NYHETER ANMELDELSER FORUM OM FFAF LENKER DATABASE
 
 

Nysgjerrige Nils [Blu-ray]

Originaltittel: Curious George
Regissør: Matthew O'Callaghan
Produksjonsselskap: Imagine Entertainment, Universal Pictures, Universal Animation Studios
Produksjonsår: 2006
Distribusjon: Universal Sony Pictures Home Entertainment
Bildeformat: 16:9 Fullskjerm (1.85:1), 1080p
Lydformat: DTS-HD Master Audio 5.1
Region: 2
Spilletid: 86 min.
Karakter:
  Mer informasjon

Apestreker

Hva er det som gjør at man forelsker seg i en film? En god historie? Bra karakterer? Fin design? Fengende musikk? Eller har det like mye med settingen man ser filmen i? Stemningen den første gangen? Hvem du ser filmen sammen med? Jeg vet ikke, men jeg vet at siden jeg så Nysgjerrige Nils første gang, har jeg vært forelsket. I historien. Musikken. Karakterene. Stemningen. Jeg har sett filmen da datteren min var liten. Og når sønnene mine var små. Filmen har holdt seg meget godt og har fenget mine testpanel fra første stund.

Vi møter Nils i hans naturlige habitat i jungelen. Han er leken og nysgjerrig, men ensom blant de andre dyrene. Ensom er også Ted i storbyens jungel. Hans store kjærlighet er museet han jobber for, men det er dårlige tider og museet står i fare for å måtte stenge dørene. I desperasjon kommer Ted opp med ideen om å finne den tapte skatten fra Zagawa og bringe den til museet. Før Ted vet ordet av det er han på vei til Afrika med bare deler av kartet som viser vei til skatten. I Afrika møter Ted på den nysgjerrige apen og sammen finner de det Ted tror er skatten, men det viser seg at figuren han oppdager kun er en miniatyr. Skuffet drar Ted tilbake til museet for å avsløre at det alle tror er en kjempestatue i virkeligheten er på størrelse med en nøkkelring. Som blindpassasjer følger apen og tilbake i byen starter det virkelige eventyret. Eventyret som følger er som en berg-og-dal-bane med mye spenning og moro, og til slutt ekte vennskap og kjærlighet.

CuriousGeorge_George_16-9

Nysgjerrige Nils er en enkel film myntet på en ung målgruppe, men den greier å fortelle en god historie på en effektiv måte som fenger både unge og voksne. Nils er en herlig og morsom karakter som barn elsker. Ted er en klønete og godtroende figur som voksne kan kjenne seg igjen i. Med enkle virkemidler greier filmskaperne å formidle gode verdier på en underholdene og ikke for preikete måte. Mange filmer prøver på det sammen, men Nysgjerrige Nils klarer virkelig å si noe om at motsetninger tiltrekkes av hverandre og at vennskap er en av de grunnleggende verdiene i et godt liv. I tillegg makter filmen også å vise at kortsiktig profitt ikke alltid lønner seg og at vi alle har et samfunnsansvar for å bevare vår kollektive hukommelse. Det er mer enn hva de fleste påkostede storproduksjonene myntet på barn klarer. Det er imponerende fra et forholdsvis lite animasjonsstudio og med en relativt uerfaren regissør.

Et av suksesskriteriene for Nysgjerrige Nils er musikken. Faktisk var det musikken som først gjorde meg interessert i filmen. Den amerikanske singer-songwriteren Jack Johnson har skrevet en rekke låter til filmen og jeg skaffet meg plateutgivelsen lenge før jeg så filmen. Slik sett var jeg allerede forelsket i musikken før jeg møtte Nils første gang. Låtene er så bra at de står seg meget godt på egenhånd, men bidrar selvsagt til å utvide det visuelle universet når de kobles til filmens handling. Musikken er nok et eksempel på at filmskaperne tar den unge målgruppen på alvor - her er det ikke snakk om å lage noe man tror barn vil fenges av, men heller produsere kvalitet som er universell. Dette kan flere filmskapere med unge som målgruppe lære en god del av - alt for mange virker desperate etter å finne “nøkkelen” som skal engasjere denne målgruppen. Og altfor mange tror høy lyd og masse action er svaret. Men kan hende det rett og slett er fokus på kvalitet som er løsningen. Skuespillerne gjør også en god jobb. Will Ferrel er morsom og sjarmerende som Ted og Drew Barrymore gjør en rolle hun har gjort mange ganger før som lærerinnen Maggie. De norske stemmene fungerer også bra og Åsleik Engmark portretterer Ted med nesten tilsvarende sjarme som hans amerikanske kollega.

CuriousGeorge_posse_16-9

Nysgjerrige Nils er produsert av Universal Animation Studios i samarbeid med Imagine Entertainment. Selv med Universal i ryggen må dette sies å være en ganske liten produksjon i det amerikanske studiosystemet. Følgelig er det ikke nødvendigvis animasjonen som imponerer aller mest, men man kan likevel se at filmskaperne får mye ut av begrensede midler. Med seg på laget har de for eksempel en så garvet animatør som Anthony de Rosa som har hatt hovedansvaret for å gi liv til Nils. Han klarer brasene på imponerende vis. Karakterdesignet er forholdsvis enkelt, men det er tydelig at designerne har kost seg med utformingen av de mer outrerte karakterene så som vakten Ivan og operastjernen fru Plushbottom. Filmskaperne har gitt karakterene et omriss som gjør at karakterene står ut fra bakgrunnene og som gir filmen et særpreget utseende. Det gjøres også god nytte av å kombinere klassisk 2d-animasjon med digital 3d-animasjon.

Nysgjerrige Nils er en fin film som passer svært godt til en samlet familiestund. Her er det masse godt innhold som kan danne bakteppe som videre samtaler om vennskap, kjærlighet og de viktige verdiene i livet. Søtladent, men godt.

CuriousGeorge_trio_16-9

Utgivelsen:
Nysgjerrige Nils er endelig tilgjengelig på blu-ray her på berget. Filmen tar seg meget godt ut i høy oppløsning, og særlig de innledende jungelscenene kommer ekstra godt til sin rett på denne utgivelsen. Lydsiden er også god med en DTS-HD Master Audio 5.1-miks som formidler musikk, dialog og effekter på godt vis.

Dessverre er det ikke noe ekstramateriale inkludert på utgivelsen.

Anmeldt av Tom-Erik Lønnerød, 04.08.15

Takk til Universal Sony Pictures Home Entertainment for anmeldereksemplar.

Trailer Nysgjerrige Nils:

Relaterte utgivelser:
Mikkes jul i Andeby [DVD]

Originaltittel: Curious George
Regissør: Matthew O'Callaghan
Produksjonsselskap: Imagine Entertainment, Universal Pictures, Universal Animation Studios
Produksjonsår: 2006
Distribusjon: Universal Sony Pictures Home Entertainment
Bildeformat: 16:9 Fullskjerm (1.85:1), 1080p
Lydformat: DTS-HD Master Audio 5.1
Spilletid: 86 min.
Region: 2
Manus: Ken Kaufman
Litterært forelegg: Margret Rey, H. A. Rey
Produsent: Ron Howard, David Kirschner, Jon Shapiro
Produksjonsdesign: Yarrow Cheney
Animation supervisor: James Baxter, Gregg E. Azzopardi, Roger Chiasson, Mike Nguyen, Stéphane Sainte-Foi, Len Simon, Bunis Yang
Animasjon (lead): Darlie Brewster, Anthony de Rosa, Jeff Johnson, John Pomeroy, Stevan Wahl
Musikk: Heitor Pereira, Jack Johnson
Medvirkende: Frank Welker, Will Ferrell, Drew Barrymore, Dick Van Dyke, Shane Baumel, Timyra-Joi Beatty, Eugene Levy, Christopher Chen, Jessie Flower, Alexander Gould, Terrence Hardy Jr., Hailey Noelle Johnson, Kelsey Lansdowne, Ariel Winter, David Cross, Billy West, Jeff Bennett, Michael Chinyamurindi, Michael Sorich, Ed O'Ross, Joan Plowright, Kath Soucie, Clint Howard
Produksjonsland: USA
  

Kommentarer


Bookmark and Share
 
  Foreningen for animert film: info@norskanimasjon.no. Støttet av Norsk filminstitutt og Fond for lyd og bilde. Webutvikling av Tvistein.