NYHETER ANMELDELSER FORUM OM FFAF LENKER DATABASE
 
 

Det regner kjøttboller 2 [Blu-ray]

Originaltittel: Cloudy with a Chance of Meatballs 2
Regissør: Cody Cameron, Kris Pearn
Produksjonsselskap: Sony Pictures Animation
Produksjonsår: 2013
Distribusjon: Universal Sony Pictures Home Entertainment
Bildeformat: 16:9 Letterbox (2.35:1), 1080p
Lydformat: DTS-HD MA
Region: 2
Spilletid: 95 min.
Karakter:
  Mer informasjon

Who'll Stop the Rain

Oppfølgere er i 99 % av tilfellene en forbannelse. Hollywood synes å ha slått seg til ro med at oppfølgere kun er ment for å tjene mer penger, mens de kunstneriske ambisjonene legges til side. Pøs på med mer action, flere karakterer og mer støy, og håp at ingen legger merke til at historien suger og at filmens premiss er meningsløs. Som oftest har regissør og manusforfattere forlatt skuta etter den første filmen, så hyr heller på noen førstereisressigører og utsultede manusforfattere. Overbevis skuespillerne fra den første filmen om å bli med og betal dem godt til å snakke varmt om filmen. Og vips, så har du en oppfølger og en potensiell suksess. Eller som er tilfelle med Det regner kjøttboller 2 - en oppskrift på filmmatisk katastrofe.

Vi møter igjen oppfinner Flint Lockwood (Bill Hader), som lokkes til å jobbe for sin store oppfinnerhelt Chester V (Will Forte) i firmaet The Live Corp Company. Chester har fått i oppdrag å rydde verden for all maten som ble igjen etter den store matstormen i den første filmen og hyrer på Flint for å komme opp med nye løsninger på problemet. I realiteten er dette kun en dekkoperasjon for å komme til Flints matgenerator, men Flint blendes av tilbudet og lar seg villig lede tilbake til øya Swallow Fall for å starte arbeidet. Hele gjengen samles på nytt og overraskes over at deres evakuerte øy nå fremstår som en overgrodd jungel. Det viser seg nemlig at Flints oppfinnelse slett ikke ble destruert i stormen, men har ligget aktiv og generert matmutasjoner i hopetall. Nå må våre helter redde verden fra tacomonstre, rekeaper, hamburgereddekopper og det som værre er.

DetRegnerKjøttboller2_posse_16-9

Der hvor den opprinnelige filmen hadde en grunnhistorie om en ensom gutt som ønsket å bli akseptert i samfunnet og spesielt av sin egen far, har Det regner kjøttboller 2 lite igjen av den mer følsomme siden av historien. Som Hollywood-oppskriften for oppfølgere dikterer, fylles det på med action fra første stund og vi i publikum overøses av synsinntrykk og lyder, slik at vi nærmest tvinges til å aksepterer det håpløse premisset for filmen. Filmskaperne tar tak i far-sønn-forholdet mot slutten av filmen og redder noe av forestillingen fra å kun være en hesblesende jakt på matmonstre og oppfinnerhologrammer, men lite av den finstemte humoren og friske annerledesheten fra originalen er beholdt. Det stinker lettjente penger lang vei av denne filmen.

Det er positive ting å spore i denne filmen også. Karakter- og produksjonsdesignerne må ha hatt usedvanlig gode dager på jobb når de har lekt frem de ulike mathybridene. De første oversiktsbildene fra Swallow Fall hvor enorme purredinosaurer beveger seg majestetisk, minner ikke rent lite om de imponerende oversiktsbildene av gressende dinosaurer i Jurassic Park (1993). Min favoritt i mutantjungelen er potetflodhestene og de livsfarlige tacomonstrene. De nye karakterene tilknyttet Chester V er mindre kreative og er stort sett smidd over samme lest som de øvrige karakterene - dette gjelder spesielt Chester selv som med sine spaghettiarmer ser ut til å være basert på samme rigg som Flint.

DetRegnerKjøttboller2_taco_16-9

Mens vi er inne på det positive sporet, er det også et pluss at alle skuespillerne fra den første filmen gjør en ny og god innsats på Det regner kjøttboller 2. Jeg brukte litt tid på å like Bill Haders innsats som Flint, men nå kan jeg ikke tenke meg noen bedre til å fylle de spray-på-skoene. James Caan er også strålende som far Lockwood og Kristen Schaal gjør som alltid en komisk rolle som Chester V-sidekicket Barb. Et stort pluss er det også at Mark Mothersbaugh er tilbake og leverer musikk passelig skrudd til dette helskrudde universet. Det merkes at det kreative teamet Phil Lord og Chris Miller har forlatt skuta etter den første filmen - de har begge gått videre til å lage større og bedre saker, blant annet Lego®filmen (2014).

Samlet sett er Det regner kjøttboller 2 en skuffelse. Filmskaperne har forsøkt å utvide universet drømt opp av Judi og Ron Barrett, men har glemt å ivareta varmen og humoren som lå til grunn for den opprinnelige billedboken som dannet grunnlaget for den første filmen. Oppfølgeren står tilbake som et iskaldt produkt strippet for innholdet og friskheten som gjorde den første turen til Swallow Fall så underholdende.

DetRegnerKjøttboller2_chester_16-9

Utgivelsen:
Denne omtalen baserer seg på dobbeltutgivelsen Det regner kjøttboller/Det regner kjøttboller 2. Filmen ser meget godt ut og konverteringen til blu-ray er som forventet av høy kvalitet. Lydsiden er også sterk med et lydspor som ivaretar dialog, musikk og effekter på eksemplarisk vis.

Utgivelsen av Det regner kjøttboller 2 er overraskende godt utstyrt med ekstramateriale. Regissørene tar oss igjennom et kommentarspor som er informativt og helt etter den malen vi har blitt godt kjent med fra tilsvarende utgivelser. Det slår meg at regissørene av denne filmen mangler mye av den sprudlende entusiasmen som regissørene av den opprinnelige filmen flommet over av på deres kommentarspor.

Øvrig materiale tar for seg ulike deler av produksjonen og intervjuer med skuespillerne. Vi får også se utelatte scener, samt nye minifilmer. Best i dette utvalget er en kort dokumentar om produksjonen av sluttekstene - et kunstnerisk høydepunkt på begge filmene.

Alt i alt en god utgivelse av en film som kunne vært bedre.

Anmeldt av Tom-Erik Lønnerød, 01.07.14

Takk til Universal Sony Pictures Home Entertainment for anmeldereksemplar.

Trailer Det regner kjøttboller 2:

Relaterte utgivelser:
Det regner kjøttboller

Originaltittel: Cloudy with a Chance of Meatballs 2
Regissør: Cody Cameron, Kris Pearn
Produksjonsselskap: Sony Pictures Animation
Produksjonsår: 2013
Distribusjon: Universal Sony Pictures Home Entertainment
Bildeformat: 16:9 Letterbox (2.35:1), 1080p
Lydformat: DTS-HD MA
Spilletid: 95 min.
Region: 2
Manus: Erica Rivinoja, John Francis Daley, Jonathan M. Goldstein
Produsent: Pam Marsden, Kirk Bodyfelt
Produksjonsdesign: Justin Thompson
Art direction: David Bleich
Supervising animator: Alan Barillaro, Tony Fucile, Steven Clay Hunter, Tim Pixton
Animasjonsregi: Nicolas Bauduin
Musikk: Mark Mothersbaugh
Medvirkende: Bill Hader, Anna Faris, James Caan, Will Forte, Andy Samberg, Benjamin Bratt, Neil Patrick Harris, Terry Crews, Kristen Schaal, Cody Cameron, Melissa Sturm, Al Roker, Kris Pearn, Craig Kellman, Khamani Griffin, Bridget Hoffman
Produksjonsland: USA
  
Bonus: Audio Commentary
Anatomy Of A Foodimal
Production Design - Back To The Kitchen
Awsome End Credits
Cloudy Cafe - What´s On The Menu?
Building The Foodimals
The Mysterious Sasquash
Delicious Production Design
Music Video
4 Fun Mini-Movies
Foodimal-Funimal App
4 Deleted Scenes

Kommentarer


Bookmark and Share
 
  Foreningen for animert film: info@norskanimasjon.no. Støttet av Norsk filminstitutt og Fond for lyd og bilde. Webutvikling av Tvistein.