NYHETER ANMELDELSER FORUM OM FFAF LENKER DATABASE
 
 

Froskenes fabelaktige spådom

Originaltittel: La Phrophétie des Grenouilles
Regissør: Jaques-Rémy Girerd
Produksjonsselskap: France 2 Cinéma
Produksjonsår: 2003
Distribusjon: Sandrew Metronome
Bildeformat: 16:9 Fullskjerm
Lydformat: Dolby Digital 5.1
Region: 2
Spilletid: 87 min.
Karakter:
  Mer informasjon

Dyrehage på vift

Fransk animasjon holder høy kvalitet, og animasjon og tegneserier har en usedvanlig høy stjerne hos franskmenn. I løpet av de siste 10 årene har en liten håndfull animerte langfilmer fra Frankrike nådd våre breddegrader. Lengst opp i bevisstheten har nok filmer som Kirikou og trollkvinnen (1999, regi: Michel Ocelot) og Trillingene fra Belleville (2003, regi: Sylvain Chomet) kommet. Men nå har ennå en fransk animert perle dukket opp med den innsmigrende tittelen Froskenes fabelaktige spådom.

Det er produksjonsselskapet Folimage som står bak filmen med Jaques-Remy Girerd i regissørstolen. Folimage har produsert mange av de beste animerte kortfilmene og TV-seriene fra Frankrike de siste 15 årene, og Girerd har vært en markant produsent bak flere av de franske kortfilmsuksessene. Med Froskenes fabelaktige spådom tar Girerd saken i egne hender og leverer en fargerik langfilm som passer best for barn, men som også gir de voksne noe å tenke på.

Filmen tar utgangspunkt i fortellingen om Noah og hvordan han bygget en ark for å redde menneskene og dyrene fra syndefloden. Historien er oppdatert og vridd en smule, men resultatet er det samme da dyr og mennesker må rømme fra tidenes regnskyll. Det er froskene som forutsier katastrofen, mens det er Tom og Lili som må ordne opp sammen med bestefar. Som om ikke det dårlige være er ille nok, viser det seg raskt at ulike dyr og mennesker plassert under samme tak er en katastrofe i seg selv.

froskene_tom&lili_16-9

Ferden blir ikke bare en kamp mot naturkreftene, men også en reise i moralens mangslungne farvann. Bildene som blir brukt lar seg lett overføre til de voksnes virkelighet, noe som gjør filmen severdig også for de som har gjennomført folkeskolen. For barna fortoner nok filmen seg først og fremst som et eksotisk eventyr befolket med allverdens dyr. Moralprekener kan være kvalmende, men Froskenes fabelaktige spådom makter balansekunsten, og redder seg inn takket være en sunn dose humor og en frisk strek.

Filmen er et tydelig stilbrudd med Disneys finpussede animasjon, og et hav unna Pixar og DreamWorks' perfekte, datagenererte 3D. Froskenes fabelaktige spådom har en enkel strek, på grensen til det naivistiske og et grovkornet, todimensjonalt uttrykk. Fargepaletten er sterk, og formidler dyrenes mangfold på utmerket vis. Det er ikke et naturalistisk uttrykk som etterstrebes, så animasjonen er ikke gjennomført glatt, men snarere frisk og sprudlende som det billedlige uttrykket.

Originalversjoner er som oftest å foretrekke, men min fransk er mildt sagt haltende, så jeg har konsentrert meg om den norske versjonen, som absolutt holder vann. Det er ikke utpreget kjente stemmer, men de passer rollene og formidler historien på forbilledlig vis.

Froskenes fabelaktige spådom er en annerledes animasjonsfilm sett i forhold til majoriteten av de animerte langfilmene som er å finne i norsk distribusjon. Filmen er plukket opp av Film&Kinos S-film-satsning for å fremme interessen for kvalitetsfilm på video. Et hederlig tiltak, og med denne filmen har de valgt rett. Vitterlig sliter filmen i perioder å fokusere på hovedhistorien, men når filmen er i havn sitter man likevel igjen med følelsen av å ha sett en fabelaktig film.

froskene_spenning_16-9

Utgivelsen:

Froskenes fabelaktige spådom er ingen gigantproduksjon, så forvent ikke en bildekvalitet som hos utgivelsene fra Pixar eller DreamWorks. Bildet leveres i respektabel kvalitet i 16:9 Fullskjerm (1,85:1). Filmen gjør ingen forsøk på å være prikkfri, så komprimeringen spiller ikke en avgjørende rolle for filmopplevelsen.

Lyden serveres i Dolby Digital 5.1 (2.0 hvis du insisterer på å se filmen med dansk tale) og holder greit nivå. Filmen er til en stor grad dialogdrevet, så mesteparten av lydopplevelsen er sentrert i front, og dialogen formidles klart og tydelig.

S-film serien er ikke akkurat kjent for å slå på stortromma når det kommer til ekstramaterialet, og denne utgivelsen følger i samme spor ved kun å inkludere én trailer som bonus. Men man skal likevel ikke klage, Froskenes fabelaktige spådom leverer underholdning langt over midt på treet.

Anmeldt av Tom-Erik Lønnerød, 29.08.05

Takk til Sandrew Metronome for anmelderkopi.

Originaltittel: La Phrophétie des Grenouilles
Regissør: Jaques-Rémy Girerd
Produksjonsselskap: France 2 Cinéma
Produksjonsår: 2003
Distribusjon: Sandrew Metronome
Bildeformat: 16:9 Fullskjerm
Lydformat: Dolby Digital 5.1
Spilletid: 87 min.
Region: 2
Produsent: Patrick Eveno, Jacques-Remy Girerd
Manus: Jacques-Remy Girerd, Antoine Lanciaux, Iouri Tcherenkov
Produksjonsdesign: Jean-Loup Felicioli
Art direction: Iouri Tcherenkov
Scenografi: Jean-Loup Felicioli
Animasjon: Michael Dudok de Wit, Alain Gagnol
Musikk: Serge Besset, Jacques-Remy Girerd
Medvirkende: Michel Piccoli, Anouk Grinberg, Annie Girardot, Bernard Bouillon, Romain Bouteille, Raquel Esteve Mora, Patrick Eveno, Michel Galabru, Coline Girerd, Manuela Gourary, Véronique Groux de Miéri, Roseline Guinet, Kevin Hervé, Jacques Higelin, Jacques Kessler, Georgia Lachat, Pierre-François Martin-Laval, Laurentine Milebo, Françoise Monneret, Gilles Morel, Jacques Ramade, Luis Rego, Liliane Rovère, Bénedicte Serre, Line Wible, Jean-Pierre Yvars
Produksjonsland: Frankrike
  
Bonus: Trailer

Kommentarer


Bookmark and Share
 
  Foreningen for animert film: info@norskanimasjon.no. Støttet av Norsk filminstitutt og Fond for lyd og bilde. Webutvikling av Tvistein.