NYHETER ANMELDELSER FORUM OM FFAF LENKER DATABASE
 
 

Musevisa og åtte andre Prøysenklassikere [DVD]

Originaltittel: Musevisa og åtte andre Prøysenklassikere
Regissør: Hans Jørgen Sandnes
Produksjonsselskap: Sandnes mediaproduksjoner
Produksjonsår: 1999-2011
Distribusjon: Walt Disney Studios Home Entertainment
Bildeformat: 16:9 Fullskjerm
Lydformat: Stereo
Region: 2
Spilletid: 40 min.
Karakter:
  Mer informasjon

Prøysisk

Sandnes mediaproduksjoner med Hans Jørgen Sandnes i spissen har vært tro mot sitt konsept med å animere Alf Prøysens kjente og kjære barnesanger. Starten kom med Bolla Pinnsvin i 1999 og 12 år senere er alle de, så langt, ni kortfilmene samlet på DVD-utgivelsen Musevisa og åtte andre Prøysenklassikere. Et imponerende stykke arbeid som bidrar til å holde liv i den tradisjonelle tegnefilmproduksjonen i Norge og formidle Alf Prøysens sangskatter til nye generasjoner. Prosjektet er på alle måter sympatisk og takket være NRK som visningskanal og Disney som distributør får vi tro at utgivelsen får bein å gå på opp mot jul.

DVDen byr på filmopplevelser av varierende kvalitet. Med 12 år mellom første og siste produksjon, sier det seg selv at Sandnes og gjengen har vært igjennom en viss progresjon som gir seg utslag i hvordan filmene fremstår idag. Bolla Pinnsvin har således et noe arkaisk uttrykk over seg, mens de siste produksjonene; Helene Harefrøken, Bakvendtland, Kyllingen, Teddybjørnens vise og Blåbærturen står for en kvalitet vi ikke har sett maken til innen tradisjonell tegnefilm i Norge tidligere. Ikke bare tar de tradisjonen med seg videre, de bidrar også til å løfte uttrykket mot nye høyder her til lands.

AlfProysen_notteliten_16-9

Nøtteliten

Disney er en sterk inspirasjon for Sandnes og hans medhjelpere. Når Nøtteliten møter de andre skolebarna i den kjente sangen er det som å være vitne til en Disney-reunion. Det samme skjer når Helene Harefrøken flykter fra den udyktige jegeren. Det er en idyllisert verden vi introduseres for som kler Alf Prøysens viser godt og som passer i tidsbildet da disse visene ble spilt inn. Det er en åpenbar styrke i filmene at det er de originale innspillingene som benyttes og som legges til grunn for animasjonen. Selv om det har kommet til mange prøysentolkere etterhvert, er det ingen som når opp til mannen sjøl etter min mening.

Det skjer noe drastisk med kvaliteten på produksjonene fra og med Nøtteliten i 2007. Tidligere har animasjonene vært meget begrenset og kamerabevegelser så godt som ikke tilstedeværende, men når den lille nøtteknekkeren dukker opp, blir det andre boller. Før du vet ordet av det følger vi halen til Nøtteliten opp i treet og ut på eventyr med oss tilskuere hakk i hel. Utviklingen fra de første filmene er formidabel og denne nyfunnede friheten kler sangen om det frihetselskende ekornet godt. Et soleklart høydepunkt etter min mening. Og mitt testpanel av 3-åringer elsker det når Nøtteliten kræsjer i kameraet helt på slutten!

AlfProysen_bakvendtland_16-9

Bakvendtland

Forøvrig er det de nyeste filmene som imponerer mest. Veldig mye stemmer i filmen som akkompagneres av klassikeren Bakvendtland. En sang som er stappfull av visuelt slående referanser, og som filmteamet utnytter til det fulle. Igjen er inspirasjonen fra klassisk animasjon åpenbar og i menneskekarakterene er det Elmer Fudd som dukker opp som referanse i mitt hode. Higen etter originalitet er vel ikke den sterkeste drivkraften til Sandnes, snarere søker han etter lett gjenkjennelige karakterer som byr på humor, nostalgia og umiddelbarhet. Og det fungerer!

Teddybjørnens vise har alltid vært en personlig favoritt fra Prøysens skattekammer. Denne filmatiseringen mangler noe av sangens dobbelthet, men med tanke på at dette er myntet på de yngste barna, kan jeg leve med den varianten som er valgt å formidle her. Samlet sett er det mye bra å hente på denne utgivelsen og det er godt å registrere at dette etterhvert klassiske materialet også fungerer på nye generasjoner. Mine 3-åringer har rukket å bli hekta på denne utgivelsen - noe jeg tar som et godt tegn.

AlfProysen_teddybjorn_16-9

Teddybjørnens vise

Utgivelsen:
Musevisa og åtte andre Prøysenklassikere byr på ni kortfilmer med en samlet spilletid på 40 minutter. Bilde og lyd holder jevnt over høy kvalitet. Med 12 år mellom første og siste produksjon, sier det seg selv at bildekvaliteten varierer noe underveis, men det er lite å henge seg opp i. Lyden presenteres i stereo som seg hør og bør når musikken er i fokus.

Til tross for at det er de yngste barna som er i målgruppen, har utgiverne funnet plass til noe ekstramateriale. I alt ni korte innslag med Hans Jørgen Sandnes som tegner de mest kjente karakterene fra filmene blir vi tilbudt. Selv dette meget enkle tilskuddet medfører at utgivelsen får forlenget levetid - for hvem vil vel ikke lære å tegne Nøtteliten?

Anmeldt av Tom-Erik Lønnerød, 01.11.11

Takk til Walt Disney Studios Home Entertainment for anmeldereksemplar.

Trailer Alf Prøysens barnesanger:

Utgivelsen inneholder følgende filmer:
Musevisa (2005)
Bakvendtland (2011)
Bolla Pinnsvin (1999)
Nøtteliten (2007)
Helene harefrøken (2011)
Blåbærturen (2011)
Teddybjørnens vise (2011)
Kyllingen (2011)
Marte og Baldrian (2003)

Originaltittel: Musevisa og åtte andre Prøysenklassikere
Regissør: Hans Jørgen Sandnes
Produksjonsselskap: Sandnes mediaproduksjoner
Produksjonsår: 1999-2011
Distribusjon: Walt Disney Studios Home Entertainment
Bildeformat: 16:9 Fullskjerm
Lydformat: Stereo
Spilletid: 40 min.
Region: 2
Produsent: Sven Erik Sandnes
Animasjon: Hans Jørgen Sandnes
Musikk: Johan Øian, Bjarne Amdahl, Finn Ludt
Medvirkende: Alf Prøysen
Produksjonsland: Norge
  
Bonus: Vi tegner prøysenfigurene

Kommentarer


Bookmark and Share
 
  Foreningen for animert film: info@norskanimasjon.no. Støttet av Norsk filminstitutt og Fond for lyd og bilde. Webutvikling av Tvistein.