NYHETER ANMELDELSER FORUM OM FFAF LENKER DATABASE
 
 

Klassikerprisen til Torill Kove

Kove_portrett_intro

Torill Kove ble den store vinneren under Visueltprisen 2018. Først mottok hun gull for beste animerte kortfilm med Tråder og deretter tok hun hjem den høythengende Klassikerprisen. Vi gratulerer!

Juryen hadde følgende å si om Koves kortfim Tråder:
Dette er en sterk og emosjonell fortelling som alle kan relatere til. Utført i en sikker og slående enkel stil som forsterker den vare fortellingen. Med en symbolbruk som kommuniserer på et universelt plan og på tvers av språk og kultur, blir dette et stykke animasjonskunst på aller høyeste nivå. En helt nydelig film!

Klassikerprisen tildeles faglige utøvere som har holdt høy kvalitet og vært av stor betydning for sitt fag gjennom mange år. Prisen deles ut av hovedstyret i Grafill, og ble første gang delt ut i 2002. Hovedstyret i Grafill hadde følgende presentasjon av Kove i forbindelse med utdelingen:

Torill Kove er en norsk-canadisk animasjonsfilmskaper, illustratør og barnebokforfatter. Prisvinneren er født i 1958 og oppvokst på Hamar, men bor nå i Montreal i Canada hvor hun har vært bosatt siden 1981. Mellom Norge og Canada gikk hun på High School i Kenya, hvor foreldrene var hjelpearbeidere. Der fikk hun canadiske venner som gjorde at hun fortsatte sin utdannelse innen byplanlegging der. Etter å ha jobbet noen år som byplanlegger, endret hun veivalg og valgte i stedet å studere animasjon ved Concordia University i Montreal. Filmene hun har jobbet med senere har ofte kommet til gjennom et norsk-canadisk samarbeid.

Hun har regissert de tre Oscarnominerte animasjonsfilmene «Min bestemor strøk kongens skjorter» (1999), «Den danske dikteren» (2006) og «Moulton og meg» (2014). Hun har også regissert “Hokus pokus, Albert Åberg” (2013) og kortfilmen “Tråder” (2016). I 2007 vant hun Oscar for beste animerte kortfilm med «Den danske dikteren». Filmene har i tillegg vunnet en rekke andre priser internasjonalt, deriblant Canadas Prix Genie Award for «Den danske dikteren».

Hun forteller gjenkjennelige, tidløse og universelle historier, og mange av dem har selvbiografiske elementer i seg. Filmene hennes har en fortellerstemme med mye varme og humor. Hun forteller at ’det norske’ ubevisst og uunngåelig er til stede i arbeidene. Med bakgrunnen fra byplanlegging og drømmen om å bli arkitekt, refererer hun stilistisk til arkitektoniske visualiseringsteknikker, der alt er flatt og ses i seksjoner. Ved hjelp av få streker lager hun allikevel uttrykksfulle rom, fulle av liv.

Ved siden av animasjonsfilmene er Torill Kove også kjent som illustratør og barnebokforfatter. Alle de tre tidligere animasjonsfilmene har kommet i bokform i tillegg til «Tråder» (2017). Hun har illustrert andre bøker, deriblant Henrik Hovlands bøker om Johannes Jensen, samt at hun også har skrevet flere kortfilmmanus.

Årets prisvinner er altså ved siden av Thor Heyerdahl den eneste norske Oscar-vinneren vi har. I 2015 ble hun tildelt Anders Jahres Kulturpris for sin fremragende innsats som animasjonsfilmskaper. Det er derfor på høy tid at hun også mottar Klassikerprisen.

Les mer om alle vinnerne her.

Visuelt så dagens lys i 1993 og er en årlig konkurranse for den kreative bransjen. Visueltkonkurransen er åpen for både profesjonelle utøvere og studenter, og arbeider kan sendes inn i kategoriene Grafisk design, Illustrasjon, Digital design og Moving Image.

Kommentarer


Bookmark and Share
 
  Foreningen for animert film: info@norskanimasjon.no. Støttet av Norsk filminstitutt og Fond for lyd og bilde. Webutvikling av Tvistein.