NYHETER ANMELDELSER FORUM OM FFAF LENKER DATABASE
 
 

Helaftens animasjonsfilmer

Forfatter Melding
Reinhardt

28. februar 2007 23:04:21

Helaftens animasjonsfilmer

Eller i det minste filmer som varer minst 1-1,5 timer. Større studioer som Disney m.fl. er det ikke noe problem å finne informasjon om, men hva med uavhengige filmer som blir vist på animasjonsfestivaler rundt om i verden? Finnes det en liste over disse?
Husker en gang at NRK viste en slik film, som var en tegnefilm om brødrene Lumière. Det vil si, kun en av dem, enten Auguste eller Louis (den andre levde i jorda blant meitemarkene kort tid etter fødselen). Filmen var temmelig surrealistisk og hadde forsåvidt ingenting med disse brødrene å gjøre, den lånte kun navnet og utseendet deres.
Finnes det informasjon noe sted om denne eller andre som ikke akkurat blir satt opp på kinoer?

tmrk

01. mars 2007 18:51:29

Re: helaftens animasjonsfilmer

Kjent og frustrerende problemstilling dette her. Det er lite samordnet informasjon å finne om animasjonsfilm (korte og lange), spesielt europeiske.

Her er noen tips som kan hjelpe deg på vei:
http://www.cartoonresearch.com/feature.html - alle animerte langfilmer satt opp på amerikansk kino. Relativt kommersielt, men en fyldig liste.
http://www.listsofbests.com/list/72 Topp 100 animerte langfilmer kåret av Online Film Critics Society
http://www.screendigest.com/repor...-2004-1/NSMH-69LMDM/2004_01_yp_2.pdf Artikkel fra Screen Digest om europeiske animerte langfilmer.

Lumiere-filmen du nevner kjenner ikke jeg til.
Noen andre?

Reinhardt

07. mars 2007 23:32:47

Re: helaftens animasjonsfilmer

Takker for svar og linker. De fleste som så filmen jeg viser til på NRK husker den temmelig sikkert.

Har sett noen glimt av andre, men husker ikke titlene eller hvor lenge de varte. Siden det er vanskelig å finne en tilstrekkelig oversikt over filmer, kan man vanskelig kjøpe dem og enda mindre låne dem ettersom de aldri finner veien til videohyllene. Eneste alternativet er da NRK (animasjonsfestivaler er dessverre utelukket for mitt vedkommende).

Som sagt er det særlig de uavhengige som ofte blir liggende om ikke i glemselen, så i alle fall utenfor rekkevidde for folk flest. Er tegnefilmen en helt uavhengig produksjon, hvor relativt ukjente animatører og regissører står bak, skal det ofte godt gjøres å finne dem selv på imdb.

Vet ikke om jeg er helt enig i rekkefølgen av de topp 100 langfilmene, men listen gir i alle fall en viss oversikt. På Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_animated_feature_films) finnes det også en ganske god oversikt over animasjonsfilmer, men disse er igjen "offisielle" filmer. De eneste unntakene jeg har funnet er The Five Suns: A Sacred History of Mexico, pluss Popol Vuh: The Creation Myth of the Maya. Begge ser ut til å være produsert av Patricia Amlin.


Bookmark and Share
 
  Foreningen for animert film: info@norskanimasjon.no. Støttet av Norsk filminstitutt og Fond for lyd og bilde. Webutvikling av Tvistein.