NYHETER ANMELDELSER FORUM OM FFAF LENKER DATABASE
 
 

Anders Jahres kulturpris til Torill Kove

Kove_portrett_intro

Animasjonsfilmskaper Torill Kove og billedkunstner Leonard Rickhard er årets mottakere av Anders Jahres kulturpris. De er blant de aller fremste innenfor sitt område, uttaler juryleder Åse Kleveland. Les mer hos Aftenposten.

Anders Jahres kulturpris er en årlig utdelt pris som er en hederbevisning for utmerket arbeid, først og fremst for norsk kulturliv. Prisen er blitt utdelt siden 1990. Prisen blir delt ut av Anders Jahres Humanitære Stiftelse etter innstilling fra et utvalg som er oppnevnt av stiftelsen. Prisen er til minne om skipsrederen Anders Jahre fra.

Hvert år blir det plukket ut en eller to vinnere som hver får 500 000 kroner, en diplom og en statuett laget av Nils Aas. I 1996 vedtok man å også dele ut Anders Jahres Pris for Yngre Kunstnere. Vinneren av Anders Jahres kulturpris blir bedt om å utpeke en yngre, talentfull kunstner til å motta Anders Jahres Pris for Yngre Kunstnere, som regel innenfor deres eget virkefelt. Juniorprisvinnerne får 100 000 kroner hver. Disse prisene offentliggjøres i august i forbindelse med overrekkelse av prisene.

Tidligere vinnere av Anders Jahres kulturpris inkluderer storheter som Jan Garbarek, Jakob Weidemann, Arne Nordheim, Tom Sandberg og Mari Boine. Prisen har sjeldent vært tildelt en filmskaper, kun Liv Ullmann har tidligere mottatt prisen for sitt arbeid som scene- og filmkunstner.

Prisutvalgets legger vekt på kunstnernes store arbeidskapasitet og produksjon, og at de har skapt særegne kunstverk av internasjonal klasse.

«Med streken som et viktig verktøy, har de to prisvinnerne utviklet en personlig form for visuell fortellerkunst innenfor sine respektive kunstuttrykk. For denne fremragende innsats tildeles de Anders Jahres kulturpris 2015», heter det i begrunnelsen.

Torill Kove har en rekordartet kortfilmproduksjon bak seg - alle hennes tre animerte kortfilmer har blitt nominert til Oscar for beste animerte kortfilm. I 2007 vant hun den prestisjetunge prisen for Den danske dikteren (2006). Tidligere denne måneden ble det kjent at Kove nå har fått støtte til å produsere sin fjerde animerte kortfilm, Tråder, med antatt premiere i 2016.

Vi gratulerer Torill Kove og Leonard Rickhard som mottakere av Anders Jahres kulturpris for 2015!

Kommentarer


Bookmark and Share
 
  Foreningen for animert film: info@norskanimasjon.no. Støttet av Norsk filminstitutt og Fond for lyd og bilde. Webutvikling av Tvistein.