du kan faktisk gjøre som Ole Brumm og si ja takk til begge deler.

Disney har med ujevne mellomrom trukket Ole Brumm og vennene hans ut av hvelvet og levert mer eller mindre inspirerte rett-på-DVD-filmer og spinn-off-serier, siden bjørnen første gang ble presentert på film i 1977 med Filmen om Ole Brumm (The Many Adventures of Winnie the Pooh). Derfor kom det som noe av en overraskelse at en helt ny kinofilm med Ole Brumm skulle være Disneys nyeste bidrag til den stadig tøffere kommersielle animasjonsbransjen. Og med første overfladiske øyekast, virket hele produksjonen noe uinspirert med den uoriginale originaltittelen Winnie the Pooh, som ikke er stort bedre i norsk oversettelse; Ole Brumm - Nye eventyr i Hundremeterskogen. Legg så til at filmen ikke strekker seg til mer enn 63 minutter - noe som gjør den til den korteste av alle Disneys klassikere (Dumbo er kun ett minutt lengre) - bygger dette opp under følelsen av manglende ambisjoner på bjørnens vegne.

OleBrumm_bokstaver_16-9

Ole Brumm - Nye eventyr i Hundremeterskogen plukker innhold fra flere av Milnes bjørnehistorier og har således et utpreget episodisk uttrykk. Innledningsvis er det en serie musikalnumre som dominerer før hovedhistorien om den mystiske figuren "Tebake" kommer skikkelig i gang. Gjennom det hele er det Brumms jakt etter å stagge magerumlingen med mer honning som er drivkraften. Spenningsmomentene knyttet til jakten på Tebake, minner en hel del om historien i forrige Brumm-film Ole Brumm og Heffalumpen fra 2005, og er mer enn spennende nok for den unge målgruppen. Et annet hovedelement i filmen er jakten på den forsvunne halen til Tussi - en historie som byr på mange visuelle gags og som får frem tristessen som preger Tussi i fullt monn. Familiens yngste vil oppleve filmen som både morsom og spennende, mens de eldste i publikum i beste fall vil få en nostalgisk reise med de nye eventyrene i Hundremeterskogen.

Filmens sterkeste side er det faktum at den skiller seg ut i positiv forstand fra mylderet av hesblesende 3d-digitale animasjonsfilmer som studiosystemet i Hollywood spyr ut. Å se en klassisk tegnet animasjonsfilm i 2d er ikke dagligdags nå for tiden og Ole Brumm - Nye eventyr i Hundremeterskogen byr i stor grad på en klassisk filmopplevelse. Her er det få store fakter og kvikke klipp - det hele dreier seg om å dekke basisbehovene (honning) og å hjelpe hverandre så godt det lar seg gjøre. I pressematerialet som følger utgivelsen hevder John Lasseter i et sitat at "karakterene hopper bokstavelig talt ut fra boksidene og inn i filmen". Riktignok forholder karakterene seg til det disneyfiserte designet som vi alle har vendt oss til, men det er likefullt noe mer "tegnet" over karakterene i denne versjonen som gjør at de kjennes tettere på originalillustrasjonene til Shepard. Det er godt å registrere at det håndtegnede fremdeles har verdi i disneysystemet - et system som også har gitt oss de grufulle digitale 3d-figurene i TV-serien Mine venner Tigergutt og Brumm (2007).

OleBrumm_Tussi_16-9

I de gode gamle dagene hos Disney var det animatørene i "the nine old men" som leverte det meste og beste animasjonen i det vi idag kaller gullalderen innenfor Disneys produksjon av animerte langfilmer. Det kan virke som om Disney er i ferd med å etablere en ny gruppe drevne animatører som kobles på produksjoner hvor den gode gamle, håndtegnede animasjonen står i fokus. Hovedkarakterene i Ole Brumm - Nye eventyr i Hundremeterskogen er animert av Disney-seniorer som Andreas Deja (Tigergutt), Dale Baer (Ugla), Eric Goldberg (Petter Sprett), Randy Haycock (Tussi), Marc Henn (Kristoffer Robin og Ole Brumm) og Bruce W. Smith (Nasse Nøff, Kengu og Kengubarnet). Alle disse animatørene har mer enn 20 års fartstid hos Disney og leverer nå varene på høyde med de opprinnelige gamlegutta. Disse bidrar til at Ole Brumm - Nye eventyr i Hundremeterskogen holder jevnt over høyere kvalitet animasjonsmessig enn det de øvrige Brumm-filmene har gjort.

Selv om filmen har åpenbare kvaliteter, er det likevel noe halvveis over filmen. Historien henger ikke så godt sammen og det episodiske preget bidrar til å forsterke følelsen av at filmen er rasket sammen - nærmest som en ettertanke. Med Disneys sterke filmrekke de siste fem årene, er Ole Brumm - Nye eventyr i Hundremeterskogen noe av en nedtur. Nostalgi til tross. Kan hende det er en overdrivelse, men jeg tar det som et tegn at blu-ray-utgivelsen ikke har det sedvanlige "klassiker"-merket på ryggen. Filmen lanseres som den 51. Disney-klassikeren internasjonalt, men på denne norske utgivelsen er ikke det synlig i det hele tatt. Kanskje heller ikke Disney har følt seg helt sikre på kvaliteten?

OleBrumm_brumm_16-9

Utgivelsen:
Disney slår ikke på stortromma når Ole Brumm - Nye eventyr i Hundremeterskogen serveres på blu-ray. Bildet er klart og godt, som man etterhvert forventer av dette formatet. Lyden er grei nok i en DTS-HD 5.1 Master Audio-miks. Ingenting for lydfriker, men respektabelt nok.

Ekstramaterialet er forholdsvis nedtonet. Vi får tilgang til seks utelatte scener med uinspirerte introduksjoner fra regissørene. Dessuten får vi tilgang til de mange sangnumrene fra filmen. Best i utvalget er den nye kortilmen Balladen om Nessie. En tradisjonelt 2d-animert kortfilm om sjøormen i Loch Ness og en moral om at tårer kan redde situasjonen. Dette er på ingen måte banebrytende materiale, men det er hyggelig å registrere at også Disney fortsetter å produsere kortfilmer etter lesten som Pixar og John Lasseter har gjenintrodusert i Disney-systemet.

Alt i alt en ganske smålåten utgivelse av en lettglemt film.

Anmeldt av Tom-Erik Lønnerød, 18.02.12

Takk til Walt Disney Studios Home Entertainment for anmeldereksemplar.

Trailer Ole Brumm - Nye eventyr i Hundremeterskogen:

Originaltittel: Winnie the Pooh
Regissør: Stephen J. Anderson, Don Hall
Produksjonsselskap: Walt Disney Pictures
Produksjonsår: 2011
Distribusjon: Walt Disney Studios Home Entertainment
Bildeformat: 16:9 Fullskjerm (1,78:1), 1080p
Lydformat: DTS-HD 5.1 Master Audio
Spilletid: 63 min.
Region: 2
Manus: Stephen J. Anderson, Clio Chiang, Don Dougherty, Don Hall, Kendelle Hoyer, Brian Kesinger, Nicole Mitchell, Jeremy Spears
Produsent: Clark Spencer, Peter Del Vecho
Art direction: Paul A. Felix, Patrick M. Sullivan Jr.
Animation supervisor: Andreas Deja, Dale Baer, Eric Goldberg, Randy Haycock, Marc Henn, Bruce W. Smith
Musikk: Henry Jackman
Medvirkende: John Cleese, Jim Cummings, Bud Luckey, Craig Ferguson, Jack Boulter, Travis Oates, Kristen Anderson-Lopez, Wyatt Dean Hall, Tom Kenny, Huell Howser
Produksjonsland: USA
  
Bonus: Bortklipte scener introdusert av regissørene
Balladen om Nessie - kortfilm
Disney Song Selection

Kommentarer


Bookmark and Share
 
  Foreningen for animert film: info@norskanimasjon.no. Støttet av Norsk filminstitutt og Fond for lyd og bilde. Webutvikling av Tvistein.