NYHETER ANMELDELSER FORUM OM FFAF LENKER DATABASE
 
 

Antz [Signature Collection]

«Antz»
Originaltittel: Antz
Regissør: Tim Johnson, Eric Darnell
Produksjonsselskap: PDI, DreamWorks
Produksjonsår: 1998
Distribusjon: Universal
Bildeformat: 16:9-optimalisert
Lydformat: Dolby Digital 5.1
Region: 1
Spilletid: 83 min.
Karakter:
  Mer informasjon

Småkryp med sjarm

Av en eller annen grunn var noen blitt enige om at tiden nå plutselig var moden for å lage animasjonsfilmer om maur og andre småkryp. Antz og A Bug's Life kom ut omtrent samtidig - og selv om det vel var sistnevnte publikum kåret til den mest vellykkede ble vi på mange måter positivt overrasket over Antz.

Historien handler om Z (Woody Allen) som tilhører arbeiderklassen i maurtuen, et liv som innebærer lange arbeidsdager og en gjennomregulert tilværelse som ikke gir hver enkelt maur en mulighet til å realisere egne drømmer. Z drømmer om å få gjøre det han selv har lyst til, men må jobbe mot et system hvor det allerede fra fødselen av blir bestemt hvilken klasse hver enkelt maur hører hjemme i. Etter å ha forelsket seg i den vakre prinsesse Bala (Sharon Stone), gjør han en avtale med sin gode venn og soldatmaur (Sylvester Stallone) for å få en mulighet til å bli bedre kjent med henne. De to gjør et aldri så lite rollebytte, men ting går ikke som de skal og det hele ender med at Z blir sendt i krigen mot en termittue i nærheten, og oppnår en noe ufortjent status som krigshelt. Han blir imidlertid snart offer for den lumske general Mandible (Gene Hackman) som vil overta kontrollen over maurtuen. Vår helt ender opp på rømmen sammen med prinsessen, og sammen må de to prøve å finne fram til Insectopia, landet hvor alle insekter kan gjøre akkurat hva de vil.

«Antz»

«Antz» - Z og Mandible

En god animasjonsfilm er avhengig av at rollene har en god porsjon sjarm, og det er noe Antz har i massevis. Filmen lykkes ikke minst takket være skuespillerne som har gitt stemmene til de små krypene, og listen over kjente navn er imponerende. Vi må særlig trekke fram Woody Allen som har gitt stemme til hovedpersonen Z - han opptrer i sin typiske stil og med en form for dialog som vi kjenner godt fra hans egne filmer. Også Sharon Stone gjør en god innsats med å gi stemmen til prinsessen, og det samme gjelder også Sylvester Stallone og Gene Hackman. Interessant nok har småkrypene personlighetstrekk og utseende som minner mye om skuespillerne som gir dem stemmer, og det bidrar i stor grad til å gi hver enkelt maur en individuell personlighet. Karakterene fungerer derfor godt, og det er ikke vanskelig å relatere seg til insektenes bekymringer.

Antz er en film av den typen hvor man blir sittende å humre hele veien fra begynnelse til slutt. Den er full av små og store vittigheter som gjør dette til en fornøyelig historie. Moralen er enkel og grei; enhver skal ha lov til å gjøre som han/hun vil. Det er et poeng som til tider blir litt vel overtydelig i denne filmen, men noe annet er vel kanskje ikke å forvente. Det er også noen geniale scener underveis, som for eksempel sekvensen hvor Z og Bala blir fanget inne i en regndråpe eller en morsom scene hvor de to blir sittende fast i en tyggegummi under en sko.

«Antz»

«Antz» - Z og prinsesse Bala

Filmens største svakhet er nok at den faller litt mellom to stoler med tanke på hvilken målgruppe den retter seg mot. Man tenker vel først og fremt på en film av denne typen som en barnefilm, men Antz har noen ganske voldelige og brutale scener. Vi tenker da først og fremst på enkelte slagscener som utspiller seg i løpet av maurenes angrep på termittene. Samtidig har Antz til tider en avansert dialog som inneholder en mengde morsomme poenger rettet mot et voksent publikum, særlig når Woody Allen får lov til å utfolde seg. Filmen har også en masse politiske referanser. På den annen side er det også mye som vil gå rett hjem hos et yngre publikum; vi kan for eksempel nevne sekvensen hvor Z får haik med en full veps (!) som en av de morsomste.

Utgivelsen:
Denne DVD-utgivelsen er en såkalt «Signature Collection» hvilket betyr et den har en hel del bonusmateriale, best av alt et kommentarspor med regissørene Eric Danell og Tim Johnson og en inngående analyse av computeranimasjonene og hvordan man har laget maurenes ansiktsmimikk. Dessuten får man med trailere og en minidokumentar. Vi bør også nevne svært lekre animerte menyer og overganger. Bildekvaliteten er også helt i toppklasse, men det bør ikke overraske noen at man får bra komprimering av denne typen materiale - tross alt er grafikken veldig jevn og pen fra før av, så MPEG-algoritmene har jo hatt rene ferien her. Formatet er 1.85:1, og bildet er 16:9-optimalisert. Lydsporet i Dolby Digital 5.1 er også pent mikset med tydelig dialog og passende med aktivitet strødd rundt i de forskjellige kanalenel. Alt i alt en DVD-produksjon et bra stykke over gjennomsnittet.

En animasjonsfilm om livet i en maurtue høres i utgangspunktet ikke så veldig lovende ut, men takket være meget pene animasjoner og gode karakterer lykkes Antz langt på vei som en god og underholdende (familie)film.

Anmeldt av LH, 29.03.99
Anmeldelsen er opprinnelig publisert på Hjemmekinoguiden DVDnett.no.

Originaltittel: Antz
Regissør: Tim Johnson, Eric Darnell
Produksjonsselskap: PDI, DreamWorks
Produksjonsår: 1998
Distribusjon: Universal
Bildeformat: 16:9-optimalisert
Lydformat: Dolby Digital 5.1
Spilletid: 83 min.
Region: 1
Produsenter: Aron Warner, Patty Wooton, Brad Lewis
Manus: Chris Miller, Paul Weitz, Chris Weitz, Todd Alcott
Produksjonsdesign : John Bell
Karakteranimasjon : David Gainey
Art direction: Kendal Cronkhite
Musikk : John Powell
Skuespillere: Woody Allen, Sharon Stone, Sylvester Stallone, Jennifer Lopez, Gene Hackman, Christopher Walken, Dan Aykroyd, Anne Bancroft, Danny Glover, Jane Curtin, Grant Shaud, John Mahoney, Paul Mazursky
  
Bonus: Kommentarspor med regissørene
Dokumentarer om grafikken og produksjonen
Trailere
Tekstsider om produksjonen
Sceneaksess

Kommentarer


Bookmark and Share
 
  Foreningen for animert film: info@norskanimasjon.no. Støttet av Norsk filminstitutt og Fond for lyd og bilde. Webutvikling av Tvistein.