NYHETER ANMELDELSER FORUM OM FFAF LENKER DATABASE
 
 

Helena og Trylletrollet

Originaltittel: El Sueño de una noche de San Juan
Regissør: Ángel de la Cruz, Manolo Gómez
Produksjonsselskap: Dygra Films
Produksjonsår: 2005
Distribusjon: Scanbox
Bildeformat: 16:9 Fullskjerm (1,78:1)
Lydformat: Dolby Digital 5.1
Region: 2
Spilletid: 80 min.
Karakter:
  Mer informasjon

I Shakespeares fotspor

Oh! Spansk animasjonsfilm! Dette er spennende! Dette kan bli en frisk vind gjennom skogen av overbudgeterte, popkulturelle, belærende, Amerikanske produksjoner. Fyre opp projektøren, svalestup ned i sofaen med popkorn og sutteklut... - 3 minutter senere - Wow... lekkert! Dette ser jo riktig bra ut. Fantasifull karakterdesign, flotte omgivelser, ganske så bra animasjon (!)... eller.. nja... ikke så bra animasjon... og det ser kanskje litt.. plastikk ut. Oj, her kunne de jobbet mer med leppesynkroniseringen gitt... jaja... historien er sikkert bra, den er jo basert på Shakespeare! - 15 minutter senere - Auuu... hodet mitt verker... hva er nå dette da? Suppeballader og hip-hop i skjønn forening? Ojda, den gag'en der gjorde Pixar for 10 år siden, mye bedre...

Omtrent slik utartet det seg når jeg poppet den prisvinnende filmen Helena og Trylletrollet inn i DVD-spilleren. Etter å ha sett bilder fra filmen på forhånd var forventningen litt over middels, men fallhøyden var ikke høyre enn at jeg ville tatt til takke med en OK historie. Filmen er basert på Shakespeares En midtsommernattsdrøm, men det er veldig, veldig løst. Her har Dygra Film tatt seg store friheter for å tilpasse historien for det yngre publikumet. Og her ligger også mye av problemet. Det hele virker anstrengt og framdriften blir dårlig når historien stadig blir avbrutt av umorsomme sprell og middelmådige musikalske innslag.

helena_trylletrollet_16-9

For de som ikke har lest det klassiske verket av Shakespeare kan historien oppsummeres kort:
Helena er datter av Hertugen (en slags Reodor Felgen-kopi med langt kjedeligere vokabular). Hun får høre et sagn som forteller om en en magisk verden, et sted hvor drømmer blir til virkelighet. Hertugen har en drøm om å virkeliggjøre en av sine skrudde oppfinnelser, men mislykkes stadig. Derfor blir han veldig syk, og begynner å fable om Dronningen av Drømmeverdenen - Titania, som kan vise ham veien til den hemmelige inngangen til drømmeverdenen. Ved å finne den kan han få oppfylt drømmen.

Helena som ikke tror på drømmer og den slags vil allikevel hjelpe den syke faren og drar derfor på oppdagelsestur sammen med en gjeng venner. Disse består av den kjekke assistenten til faren, et kult troll som er flink med trylledrikker og den slags, og den onde Demetrius, som til stadighet legger kjepper i hjulene for de andre. Trylletrollet? Nei det er jo søtt og morsomt og sånn. Skjønte ikke helt hvilken rolle det hadde i historien, men jeg er ganske sikker på at Shakespeare gjør Pilates i graven.

Resten av historien må du se filmen for å få høre, men jeg tror jeg kan avsløre at de overvinner Demetrius, finner inngangen, kommer seg helskinnet hjem og helbreder Hertugen som får drømmen sin oppfylt. Åja, også blir Helena og assistenten kjærester.

helena_trylletrollet2_16-9

Animasjon og produksjon:
Det første som slår meg er at dette minner om en svært ambisiøs studentfilm. Filmen er spekket med karakterer, bakgrunner, hår, pels, vannsimuleringer og andre spesialeffekter. Og alt sammen holder en - grei kvalitet. Dette har dessverre gått kraftig ut over både historiefortelling og animasjon. Stive ansiktsuttrykk, svært varierende animasjonskvalitet, toppet med kjedelig komposisjon og døll klipping er noen stikkord. Belysningen er flat, og overflatene fremstår som glatte og unaturlig rene.

Animasjonen glimter til av og til men holder stort sett et nivå som jeg sist så i spillanimasjon fra 1999. Karakterene mangler både tyngde og eleganse. Det er lett å skylde på lave budsjetter og dårlig tid, men her er jeg tilbøyelig til å tro at en stor del av staben har kommet rett fra skole og inn i et produksjonsmiljø, hvor dårlig kommunikasjon ødelegger for helheten. Som noe positivt kan jeg nevne flotte bakgrunner og morsomt karakterdesign.

En litt morsom detalj jeg la merke til var at trollet har et kjede rundt halsen med logoen til den kjente 3D-programpakken Autodesk Maya. Enda et tegn på at de involverte kommer rett fra skolebenken?

Alt i alt er dette en velment spikersuppe, kokt sammen av en gjeng lærlingkokker som gjerne vil imponere ved å bruke den fineste suppeskåla og skjea som er tilgjengelig. Er du tom for julegaver, gå heller og kjøp Ratatouille, Jungelboken, The Simpsons Movie eller Familien Robinson. Styr unna denne!

Ekstramateriale:
Nei.

Anmeldt av Erlend Dal Sakshaug, 15.12.07

Takk til Scanbox for anmeldereksemplar

Originaltittel: El Sueño de una noche de San Juan
Regissør: Ángel de la Cruz, Manolo Gómez
Produksjonsselskap: Dygra Films
Produksjonsår: 2005
Distribusjon: Scanbox
Bildeformat: 16:9 Fullskjerm (1,78:1)
Lydformat: Dolby Digital 5.1
Spilletid: 80 min.
Region: 2
Manus: Beatriz Iso, Ángel de la Cruz
Produsent: Marina Fuentes, Marina Fuentes
Animasjonsregi: Julio Díez
Musikk: Sergio Pena Castro, Arturo B. Kress
Medvirkende: Gabino Diego, Pedro Abrunhosa, Pedro Abrunhosa, Carla de Sá, Carmen Machi, José Luis Gil, Juan Perucho
Produksjonsland: Spania, Portugal
  

Kommentarer


Bookmark and Share
 
  Foreningen for animert film: info@norskanimasjon.no. Støttet av Norsk filminstitutt og Fond for lyd og bilde. Webutvikling av Tvistein.