NYHETER ANMELDELSER FORUM OM FFAF LENKER DATABASE
 
 

Elias og jakten på havets gull [Blu-ray]

Originaltittel: Elias og jakten på havets gull
Regissør: Lise I. Osvoll
Produksjonsselskap: Filmkameratene
Produksjonsår: 2010
Distribusjon: SF Norge
Bildeformat: 16:9 Fullskjerm (1,78:1), 1080p
Lydformat: Dolby Digital 5.1
Region: 2
Spilletid: 74 min.
Karakter:
  Mer informasjon

Redningen er nær!

Elias og jakten på havets gull er så langt høydepunktet for den norske animasjonsbransjens innsats innen digital 3d-animasjon. Etter pionérarbeidet med TV-serien To trøtte typer på det tidlige 2000-tall, har det vært en bratt lærings- og kvalitetskurve for de påfølgende produksjonene. Midtveis i utviklingen kom Filmkameratene på banen med TV-serien om den vesle redningsskøyta Elias og satt ny, norsk standard for 3d-animerte TV-produksjoner. Siden har Filmkameratene fulgt opp med nye sesonger og langfilmer med Elias som stjerne. Den tekniske kvaliteten har hatt jevn stigning og med Elias og jakten på havets gull sitter også manuset som støpt.

Det store vinterfisket nærmer seg i Lunvik. Det er tøffe tider for det lille fiskeværet og det er avgjørende at vinterfisket blir innbringende for at Lunvik i det hele tatt skal bestå. Fiskebåter fra inn- og utland deltar, selvsagt med Tråle i spissen, men de får uventet hard konkurranse fra Polarhavna - en omreisende fiskeindustri som driver rådrift på havets ressurser. Polardronninga driver fiskeindustrien med hard hånd og er en trussel for alt det Lunvik og dets innbyggere står for.

EliasJakten_Elias_16-9

Parallelt blir Elias venner med den vesle miniubåten Duppe. Elias vet ikke at Duppe jobber på et hemmelig oppdrag for Polardronninga, som egentlig jakter på en gammel skatt som etter sagnet skal ligge på havets bunn. Elias hjelper Duppe med å lokalisere skatten etter vikingskipet Ramsalt - Elias tror nemlig at skatten kan bidra til å redde Lunvik fra nedleggelse, men det er inntil han oppdager at Duppe jobber for hans største fiende. Det brygger opp til trøbbel hvor skjebnen til Lunvik står på spill.

Det er en mørkere versjon av Elias-universet vi møter i denne omgang. Hele handlingen er lagt til vintersesongen, hvor landskapet bader i hvit snø, men hvor også lumske vinterstormer truer havområdene rundt Lunvik. Som om ikke naturen byr på nok farer, introduseres vi snart for Polardronninga og hennes trålerdroner, som sammen med kjempeanlegget Polarhavna, truer Lunvik med utryddelse. Dronene fremstår som mekaniske zombier, mens Polardronninga er herlig ondskapsfull i Elisabeth Mobergs skikkelse. Vi blir også servert en rekke spennende undervannsscener med Duppe på jakt etter skatten - de mørke undersjøiske scenene er nok til å få mitt testpanel til å krype ekstra godt inn i sofakroken.

Trusselen Polarhavna utgjør for Lunvik-samfunnet virker mer reell enn de mer trivielle utfordringene Elias har stått overfor tidligere. Manusforfatterne har gjort lurt i å løfte trusselbildet i filmen til noe som er tett på våre egne samfunnsproblemer. Fraflytting langs kysten, overfiske og industrialisering av fisket, er alle problemstillinger som i større eller mindre grad er aktuelle for kystsamfunn i Norge. Dette gjør filmen mer severdig for et voksent publikum, mens de yngste nok ikke får med seg det overhengende trusselbildet, blir det likevel nok av spenning når Polardronninga igangsetter sin skumle plan.

EliasJakten_Elias&Duppe_16-9

Karakterdesignet følger selvsagt designet som allerede er etablert gjennom TV-serien og den første langfilmen, men tilskuddene i denne omgangen, og særlig karakterene tilknyttet Polarhavna, er en triumf. Polardronningen i seg selv er kroneksempelet på en supertråler á la Røkke og dronene hennes er nydelig utformet som fiskemaskiner. Miljøene karakterene beveger seg i er meget realistisk utformet og så detaljrike at øyet har det travelt med å fange inn det hele. Naturen som omkranser Lunvik er dramatisk og må virke tiltrekkende på et internasjonalt publikum.

Animasjonen holder meget høyt nivå. Jeg har tidligere hevdet at karakterene i Elias er mer uttrykksfulle en de vi finner i Pixars Biler. Denne påstanden holder fremdeles vann etter å ha sett Elias og jakten på havets gull. Samspillet mellom Elias og Duppe er finstemt og uttrykker følelser langs hele følelsesregisteret som både barn og voksne kan sette pris på og forstå. De mer outrerte karakterene som Tråle, Sjarke og Kruse Knallkul spiller på mer åpenbare strenger, men bidrar til at filmen balanserer mellom finstemt drama og komikk. Skuespillerne bidrar også til at karaktrene fungrerer. Elisabeth Moberg er allerede nevnt som personifiseringen av ondskap som Polardronninga, mens unge Sidney L. Lange gjør Duppe med sjarme og følsomhet.

Alt i alt leverer Elias og jakten på havets gull en underholdende pakke som vil glede små og store i lang tid.

EliasJakten_Polardronninga_16-9

Utgivelsen:
Elias og jakten på havets gull ser fantastisk ut på blu-ray. Bildet er så godt som prikkfritt og formidler filmens billedlige kvaliteter på beste vis.

Dessverre lever ikke ekstramaterialet opp til utgivelsens øvrige kvaliteter. Vi blir kun tilgodesett med trailer og musikkvideo. Fattige greier på en såpass god utgivelse.

Anmeldt av Tom-Erik Lønnerød, 22.04.11

Takk til SF Norge for anmeldereksemplar.

Trailer Elias og jakten på havets gull:

Relaterte artikler:
5 spørsmål: Lise Osvoll

Relaterte utgivelser:
Elias og Kongeskipet [2 DVD]
Elias – Nå blir det fest i Lunvik
Elias - Høststormen kommer!
Elias - Elias og mysteriet med Lunormen
Elias - Elias på nye eventyr
Elias - Elias kommer til Lunvik

Originaltittel: Elias og jakten på havets gull
Regissør: Lise I. Osvoll
Produksjonsselskap: Filmkameratene
Produksjonsår: 2010
Distribusjon: SF Norge
Bildeformat: 16:9 Fullskjerm (1,78:1), 1080p
Lydformat: Dolby Digital 5.1
Spilletid: 74 min.
Region: 2
Manus: Anne Elvedal, Lise I. Osvoll
Produsent: John M. Jacobsen, Sveinung Golimo
Animasjonsregi: Astrid A. Aakra, Nina Bergström
Mueikk: Gaute Storaas
Medvirkende: Atle Antonsen, Fredrik Steen, Elisabeth Moberg, Mikael Aksnes-Pehrson, John S. Kristensen, Dennis Storhøi, Rigmor Galtung, Even Stormoen, Yngve E. Marcussen, Sidney L. Lange, Marit A. Andreassen, Jostein Sjøhaug, Esben Selvig, Cecilie A. Mosli
Produksjonsland: Norge
  
Bonus: Trailer
Musikkvideo

Kommentarer


Bookmark and Share
 
  Foreningen for animert film: info@norskanimasjon.no. Støttet av Norsk filminstitutt og Fond for lyd og bilde. Webutvikling av Tvistein.